начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Съдя фирма за неустойки, но я продадоха

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдя фирма за неустойки, но я продадоха

Мнениеот andreyspasov » 06 Окт 2010, 15:19

Здравейте,
Съдя фирма за неустойки, но се оказа, че преди по-малко от месец са я продали. Фирмата до преди няколко месеца имаше доста собственост което включва и поне 3 апартамента в жилищна сграда, а за 2008г 907хил.лв неразпределен капитал. Поради тази причина (нямало опастност да се случи) ми отказаха запор на единия от апартаментите от съда. А сега вече предполагам й е останал като актив само дяловия капитал.
Като се има предвид, че съм частно лице
Въпросът ми е има ли някаква възможност ако ги осъдя да получа повече от фирмения капитал (5010лв) ?
Има ли някакъв орган в тази "безправова държава" който може да направи ревизия на тази фирма преди продажбата й, или нещо друго, което да ми помогне ?
Предишните упревители носят ли някаква друга отговорност освен дяловия капитал, както и сегашния управител ?
И куп подобни въпроси, които не знам дали въобще могат да доведат до нещо.
Въобще има ли нещо което може да се направи по въпросът ?
Благодаря Ви предварително
andreyspasov
Нов потребител

Re: Съдя фирма за неустойки, но я продадоха

Мнениеот inspectora » 06 Окт 2010, 17:03

Има доста неща, които могат да се направят /не е "безправова" държавата ни - друг е въпросът за спазването на закона именно от нас - гражданите ;) ... което не прави държавата безправова ... както и да е .../.
За повече информация говорете с адвоката си /предполагам не сте водили сам делото за неустойките ;) /.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот andreyspasov » 07 Окт 2010, 10:17

Благодаря за отговора
Точно с тази цел съм пуснал и темата - нещата които могат да се направят !
До този момент съм водил делото сам, разбира се със помощта на юристи, които не могат да ме представляват в съда - за исковите молби и съвети.
Като съберем около 3000лв съдебна такса + адвокатско възнаграждение - дяловия капитал от 5000лв не само няма да стигне, но и ще съм на загуба, ако няма друго решение на проблема. Т.е. за сега се радвам, че съм водил сам делото, като след анализ на ситуацията и възможните решения предполагам ще потърся и адвокат - ако въобще намеря смисъл
Поздрави
andreyspasov
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Окт 2010, 10:28

Преди да заведете дело, винаги се прави обезпечение. Сега можете да притискате фирмата под някаква форма, като изисквате недействителност на сделки и разпореждания.
Всеки случай е специфичен, но аз досега не съм чул някой със задължения да се измъкне току-така.

Имате широк спектър на действия, но както сам казахте не сте ползвали адвокат. Адвокатът е човек от джунглата на живота, а има и зоологически учреждения.

Резултатът между мач "джунглата на зоопарка" е винаги в полза на джунглата. Никога не знаеш този дебел клон "клон" ли е, анаконда ли е, гладна ли е.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот andreyspasov » 07 Окт 2010, 10:57

Благодаря и на Вас за отговора - дава ми насоки върху които да помисля
До колкото за обезпечението - поисках запор върху недвижим имот, които ми беше отказан от съда като "ненужен" ! Което сигурно е нормално когато го разглежда бракоразводен съдия (дежурен), но това е вече друга тема
Поздрави
andreyspasov
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Окт 2010, 15:46

Има солидарна отговорност между страият и новият собсвеници на фирмата, ако изобщо е такъв случаят.

Едно е фирма да се освободи от активи, когато е със задължения и да намали обезпеченията на кредиторите си.

Впрочем адвокатските хонорари никога не са били пречка пред завеждането на дело, по-скоро има необходимост от правилна преценка на делото, а адвокатският хонорар е съвместна уговорка.

Има много, много варианти за действие по подобни случаи, те са тлъсти от гледна точка на глупостта, с която се извършват действия по намаляване на обезпеченията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 08 Окт 2010, 11:40

ivan_lawyer написа:Има солидарна отговорност между страият и новият собсвеници на фирмата, ако изобщо е такъв случаят.

