- Дата и час: 27 Ное 2024, 16:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на фирма или покупка на капитала?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
57 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Покупка на фирма или покупка на капитала?
Добре де, не са едни и същи. При продажба на предприятие сделката е с управителя на фирмата, а при покупка на дялове - със собственика им. И какво от това? Пак не ми е ясно защо се изкупуват дружества с все задължения към кредиторите.
- zzzzz
- Потребител
Zzzzz, а като купят 100% от капитала, мислиш, че не "купуват" и задължения, ли?
Купуването на 100% от капитала значи смяна на съдружник (единственият в случая, наречен едноличен собственик на капитала), а дружеството си остава непроменено, остава си длъжник по всички задължения и титуляр на всички права. Продавач на дяловете е старият собственик.
Купуването на предприятие е купуване на "бизнес", на имущество, което включва и права, и задължения. Тук продавач е дружеството, а купувачът не става съдружник или собственик на капитала в него, той купува от него права, задължения и фактически отношения, както би купил автомобил или дърводелска работилница, или разработен магазин с клиентела.
Тук лично купувачът става титуляр на правата и поема задълженията.
Не знам как по-ясно да го обясним.
С две думи: няма начин да купиш "фирма", каквото и да разбираш под това, без задълженията.
Когато "купуват ЕООД", обикновено купуват дяловете. Особено ако дружеството е задлъжняло. Никой не е луд да придобие търговско предприятие, което включва предимно задължения, защото това значи да се набута лично със задълженията (а и каква ли ще е цената на такава ценна покупка, сигурно с отрицателна стойност ). Той може да е неграмотен циганин от махалата или безработен пияница, от когото няма какво да се вземе, ама пак си е по-добре да не отговаря лично.
И не беше права да казваш така убедено "разбира се, че ми е ясно", след като няколко души виждат, че не ти е. То няма лошо да не ти е ясно, и на нас много неща не са ни ясни; просто не казвай, че се разбира обратното.
Купуването на 100% от капитала значи смяна на съдружник (единственият в случая, наречен едноличен собственик на капитала), а дружеството си остава непроменено, остава си длъжник по всички задължения и титуляр на всички права. Продавач на дяловете е старият собственик.
Купуването на предприятие е купуване на "бизнес", на имущество, което включва и права, и задължения. Тук продавач е дружеството, а купувачът не става съдружник или собственик на капитала в него, той купува от него права, задължения и фактически отношения, както би купил автомобил или дърводелска работилница, или разработен магазин с клиентела.
Тук лично купувачът става титуляр на правата и поема задълженията.
Не знам как по-ясно да го обясним.
С две думи: няма начин да купиш "фирма", каквото и да разбираш под това, без задълженията.
Когато "купуват ЕООД", обикновено купуват дяловете. Особено ако дружеството е задлъжняло. Никой не е луд да придобие търговско предприятие, което включва предимно задължения, защото това значи да се набута лично със задълженията (а и каква ли ще е цената на такава ценна покупка, сигурно с отрицателна стойност ). Той може да е неграмотен циганин от махалата или безработен пияница, от когото няма какво да се вземе, ама пак си е по-добре да не отговаря лично.
И не беше права да казваш така убедено "разбира се, че ми е ясно", след като няколко души виждат, че не ти е. То няма лошо да не ти е ясно, и на нас много неща не са ни ясни; просто не казвай, че се разбира обратното.
Последна промяна portokal на 27 Яну 2011, 14:16, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Доближавате се до базата, на която да се разсъждава нататък. Предприятието е собственост на дружеството и сделката е със самото дружество чрез управителя (може да Ви изглежда досадно уточнение, ама нали сме юристи, нека да си говорим прецизно). Капиталът (все едно дали е акции или дялове) си е собственост на акционер/съдружник и ги продава той.
