начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Спешно,Въпрос за трудови взаимоотношения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно,Въпрос за трудови взаимоотношения

Мнениеот aliena82 » 15 Дек 2010, 13:05

Една приятелка спешно иска да знае дали : Работодателите и я карат да подписва молба за напускане без предизвестие и след това фирмата иска да обяви фалит.Интересува се дали може да ги съди,ако не подпише молбата и дали и се дължи обезщетение ако фирмата обяви фалит.
Моля ви посъветвайте ме ,наистина е спешно.Предварително благодаря.
aliena82
Младши потребител

Re: Спешно,Въпрос за трудови взаимоотношения

Мнениеот dessys » 15 Дек 2010, 13:29

Ами има няколко варианта:
1-ви: не подписва молбата, те я уволняват, тя ги съди;
2-ри: предлага им или те сами се сещат да и изплатят обезщетение за неспазено предизвестие от тяхна страна, те плащат и прекратяват договора без излишни разправии;
3-ти: вариант връчват и предизвестие, спазват го и пак я прекратяват.
Ако няма резолюирана от шефа молба за напускане по взаимно съгласие, ще се прецакат. А при фалит обезщетенията и ги дължи държавата, за това и го удържат тоя процент за фонда на гарантираните вземания на работниците и служителите. Фирмата дължи само заплатите и осигуровките.
dessys
Потребител

Мнениеот aliena82 » 15 Дек 2010, 13:40

Мн. ти Благодаря за бързият отговор :D
aliena82
Младши потребител

Мнениеот dessys » 15 Дек 2010, 13:43

Широка усмивка - значи отиваме на съд май :D Забравих да напиша, че обезщетенията се дължат за 3 месеца, а таванът им е вдигнат от 600 на 720 лв., но нямам представа вече там на каква база ги изчисляват (може би според осигурителния доход).
dessys
Потребител

Мнениеот aliena82 » 15 Дек 2010, 14:05

Ами надяваме се на 2-ри вариант,но фирмата е мн голяма и сигурно са си "вързали гащите".Още не съм се видяла с нея,но исках да и видя трудовият договор.Единствено ме притеснява това,че ще обявяват фалит и да не се измъкнат някак си.Наистина нямам представа и ще и предам това ,което написа.Вече тя ще си реши,но съм сигурна че ще иска споразумение.
aliena82
Младши потребител

Назад към Трудово право