начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

разваляне на договор по чл.87, ал.2 ЗЗД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

разваляне на договор по чл.87, ал.2 ЗЗД

Мнениеот van_ot_raya » 11 Фев 2009, 15:17

Здравейте,
и аз се обръщам за малко помощ. Колкото и глупаво да звучи, не зная как да постъпя практически в следния случай:
Договор за обществена поръчка - инженеринг: проектиране и строителство. По една или друга причина има забаване изпълнението на проектирането, но проектът е приет и одобрен от Възложителя. Сроковете за строителство са за близо година и почват да текат от съставяне на протокол 2 /за откриване на строителна площадка/, който е съставен, естествено и с участието на Възложителя, през ноември 2008 г. Изведнъж, не щеш ли, в началото на февруари пристига едностранното изявление от Възложителя за разваляне на договора на осн. 87, ал. 2 от ЗЗД. Отвсякъде е видно, че не става въпрос за фикс-сделки, нито сме в хипотеза за "станало безполезно". Няма го и най-важното условие - забава на длъжника, т.к. в първата си част от задължението - проектирането, въпреки забавянето, то е прието като престация, а що се отнася до строителството, въобще няма забава. Сроковете изтичат октомври тази година.
Как да се защитя при тази ситуация. Веднъж извънсъдебно и съдебно също - с какъв иск? Формално погледнато другата страна реализира свое потестативно право, но то изисква наличие на основания за това. Ако ги няма, какво прави другата страна с това изявление. И най-вече аз какво да правя - да се правя, че договорът е в сила и да престирам,т.е. да строя/а после как се търси дължимото, не ми се говори/ или да търся установителен иск, че имам действащ договор? Но установителния е субсидиарен, само ако нямам осъдителен. Какво обаче да търся с осъдителен? Имам въобще право на такъв?
van_ot_raya
Нов потребител

Re: разваляне на договор по чл.87, ал.2 ЗЗД

Мнениеот van_ot_raya » 19 Фев 2009, 12:14

Зададох въпрос и изчезнах. Извинявам се. Разболях се, но въпросът ми остава. Юрисконсулт съм на една частна фирма, но нямам много практика, а въпросът е чисто практически. Все още нищо не съм предприел, но като гледам и интерес по темата няма май никой /освен melly, може би/. Съжалявам, ако съм заблудил някой, като говоря от първо лице единствено число, т.е. от името на шефа си. Винаги съм бил така ангажиран, но не съм аз собственикът. Той обаче очаква действие от мен, а аз още нямам план за такова.
van_ot_raya
Нов потребител

Мнениеот ipascaleva » 21 Фев 2009, 12:02

Търсете изпълнение . Аз бих направила възражение по тяхното уведомяване със съответните аргументи и респективно предупреждение , че при неизпълнение ще си търся не само реализацията , но и пропуснатите ползи . Дайте и срок за отпочване на реализацията , като ги уведомите, че Вие ще прекратите договора, ако не започнат и то при условията посочени по-горе . това поне ми идва на ум на първо време. А после ... неизбежно ще се ъсдите ! :wink:
ipascaleva
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 01 Ное 2010, 14:40

ipascaleva написа:Търсете изпълнение .

и аз имам сходен проблем макар и в друга сфера може ли идея как се търси това изпълнение.
При мен вече са минали месеци от уведомлението на възложителя и клиентът ми не е свършил нищо до този момент, но е претърпял значителни вреди ако сметнем че има прекратяване на договора.
В договора пише че е срочен и се прекратява с изтичане на срока/ не е изтекъл/ по взаимно съгласие и с 1-мес. предизвестие при виновно неизпълнение. няма виновно неизпълнение но пък възложителт си е измислил такова.
аз лично смятам че договорът не е развален но това си е въпрос ина доказване. в моя договор изпълнителят няма опция да прекрати, освен ако не изчака изтичане на срока или не постигне съгласие и на другата страна.
pitasht
Активен потребител

Назад към Търговско право