Няма как да изкупите предприятие без задълженията, защото то е съвкупност от права, задължения и фактически отношения. Ако купуваш само права, купуваш активи срещу пари, ама това означава сделки с отделните имоти, машини и прочее. Задълженията си ги разплаща (ако може) продавачът на активите.
Като купувате капитал, зад акциите/дяловете пак стои някакво имущесто, в което съотношението права/задължения може да е различно. Пак не можете да избягате от задълженията, защото всяка акция/дял е като билет за лотарията, разигравана под името "Дружество" ООД/АД. Може да е на печалба, може нищо да не получите срещу този билет.
А защо се прави това. Ами може да е по различни причини. Аз например навремето работих по сделка за акциите на затънало дружество, което не можеше да си събере вземанията и идеята беше, че новият собственик можеше да уреди това събиране поради връзки и т.н. и да продължи дейността. Подобна причина - новият собственик може да се разбере с кредиторите, а старият не може и затова се отървава от дружеството.
А разните източвачески схемички не ги разбирам и не ща да ги разбирам. Това не ми е в таргет-групата. Ако някой от нашите специалисти по финанси и счетоводство желае, ще се намеси в темата с още мнения
П.П. Портокал ме е изпреварила, но ще оставя и моето мнение, просто заради стиловите различия - така може да стане по-ясно (или пък не)
Няма как да изкупите предприятие без задълженията, защото то е съвкупност от права, задължения и фактически отношения. Ако купуваш само права, купуваш активи срещу пари, ама това означава сделки с отделните имоти, машини и прочее. Задълженията си ги разплаща (ако може) продавачът на активите.
Като купувате капитал, зад акциите/дяловете пак стои някакво имущесто, в което съотношението права/задължения може да е различно. Пак не можете да избягате от задълженията, защото всяка акция/дял е като билет за лотарията, разигравана под името "Дружество" ООД/АД. Може да е на печалба, може нищо да не получите срещу този билет.
А защо се прави това. Ами може да е по различни причини. Аз например навремето работих по сделка за акциите на затънало дружество, което не можеше да си събере вземанията и идеята беше, че новият собственик можеше да уреди това събиране поради връзки и т.н. и да продължи дейността. Подобна причина - новият собственик може да се разбере с кредиторите, а старият не може и затова се отървава от дружеството.
А разните източвачески схемички не ги разбирам и не ща да ги разбирам. Това не ми е в таргет-групата. Ако някой от нашите специалисти по финанси и счетоводство желае, ще се намеси в темата с още мнения
П.П. Портокал ме е изпреварила, но ще оставя и моето мнение, просто заради стиловите различия - така може да стане по-ясно (или пък не)
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
zzzzz написа:При продажба на предприятие сделката е с управителя на фирмата, а при покупка на дялове - със собственика им.
Не е с управителя, колега, управителят е само представляващ, полага подпис - сделката е с "фирмата"!
Но да кажем, че сте го схванали това!
Е тогава сделките са с различни правни субекти и се купуват различни неща /права/ от различни продавачи. От това че в единия случай си купуваш дялове от дружество /т.е. ставаш собственик на това дружество, което, на плоскостта на въпроса Ви, е субект на задълженията/, а в другия случай си купуваш търговско предприятие - тук какво става със задълженията? - от една страна се създава солидарност, но от друга - имаме ограничение за един от солидарните длъжници - до размера на получените права! От там нататък си търсете логиката на тези, които купуват разни неща ...
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря, Портокал! Използвах доста разговорни думи в предните си постове, което явно е подразнило всички.
Това, което ми написахте го бях разбрала, въпреки че няколко души мислят обратното. Единственото, което не бях разбрала е, че при купуването на "бизнеса", не се придобиват дяловете в капитала. Мислех, че по решение на Общото събрание на дружеството едновременно може да се купи предприятието и капитала ( чрез сключване на съответния договор) на дружеството ( без значение дали е еоод или оод).
