- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отговорност освободен управител 6 мес.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Отговорност освободен управител 6 мес.
Колеги, казаха ми, че в ТЗ има член, според който освободен управител на дружество продължава да носи отговорност за срок от 6 месеца след освобождаването. Моля ви, кажете ми в кой член го пише това, че от известно време много ме мъчи въпроса.
- frontmen
- Потребител
Re: Отговорност освободен управител 6 мес.
за кво е "освободен" "управителят"?
- lakavitsa
- Потребител
Просто така ми го казаха това правило хора не-юристи, чували го били отнякъде ...
Не знам дали причината за освобождаване може да е предпоставка за прилагане на това "правило". М/у другото не знам и дали то важи за директори на АД.
Същото се твърди и тук: http://www.odit.info/?s=6&i=188825&f=1
без позоваване обаче на конкретни разпоредби.
Не знам дали причината за освобождаване може да е предпоставка за прилагане на това "правило". М/у другото не знам и дали то важи за директори на АД.
Същото се твърди и тук: http://www.odit.info/?s=6&i=188825&f=1
без позоваване обаче на конкретни разпоредби.
- frontmen
- Потребител
Искът по чл. 145 ТЗ за търсене на имуществена отговорност от управителя на търговско дружество за причинени вреди се погасява с изтичането на общата 5- петгодишна давност по чл.110 ЗЗД, като давността започва да тече от датата на освобождаването на управителя от общото събрание и вписването на това обстоятелство в търговския регистър. Правото на иск срещу управителя на дружеството се поражда с настъпването на вредата, но докато упражнява функциите си на такъв, ако няма изрично решение на ОС на съдружниците, давност не тече- чл. 115, ал.1 б.”д”, при което началото на давностния срок за търсене на отговорност от него започва да тече от момента на освобождаването му и отразяването на това в търговския регистър.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
И аз разсъждавам в тази насока като DEKAH.
Някой друг нещо да сподели по въпроса?
Някой друг нещо да сподели по въпроса?
- frontmen
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|