начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Право на отказ от потребителски кредит

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на отказ от потребителски кредит

Мнениеот bbozhanov » 05 Ное 2010, 11:59

Здравейте,

Изтеглих си потребителски кредит от ДСК. Удържаха ми административна такса.
Сега съм в 14-дневния срок, в който мога да се откажа от този кредит, без да дължа обяснение за отказа и мога да върна парите. Проблемът ми е, че от ДСК не искат да ми възстановят и административната такса.

Зададох им прост въпрос: каква е разликата тогава при предсрочно погасяване и правото ми на отказ от кредита?

Отговориха ми, че няма такава.

Сега въпроса ми е: имат ли право да ми задържат тази административна такса?

Поздрави,
Борислав Божанов
bbozhanov
Младши потребител

Re: Право на отказ от потребителски кредит

Мнениеот TheOldMan » 05 Ное 2010, 12:29

Таксата е за да се покрият разходите по сключването на договора. Проучването ви, оценката на риска, събирането и обработката на необходимите документи и т.н. Размера няма да коментирам - всяка банка може да си определи свой, и на който не му харесва, е свободен да не сключва договор. Но и Вашето действие е неадекватно - какво е това "иди ми - доди ми". Днес искам кредит, утре решавам, че не искам... Ако след 2 дена отново решите, че ви трябват пари, пак някой трябва да изготви и придвижи дадените документи от едно бюро на друго.
Така че не виждам защо банката да не иска заплащане на някаква сума за административни разходи по сключването на договора, която не се връща, ако договора се прекрати.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот Melly » 05 Ное 2010, 12:39

TheOldMan написа:Таксата е за да се покрият разходите по сключването на договора. Проучването ви, оценката на риска, събирането и обработката на необходимите документи и т.н. Размера няма да коментирам - всяка банка може да си определи свой, и на който не му харесва, е свободен да не сключва договор. Но и Вашето действие е неадекватно - какво е това "иди ми - доди ми". Днес искам кредит, утре решавам, че не искам... Ако след 2 дена отново решите, че ви трябват пари, пак някой трябва да изготви и придвижи дадените документи от едно бюро на друго.
Така че не виждам защо банката да не иска заплащане на някаква сума за административни разходи по сключването на договора, която не се връща, ако договора се прекрати.

+1
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bbozhanov » 05 Ное 2010, 15:11

TheOldMan, не си прав. Пари ми трябват, затова съм си изтеглил кредит. В закона има опция когато го сключиш и видиш, че банката те е прецакала, да размислиш и да избягаш от тях. Въпреки това разбираш, че двойно са се застраховали и те прецакват втори път с тази административна такса. Така реално правиш предсрочно погасяване на кредита и закона, който те защитава, се оказва, че НЕ те защитава и банката те работи само защото не си завършил подходящото образование, за да разбереш къде е уловката от един прочит на договора.

Случаят е следния: при частично предсрочно погасяване банката приспада за сметка на последните вноски, не за сметка на следващите в периода.

Така се получава: плащам си 10 месеца вноската. След това реша да погася предсрочно още 10 месеца. Предсрочното ми погасяване ще спести едва 100 евро. Докато в нормална банка, това биха били 1100 евро от лихви. Има една известна разлика от 1000 евро в случая, поради която аз не съм доволен и искам да се махна от тях.

Ако този нагледен пример е недостатъчен, ще обясня как точно става това.

Затова моят съвет е: не в ДСК! Има други банки, които мога да препоръчам от личен опит, но за да не е реклама - нека да е на ЛС за интересуващите се.

Пожелавам ти да не изпадаш в подобна ситуация, за да разбереш това, което аз разбрах няколко дни, след усвояването на кредита.

Сега отново питам: защо - на практика - се обезсмиля тази точка от закона?

Цитирам: "кредиторът няма право да изисква и събира от потребителя обезщетение, с изключение на обезщетението за направените от него разходи към публични административни органи, които не подлежат на възстановяване."
Вижте в точка 6: http://lex.bg/bulletin/?isu=401&tp=sf&id=331

Разходите по публичните административни органи едва ли са стотици левове, както в моят случай...