Относно отговорността към кредиторите- това което успях да разбера ( включително и от съдебна практика) е, че при покупка на предприятие отговорността към кредиторите остава солидарна между стария и новия собственик на дружеството. Докато при покупка на дяловете новият съдружник си става изцяло отговорен към тях ( до размера на съответния дял).
Повярвайте ми, че има такива луди, които искат да купят фирма, мислейки че има 100% гаранция, че ако към момента на покупката дружеството няма задължения, то след покупката никой няма да предяви такива. Затова потърсих тълкуване и съдебна практика на чл.15 и чл.16 от ТЗ.
Та, ставаше въпрос за един луд чужденец, който иска да купи предприятието, т.е. бизнеса ( нощен клуб). И аз се зачудих какво да го посъветвам- дали ще му е по-изгодно да купи само дяловете, защото процедурата е много по-лека и евтина. Ставайки 100% собственик на капитала ще може да управлява дружеството както и си иска в рамките на закона, със същия предмет на дейност, със съответните задължения и т.н.т. След това започнах да разсъждавам относно клиентите ( т.е. бизнеса)- дали и в двата случая му е гарантирано, че той ще си ги запази, след като да речем един заварен търговски договор е еднакво валиден и в двата случая.
Това, което ми написахте го бях разбрала, въпреки че няколко души мислят обратното. Единственото, което не бях разбрала е, че при купуването на "бизнеса", не се придобиват дяловете в капитала. Мислех, че по решение на Общото събрание на дружеството едновременно може да се купи предприятието и капитала ( чрез сключване на съответния договор) на дружеството ( без значение дали е еоод или оод).
Относно отговорността към кредиторите- това което успях да разбера ( включително и от съдебна практика) е, че при покупка на предприятие отговорността към кредиторите остава солидарна между стария и новия собственик на дружеството. Докато при покупка на дяловете новият съдружник си става изцяло отговорен към тях ( до размера на съответния дял).
Повярвайте ми, че има такива луди, които искат да купят фирма, мислейки че има 100% гаранция, че ако към момента на покупката дружеството няма задължения, то след покупката никой няма да предяви такива. Затова потърсих тълкуване и съдебна практика на чл.15 и чл.16 от ТЗ.
Та, ставаше въпрос за един луд чужденец, който иска да купи предприятието, т.е. бизнеса ( нощен клуб). И аз се зачудих какво да го посъветвам- дали ще му е по-изгодно да купи само дяловете, защото процедурата е много по-лека и евтина. Ставайки 100% собственик на капитала ще може да управлява дружеството както и си иска в рамките на закона, със същия предмет на дейност, със съответните задължения и т.н.т. След това започнах да разсъждавам относно клиентите ( т.е. бизнеса)- дали и в двата случая му е гарантирано, че той ще си ги запази, след като да речем един заварен търговски договор е еднакво валиден и в двата случая.
- zzzzz
- Потребител
Т.е. в едния случай ще купи търговското предприятие само, без капитала, а във втория случай купува само капитала. Ако правилно съм разбрала така нещата изглеждат доста различно. Но ако купи предприятието и капитала и само капитала, тогава разликите в правните последици не са чак толкова съществени според мен. И в двата случая в качеството си на собственик на капитала ще може да взима съответните решения относно управлението и предмета на дейност на дружеството.
- zzzzz
- Потребител
Вари го, печи го, то пак неговата си знае ...
Пак нищичко не сте разбрал/а ...
Както и да е - аз съм до тук ...
П.П.: Ако /като/ "сготвите" яката каша, която предстои да направите с планираната покупка, ми се обадете /ще я поправим ... срещу съответния хонорар разбира се /
Пак нищичко не сте разбрал/а ...
Както и да е - аз съм до тук ...
П.П.: Ако /като/ "сготвите" яката каша, която предстои да направите с планираната покупка, ми се обадете /ще я поправим ... срещу съответния хонорар разбира се /
- inspectora
- Активен потребител
То с пари всеки знае, Инспекторе! Каша няма да има, защото всичко е в сферата на вероятностите в главата на въпросния клиент Криза е сега, пари лесно не дават, дори и на нас адвокатите!!!
