начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Автомобили втора употреба с 3м гаранция ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Автомобили втора употреба с 3м гаранция ?

Мнениеот vetre » 07 Ное 2010, 22:09

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3386031
Днес излезе горната информация.
Нали в ЗЗП изрично е написано че стоките втора употреба също са с 2г гаранция.
Горното някъкъв рекламен трик ли е или за автомобилите има по-особени условия?
vetre
Потребител

Re: Автомобили втора употреба с 3м гаранция ?

Мнениеот TheOldMan » 07 Ное 2010, 23:06

Недомислица е. Продавача не може да поеме гаранцията, тъй като няма гаранционен сервиз, където да поеме ремонт, възникнал в този период.
Също така за да се поеме някаква гаранция, автомобила трябва да се обслужва през това време от продавача. Не виждам кой може да се съгласи да продаде кола, някой да сипе нафта вместо бензин в нея, и после да търси обезщетение от продавача, щото "колата вече не върви". Същото е положението с маслата, гумите, антифриза, ремъците, изобщо всички неща, които трябва да се сменят, когато се купува кола втора ръка.
А ако продавача поеме тези разходи, цената на автомобил втора ръка ще се доближи застрашително до тази на нов автомобил, което ще обезмисли такава покупка.
Демек - който иска да предлага такава сделка, ще остане без клиенти. Ще се намери вратичка това изискване да се избегне - ще се продава от частно лице, вместо от фирма, и готово...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот defy » 09 Ное 2010, 12:57

Никога, ама никога в ЗЗП не е регламентирано, че стоките втора употреба са с гаранция 2 г. Всъщност ЗЗП никога не е регламентирал, че гаранцията е 2 г. на каквото и да било. Колеги, четете, не говорете глупости.
ЗЗП регламентира законова отговорност на продавача за несъотвествие на потребителската стока с договореното................където 2 години от доставката, ако се прояви несъответствие (дефект, различен размер, модел и т.н., а не само повреда) потребителя има право на рекламация.
Законовата отговорност за несъответствие и предоставената гаранция нямат нищо, ама нищо общо. Потребителя има право на рекламация както на основание едното, така и на основание другото.
До сега няма регламентация за задължително предоставяне на гаранция, но когато това се прави, законът предвижда същата да отговаря на определени условия. И глупавото е това, че за новите стоки няма задължение, а какво остава за старите и то коли на по десетки години.
По предоставената гаранция отговаря този, който я дава -вносител, производител и по-рядко търговец. А за отговорността за несъответствие отговаря продавача. Целта на промяната бе, че като предявяваш рекламация да не те пращат по сервизи, с които търговеца има сключен договор (обикновено сервизи на вносителя), а лично той да си поема отговорността. Дали ще се позовеш на едното или на другото, потребителя сам си преценява, с оглед на това кое му е по-изгодно.
А иначе да, законовата отговорност за несъответствие се прилага и за стоките втора употреба, с някои изключения предвидени в ЗЗП. А иначе как ще се прилага 2 г. срок по отношение на стоките втора ръка, не е много ясно регламентирано.
Апропо, и по отношение на раздела Гаранция на потребителската стока, може да се каже, че регламентацията не е много ясна и поради това, хората бъркат гаранционната отговорност с отговорността за несъответствие на потребителската стока с договореното.

А до колкото видях статията, става дума за меморандум, определени членове на асоциацията да продават колите си с предоставяне на 3 м. гаранция, а не за законова промяна в тази насока.
defy
Младши потребител

Мнениеот vetre » 09 Ное 2010, 14:22

горните двама на вашия пост не сме юристи,но в случая не е нужно.
всичките приказки за несъответствия и т.н. лежат точно под :

Раздел II.
Гаранция на потребителската стока

Една мисъл може да бъде изказана с различни думи и повечето хора наричат
гаранция че стоката която са купили ще работи както трябва 2 години минимум.
vetre
Потребител

Мнениеот defy » 09 Ное 2010, 14:54

Аз затова горе ти казах, че написаното е неясно, в това число разбирай, че и заглавието на раздела е неясен.
Плюс това има разлика в тежестта на доказване, ако от проявата на несъответствието са изминали 6 месеца от доставката или не. Да, в тези 2 г. ако несъответствието се прояви, потребителят има право на рекламация, но ако се е проявило преди изтичане на 6 м. се презумира, че то е съществувало към момента на доставката (даже при някои стоки и този срок не важи, а е доста по къс) и тежестта на доказване, че не е съществувало лежи върху продавача. Ако обаче се е проявило например след 15 месеца - да, потребителя има право на рекламация, но в негова тежест ще е да докаже, че несъответствието е съществувало към момента на доставката.
Всъщност въпроса опира до това, дали търговеца е коректен или не. И с гаранция и без нея и със законова отговорност за несъответствие или без нея, ако иска да ви отстрани повредата, ще го направи, ако не-ще трябва да го съдите. Изискванията по закон са, рекламацията да бъде завеждана в регистър и по нея да има произнасяне в определения срок. Никъде не се казва, че трябва да е удовлетворена. И какво правим - приемат ви рекламацията, завеждат я в регистър и след 15 дена се произнасят, че не е основателна. Закона си е спазен от тяхна страна, а за вас остава само варианта да се заведе иск.............в случай че спора не се разреши доброволно.
defy
Младши потребител

Мнениеот vetre » 26 Ное 2010, 22:06

Значи както ги виждам аз нещата Автомобили втора употреба би следвало да са както всяка друга стока с 2 години гаранция.
А търговците на такива автомобили няма начин да ви отстранят повредата
доброволно,ще трябва да се съди човек и става сложна тя.
Лошото е че предполагам няма прецедент в това.
vetre
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Ное 2010, 23:55

Vetre, няма изискване за гаранция 2 години никъде. 2 години е срока, в който човек може да си търси правата, ако уреда не е това, което е купил. Но 2 години за .... примерно яйца, хляб, автомобилно масло... няма как да се дават. Не може да се дадат и 2 години тотална гаранция за автомобил. Примерно се кара като такси - за 2 години той върти по 300 000, че и повече километра. Няма как да се поддържа гаранционно, дори и не само за консумативите. След 300 000 км колата е за моргата, не за гаранция. И говорим за нова кола, а не за 2-ра ръка.
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vetre » 29 Ное 2010, 21:43

Д. яйца,хляб и масло не са уреди.
Ти разсъждаваш по въпроса от автомобилистка гледна точка.
А аз го поставям в законова такава.Както ако си купиш СД или ЛСД - ТВ
примерно втора употреба си защитен с 2г законова гаранция също като новите
такива, така и е логично според мен да важи и за автомобилите.
Пък джамбазите да се оправят както могат и преценят за добре.
Просто най-вероятно никой не е посмял да си търси такива права и няма никаква
практика по подобен казус.
vetre
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 29 Ное 2010, 22:27

Хвана се за "уреди"... Ми... запалка "еднодневка"? Крушка с нажежаема жичка? Или поради ниската им стойност те не попадат в тази графа? :)
Някои неща имат срок на експлоатация, който не винаги се мери в години.
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Търговско право