начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уволнение

Мнениеот enigma9871 » 01 Окт 2010, 09:19

бях назначена на работа с временен трудов договор който след това трябваше да премине в постоянен последния ден от времения договор без никакви причини ми съобщиха че няма да ми продължат договора моля да ме посъветвате как да си търся правата
enigma9871
Нов потребител

Re: уволнение

Мнениеот konik » 01 Окт 2010, 09:41

Здравейте. Най-добре си потърсете нова работа. Освен ако в документите има някакъв сериозен пропуск, което може да се установи ако се консултирате с компетентно лице, не са нарушени правата Ви като е прекратен срочния Ви трудов договор. Успех.
konik
Младши потребител

Мнениеот nina6666 » 01 Окт 2010, 18:21

На 01.10.10г-. ми връчиха заповед за дисциплинарно уволнение.Като директор на детска градина съм назначена с конкурс и на постоянен трудов договор.Не би ли следвало като конкурсна длъжност и налагането на ``дисциплинарно уволнение``да не бъде еднолично решение на Кмета , а да бъде решение след изслушването ми пред комисия,която да излезе с предложение до него за налагането на ``дисциплинарно уволнение``?Моля да ми отговорите имам ли правно основание за това, тъй като ми предстои трудна битка !
nina6666
Нов потребител

Мнениеот ovasilev » 01 Окт 2010, 18:33

Кметът Ви назначава и прекратява трудовия договор. Комисията има "помощни" функции.
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 01 Окт 2010, 18:41

Здравейте,

Това, че кметът сключва и прекратява ТД (вкл. чрез наказание уволнение) е вярно, но иначе разбира се Вие имате право да оспорите законността на уволнението, като подадете искова молба до съответния районен съд, с която поискате съдът да признае уволнението за незаконно и да го отмени, а може да искате и възстановяване на предишна работа, както и обезщетение за времето, през което сте останали без работа, но не повече от 6 месеца. Справка: чл.344, ал.1, т.1, 2 и 3 от КТ и чл.225 от КТ.
Но помнете, че давностния срок е 2-месечен, считано от деня на прекратяване на трудовото Ви правоотношение т.е. от деня на налагане на наказанието, който е деня на връчване на заповедта !!!
Най-добре е да се обърнете към адвокат, който да Ви даде повече информация и евентуално - да заведе делото след като го упълномощите.
fetisov
Потребител

Мнениеот n6391 » 01 Окт 2010, 19:37

От поста Ви не става ясно спазена ли е процедурата за налагане на дисциплинарно наказание.Искани ли са от Вас обяснения и изобщо-ако не са Ви дали право да се защитите обърнете се към адвокат.Шансовете са добри особено ако има грешки в процедурата.
Успех!
n6391
Потребител

Назад към Трудово право