Със здраве,
Борислав Божанов
bbozhanov
Младши потребител

Мнениеот narina » 05 Ное 2010, 17:42

bbozhanov ,
Мисля, че бъркате "обезщетение за направени разходи към публични административни органи..." с такса /или възнаграждение/за предоставяне на услуга и/или направени административни разходи на банката при разглеждане на кредита.
По друг начин казано, ако Вие сключите някакъв Договор като използвате услугите на компетентно лице, напр. юрист, и си заплатите за което, в случай че решите да развалите този договор - считате ли, че извършилият услугата по изготвяне на договора, Ви дължи връщане на платеното възнаграждение ?!?
Тоест - нямат право да Ви натоварват с друг вид обезщетение, а не че са длъжни да Ви върнат таксата за услугата.
А и крайно време е да осъзнаем, че банките не са благотворителни дружества....
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот bbozhanov » 05 Ное 2010, 18:34

narina, може и да не се изразявам точно, но то е защото не съм специалист в тази област.

Единственото, което мисля, е че банката ме е прецакала като 200 пъти казах, че ще погасявам предсрочно и служителката нито веднъж не ми каза, че това ще става за сметка на последните вноски, а не както е нормално в другите банки - за сметка на следващите вноски. Променили са една думичка в договора, която толкова много променя нещата в мой ущърб.

Ето тук си търся правата - не съм осъзнал правилно съществената промяна с тази една думичка и искам да се възползвам от това право, което "ме защитава" от подобни пропуски. Оказва се, че това мое "право" няма практическо приложение - едно и също е с това да направя пълно предсрочно погасяване на отпуснатия кредит.

Далеч не търся от банката благотворителност. Търся си това, което съм дал (изключвайки лихвите за времето, в което парите са били в мен) и искам ясно да изразя недоволството си от банката за тази тяхна "хитринка".

Аз съм принципен човек и само заради това ще изтегля втори кредит (навярно по-голям и ипотечен) от друга банка, с която ще погася изцяло този от ДСК, загубвайки въпросните 700 лева и това ще е решението на проблема. Ще бягам вече надалеч от ДСК и ще съветвам всички така да правят. Междувременно, една жалба в КЗП за "премълчаването" на банковия инспектор за тази подробност не би била излишна според мен. Как може другите банки, в които съм ходил, да си казват нормално нещата на разбираем за човек, неспециалист в тази област, а ДСК да премълчават?!

Считам темата за изчерпана и това, че няма какво още да се добави по нея, освен да ми се каже: "да си чел" или "да си се консултирал", които мога да оборя по различни начини, затова нека не продължаваме подобен вид разговори, моля!

Благодаря на писалите тук!

Приятен уикенд (и бира),
Боби :)
bbozhanov
Младши потребител

Мнениеот vetre » 05 Ное 2010, 23:14

ДСК и аз мисля че е малко гейска банка и съм я шунтирал.
ОББ също ме прецакаха веднъж - отивам да тегля един депозит няколко дни след
падежа и за това че не съм бил отишъл на датата - такса теглене 2-3 лева.
Не им стига че си удържат лихвата за тези дни ами и още искат.В канала и тая банка.
vetre
Потребител

Мнениеот taen » 06 Ное 2010, 00:08

bbozhanov написа:...
Зададох им прост въпрос: каква е разликата тогава при предсрочно погасяване и правото ми на отказ от кредита?

Отговориха ми, че няма такава.

Сега въпроса ми е: имат ли право да ми задържат тази административна такса?
...

Има голяма разлика между отказ от кредита и предсрочно погасяване. Друг е въпроса кого сте питали (не всеки банков служител е способен да ви обясни) и какво точно сте питали.

А какво точно сте вложили (или от банката) в понятието "административна такса" ми е трудно да разбера от написаното.
taen
Младши потребител

Назад към Търговско право