- zzzzz
- Потребител
Последен опит.
Като купувате капитал, купувате и всичко дето стои зад него, т.е. и предприятието. Като купувате предприятие, дружеството-продавач си получава едни парички и си ги прави, каквото се реши. Дружеството-продавач си съществува като правен субект и може да реши да разработва друг бизнес. Купувачът си движи купеното предприятие.
Няма смисъл да купите предприятие и барабар с това капитала от съдружниците. Що? Той капитала си придвижва и предприятието към купувача.
Оттук нататък препращам към сините буквички по-надолу
П.П. Оценявам благодарността Ви, но още има да си изяснявате нещата.
Като купувате капитал, купувате и всичко дето стои зад него, т.е. и предприятието. Като купувате предприятие, дружеството-продавач си получава едни парички и си ги прави, каквото се реши. Дружеството-продавач си съществува като правен субект и може да реши да разработва друг бизнес. Купувачът си движи купеното предприятие.
Няма смисъл да купите предприятие и барабар с това капитала от съдружниците. Що? Той капитала си придвижва и предприятието към купувача.
Последна промяна ykovachev на 27 Яну 2011, 15:09, променена общо 2 пъти
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Доближавате се до базата, на която да се разсъждава нататък. Предприятието е собственост на дружеството и сделката е със самото дружество чрез управителя (може да Ви изглежда досадно уточнение, ама нали сме юристи, нека да си говорим прецизно). Капиталът (все едно дали е акции или дялове) си е собственост на акционер/съдружник и ги продава той.
Благодаря на вас и на Портокал за помощта! Счетоводителите също са част от изготвящите съответния анализ и документация. Даже клиентът се инстересуваше колко ще му струва съответния одит.
- zzzzz
- Потребител
ykovachev написа:Последен опит.
Тъкмо ви благодарих, Яковачев! Съжалявам, че чак толкоз се запънах на тоя въпрос.
- zzzzz
- Потребител
[ Дружеството-продавач си съществува като правен субект и може да реши да разработва друг бизнес. Купувачът си движи купеното предприятие.Ей тука е бил кюча за палатката
- zzzzz
- Потребител
А! Те тука обикновено се ползва един екип, дето прави това, което наричат претенциозно "дю дилиджънс" Юрист проучва правното състояние на дружеството и му прави анализ, а пък оценители на цели предприятия, имоти, машини, съоръжения и т.н. спретват една оценчица колко струва предметът на сделката. Има такива правни и не много правни субекти, които с това се занимават. Точно в тия разработки се правят и сметките около счетоводните работи, с участието на специалисти, разбира се. Ако работата е сериозна. Ако не е или клиентът тъни цената - ми дава му се, за колкото си е платил, т.е. частична, базова информация Без подробен анализ.
П.П. Така, единия ключ вече го взехте, продължавайте играта
П.П. Така, единия ключ вече го взехте, продължавайте играта
- ykovachev
- Активен потребител
zzzzz написа:[ Дружеството-продавач си съществува като правен субект и може да реши да разработва друг бизнес. Купувачът си движи купеното предприятие.Ей тука е бил кюча за палатката
А стига бе! Две страници постове, за да Ви стане ясна една от разликите - до 20-тата страница би следвало да сме изяснили всичко май
Или както колегата се е изразил /много ме изкефи това и за това ще си го сложа и в моя пост/:
ykovachev написа:П.П. Така, единия ключ вече го взехте, продължавайте играта
- inspectora
- Активен потребител
Нема нужда, вие си ходете на лов за клиенти, аз ще се оправя по-нататък !
- zzzzz
- Потребител
zzzzz написа:Нема нужда, вие си ходете на лов за клиенти, аз ще се оправя по-нататък !