Не ми се връзва нещо. При прехвърляне на дялове /най-вероятно да се е случило/ няма солидарност. Ако е прехвърлено предприятието, да.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Окт 2010, 11:43

Дайте ми дълг и ще го реализирам, независимо от теорията. Въпрос на планиране на операциите и т.н.

Първо се почва с "Чичко, чичко, подари милион" и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот andreyspasov » 08 Окт 2010, 13:13

n_ikito написа:
ivan_lawyer написа:Има солидарна отговорност между страият и новият собсвеници на фирмата, ако изобщо е такъв случаят.

Не ми се връзва нещо. При прехвърляне на дялове /най-вероятно да се е случило/ няма солидарност. Ако е прехвърлено предприятието, да.

Продадени са дяловете от вече бившите собственици на трето лице, като дружеството от ООД стана на ЕООД с нов учредителен акт, както и е променен адреса му (има ли нещо общо с делото което водя).
Да предположим, че след 2 месеца осъдя за 50000лв. това дружество, при налиен капитал 5000лв. от къде ще се вземат още 45000лв. ?
Каква отговорност носят предишните собственици(управителя) със който сме подписали договора ? И каква отговорност носи сегашния собственик(управител) ?
Поздрави
andreyspasov
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 08 Окт 2010, 13:19

дълбоко се съмнявам, че и 5000лв ще вземете..... :(
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот andreyspasov » 08 Окт 2010, 14:00

n_ikito написа:дълбоко се съмнявам, че и 5000лв ще вземете..... :(

Благодаря за мнението, но въпросът е защо така мислите ? Все пак Аз съм пуснал иск началот на годината, а са се оттървали от активите и от дяловете си след завеждането на този иск. Трябва да има някакво решение на този казус

Мога ли да изискам несъстоятелност на продажба на апартамент извършена след подаването на този иска от мен ?
Приемам всякакви съвети
Както и няма да се разсърдя на някой адвокат, който иска да "помогне" :wink:
Поздрави
andreyspasov
Нов потребител

Мнениеот Dtenev » 08 Окт 2010, 14:45

оооолеле.... няма такива глупости!!! >>>

сега набързо по темата:
Браво че сте водили делото с помощ от юрист, но ето че явната му липса на опит ви е навредила, тъй като обезпечението е задължително да се иска, включително и да обжалвате отказа за постановяването му, при искове в такива размери.
Кратко и ясно:
Нищо няма да получите, ако ООД-то вече няма имущество.
Няма да получите дори и тези 5010 лв. от капитала, защото веднъж внесени те са част от имуществото на дружеството и най-вероятно вече липсват от сметките му (съвсем законно, тъй като всеки може да се разпорежда с имуществото си както прецени, стига да няма забрана за това).

При прехвърляне само на дяловете от ООД положението не се променя, то си е отделен правен субект от съдружниците и ако длъжник ви е само то и няма вече имущество, нищо не можете да направите.
Няма как да търсите дълга от собствениците на капитала или управителите, тъй като първите с внасяне на капитала още при учредяването на ООД-то са изпълнили задълженията си към него и не отговарят за нищо повече, а вторите са просто представители на ООД-то и не отговарят солидарно с него в общия случай.

Успех!

p.s. и друг път искайте не запор, а възбрана върху недвижимите имоти....
Dtenev
Нов потребител

Мнениеот andreyspasov » 11 Окт 2010, 11:59

Т.е. да разбирам, че няма спасение от ситуацията ?
Както и че бившите съсобственици/управители не носят никаква отговорност при условие, че умишлемно са се оттървали от активите ?
някой от членовете 609 или 610 от ТЗ не ми ли вършат работа в създадената ситуация ?
Ако има способен човек, който може да се пребори със случая може да се свърже с мен.
Поздрави
andreyspasov
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Окт 2010, 12:08

Няма неспасяема ситуация, всичко е привидно невъзможно. Има най-различни способи за действие и решаване на трудности.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Търговско право