начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

пактика на ВКС относно уволнение поради съкращаване на щата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пактика на ВКС относно уволнение поради съкращаване на щата

Мнениеот popova4887 » 14 Дек 2010, 13:35

Здравейте,
Необходима ми е практика на ВКС при разглеждане на уволнение поради съкращаване на щата в училище. Съкратената длъжност е "Счетоводител". При връчване на предизвестието няма утвърден "Списък -образец 1" от РИО, т. е. моето съкращение не е официално съгласувано с РИО. Изготвено е щатно разписание, в което моята длъжност не фигурира, но това щатно е подписано единствено от директора и не е заверено от РИО към датата на връчване на предизвестието и дори към датата на прекратяване на договора. Съгласно чл.147, ал.1, т.14 и т.15 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, директорите на училищата изготвят и утвърждават длъжностните разписания на персонала и утвърждават поименното разписание на длъжностите, но тези правомощия могат да бъдат упражнени след съгласуване на Списък-образец № 1 с Регионалните инспекторати по образованието (РИО).
Районния съд се произнесе в моя полза, като ме връща на работа, а окръжния съд- в полза на работодателя. Сега трябва да обжалвам пред ВКС.
Ако някой може да ми посочи практика на ВКС в подобни случаи ще съм му много благодарна.
popova4887
Младши потребител

Re: пактика на ВКС относно уволнение поради съкращаване на щата

Мнениеот popova4887 » 15 Дек 2010, 19:26

Намерих информацията, която ми трябваше. В "Апис-право" има всичко, което ме интересуваше. Оказа се, че директорът може по всяко време от годината да променя щатното разписание по свое усмотрение без да е необходимо и задължително предварително да е съгласувал тези промени с РИО. Благодаря на всички, които имаха желание, но нямаха възможност да ми помогнат!
popova4887
Младши потребител

Назад към Трудово право