Успех! И един ключ /от поне 10 възможни/ пак е добро постижение /има случаи някои и толкова не успяват да спичелят /
А ние заминаваме на сафари, както препоръчваш ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:zzzzz написа:[ Дружеството-продавач си съществува като правен субект и може да реши да разработва друг бизнес. Купувачът си движи купеното предприятие.Ей тука е бил кюча за палатката
А стига бе! Две страници постове, за да Ви стане ясна една от разликите - до 20-тата страница би следвало да сме изяснили всичко май
Или както колегата се е изразил /много ме изкефи това и за това ще си го сложа и в моя пост/:ykovachev написа:П.П. Така, единия ключ вече го взехте, продължавайте играта
Като махмнем излишните приказки може и една страница да излезе Инспекторе, някога се държахте много възпитано в тзои форум. Днес какво ви стана, че така неколегиално се държите?
- zzzzz
- Потребител
zzzzz написа:Днес какво ви стана, че така неколегиално се държите?
Ами по принцип когато видя нещо некомпетентно и избухвам така.
В началото на тази тема се опитах да не се държа така /опитах малко по умерено/ само поради факта, че именно Вие сте я пуснали, защото имах малко по-високо мнение за Вас като юрист /независимо, че зададеният въпрос "дразни" много когато е пуснат от юрист/ ... Предположих, че ще седнете да прочетете и ще направите разликите ... но не! Едно и също, едно и също и така ... вече беше неспасяемо залитането ми в "обичайната" ми стилистика към некомпетентни колеги ... Това е причината за държането ми ... може би ако бяхте започнали с някаква уговорка, че изобщо, ама хич не се занимавате с търгосвко право /например пеналист сте/, тогава нямаше чак толкова да се заяждам, но и това не ... еми не понасям лица, които претендират да са юристи да не съзнават елементарни неща ... евентуално ако не се занимават с дадена област от правото да вземат клиент, за който знаят, че няма да могат да обслужат ... /аз например нямам представа от наказателно право - за най-малкото и елементарното нещо, което си мисля, че знам може да става въпрс, но не се наемам - пращам към колеги пеналисти .../
- inspectora
- Активен потребител
Ама и вие четете през ред през два. Нали това бях казала почти в началото, че изобщо нямам практика по търговско право. Като се дразнете от некомпетентни колеги защо посещавате темата? Аз потърсих помощ, а вие явно нямате какво да правите, освен да следите кой е компетентен колега и кой не. Срамота е за юрист, който претендира да е на по-високо ниво от некомпетентните. А вие щом за такива глупости избухвате и неможете да се сдържите как ли реагирате в сложните ситуации...
Е, мъчете се да се изидгнете в очите на слепите, или?
- zzzzz
- Потребител
zzzzz написа:Ама и вие четете през ред през два. Нали това бях казала почти в началото, че изобщо нямам практика по търговско право.
Не съм видял ... сега гледах пак, но не виждам такова уточнение ... съжалявам ...
zzzzz написа:Като се дразнете от некомпетентни колеги защо посещавате темата? Аз потърсих помощ, а вие явно нямате какво да правите, освен да следите кой е компетентен колега и кой не.
Защото, както казах вече, исках да помогна - насочих Ви към консултация, след като видях, че не се нуждаете от обяснение на 2-3 детайла, а от лекции по търговско право ...
zzzzz написа:Срамота е за юрист, който претендира да е на по-високо ниво от некомпетентните. А вие щом за такива глупости избухвате и неможете да се сдържите как ли реагирате в сложните ситуации...
Нищо не претендирам ... А "глупостите", на които избухвам съвсем не са глупости ... не ми е приятно "някъде там" да има колега, даващ консултация по въпроси, по които си няма ни най-малка представа ... това се "връща" като бумеранг върху цялата гилдия ...
Както и да е ... Успех Ви желая ...
- inspectora
- Активен потребител
57 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|