начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

относно граждански договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно граждански договор

Мнениеот goshun » 01 Окт 2010, 17:00

Здравейте!

Бих искал да получа мнение и съвети относно ситуацията която ще опиша. Благодаря ви предварително :)

Работя във фирма, чиято основна функция е изработване на специални и визуални ефекти за чуждестранни филмови продукции. Освен мен към тази фирма са назначени още около 40 човека на граждански договори, реализиращи въпросните ефекти, като работата е изцяло на компютър. Заплащането е почасово.
Проблемът е, че ние сме задължени да престираме работна сила на точно определено място (офисите на въпросната фирма), с точно фиксирано работно време и получаваме заплащането си на конкретни дати (1-во и 15-то число на месеца, заплащането е в размер на изработените часове). Доколкото съм запознат това са характеристиките на трудов договор и Възложителят на договорите ни е в нарушение, сключвайки с нас привиден трудов договор. Нямаме право на отпуски и болнични, а официалните празници не се заплащат.
Преди 4 месеца поискахме да ни бъде съставен трудов договор, тъй като някои от нас работят от 4 години, а други от 2 за съответния Възложител, който от реална гледна точка си е Работодател, тъй като се подчиняваме и на йерархическа зависимост(както при трудовите договори). Получихме уклончив отговор и резултат все още няма. Бихме могли да напуснем и да си потърсим нова работа но ситуацията в нашия сектор е усложнена и няма алтернатива.

Въпросът ми е, коя е компетентната институция или орган към които бихме могли да се обърнем, за да бъде разгледана конкретната ситуация, ако не в наша полза, то поне за тези които биха дошли на наше място.

Отново ви благодаря, лек и успешен ден
goshun
Нов потребител

Re: относно граждански договор

Мнениеот Melly » 01 Окт 2010, 19:11

Компетентното лице да установи прикрито трудово правоотношение е съответната териториална дирекция Инспекция по труда. Имайте впредвид, че следва да я сезирате с жалба в писмен вид - с копие за Вас, с входящ номер.
Анонимни сигнали не се разглеждат!

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Трудово право