- Дата и час: 27 Ное 2024, 16:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
....
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
....
Искам да поставя следния казус, представете си че имате парфюм,който сте си го взели от европа,само че решавате да го продадете,при положение,че не сте го ползвате,продавате го на купувача X (продажба чрез интернет), който веднага след като го получава решава да ви го върне понеже на Кутията не пишело Made in France, a Made in Framce, и защото според ЗЗП той имал право в 7 дневен срок да върне продукта. Дотук добре има си го това право, но искам да попитам, какво би станало ако продавача реши да не приеме парфюма обратно,защото е сигурен,че на опаковката е пишело Made in France и защото има фактура, че е купен от Европа, а не от циганската махала и защото го е страх,че само и само за да запази правата на купувача,трябва да приема въпросния парфюм обратно, дори и да е менте.Защото иначе купувача може да подаде жалба в полицията и да каже,че са му нарушени правата,но дори и да пусне такава жалба,какви ще са последствията за купувача?
Благодаря ви за отделеното време и се надявам някой да отговори.
Благодаря ви за отделеното време и се надявам някой да отговори.
Последна промяна paruchev_ на 04 Фев 2011, 20:43, променена общо 2 пъти
- paruchev_
- Потребител
Re: Проблем свързан с ЗЗП(Закон за защита на потребителите)
ЗЗП не се отнася до сделки между частни лица,така че купвачът
не може да се позовава на това.
Полицията не разследва нарушенията на ЗЗП.
не може да се позовава на това.
Полицията не разследва нарушенията на ЗЗП.
- vetre
- Потребител
Добре,да не би аз да бъркам, от сайта където съм го продал ми казаха, че според Закона за Електронната търговия,ми следвало това задължение?Вярно ли е това,аз мислех,че са объркали и са имали предвид ЗЗП за дистанционна продажба.
- paruchev_
- Потребител
Искам да добавя допълнителна информация,която може да улесни отговорите ви. Първоначално купувачката ми каза,че веднага след като е получила парфюма е снимала въпросния надпис където пишело Made in Framce и където е трябвало да пише Made in France, и без никакво притеснение би ми предоставила тези снимки, първоначално си казах,добре може и така да е, но днес след като преговорите стигнаха върха и й казах,че я моля за 5-и път да ми прати въпросните снимки,за да видя къде е проблема, тя ядосано ми отговори,че ги няма снимките и никога не ги е имала,всичко това е документирано в електронната кореспонденция между нас.Също така оспорих желанието и аз да платя доставката,понеже видях подобна тема във форума където след тълкуване на колеги,се вижда,че по смисъла на чл.55 от ЗЗП, аз дължа само това,което съм получил,но не и разходи по доставки,а и в писмената кореспонденция тя се съгласи доставката при първоначалното получаване от нея,да е за нейна сметка.
- paruchev_
- Потребител
Нещо не разбрах... Вие търговец ли сте по смисъла на ТЗ, та се ровите в ЗЗП? Защото ако не сте, не виждам купувачът на какво основание се позовава на него. И какво общо има законът за електронната търговия с вашата "сделка"? От морална гледна точка, ако съзнателно сте и изпратили вещ, неотговаряща на описанието е редно да и върнете парите и да заплатите транспортните разходи. Но това не Ви се следва от цитираните закони.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
Аз не съм търговец и знам, че съзнателно съм и изпратил оригинален парфюм, защото имам фактура за него. Просто се позовавам на информацията, която съм получил от купувача и от администраторите на сайта.
- paruchev_
- Потребител
А твърди ли, че парфюма е менте? Няма ли баркод?
- fighter
- Потребител
Парфюма си има баркод, първоначално твърдеше,че на кутията било написано Made in Framce а не Made in France(което било достатъчно доказателство,че е менте), в което аз силно се усъмних, при положение,че този парфюм е стоял в мен месец и половина все щях да го забележа,затова и поисках снимките,които тя била направила на въпросния надпис, питах я 5 пъти за тези снимки и накрая ми отговори "Нямам снимки,както и никога не са били в мен."
Сега вие ако сте на мое място.... извинете,но първоначално допуснах,че може аз да не съм го видял,но след като ми заяви,че нямала снимки,просто.....
Но дори и да допуснем,че има някакви снимки,аз как да съм сигурен,че са от моя парфюм?Я си представете Хипотезата, тя да е имала менте и да е решила да ги смени, така хем ще си остане с оригиналния,хем ще си вземе парите обратно.
Вие ако сте един съвестен купувач,при всички положения ще покажете някакво доказателство,но в конкретния случай няма нищо...
Сега вие ако сте на мое място.... извинете,но първоначално допуснах,че може аз да не съм го видял,но след като ми заяви,че нямала снимки,просто.....
Но дори и да допуснем,че има някакви снимки,аз как да съм сигурен,че са от моя парфюм?Я си представете Хипотезата, тя да е имала менте и да е решила да ги смени, така хем ще си остане с оригиналния,хем ще си вземе парите обратно.
Вие ако сте един съвестен купувач,при всички положения ще покажете някакво доказателство,но в конкретния случай няма нищо...
- paruchev_
- Потребител
Нали баркода установява проихода на стоката?!.....
- fighter
- Потребител
Kолега не съм мислил,че ще се стига до тук,че да си записвам баркода,за по-късно сравнение, във фактурата ми не е изписан баркода, а името на парфюма и колко мл е, така че по никакъв начин не мога да установя какво ще получа от нея.Ако тя реално имаше снимки с въпросния "фалшив надпис",можеше да ми ги предостави и аз да си кажа "ей този път сбърках", но така на сляпо...
Просто тя постоянно си променя позицията, отначало искаше да ми го връща,защото бил фалшив, след като видя,че не минава номера, почна да иска да ми го връща,защото някой си й бил казал, че в Закона за защита на потребителите така пишело....
Просто тя постоянно си променя позицията, отначало искаше да ми го връща,защото бил фалшив, след като видя,че не минава номера, почна да иска да ми го връща,защото някой си й бил казал, че в Закона за защита на потребителите така пишело....
- paruchev_
- Потребител
Значи,,аз не разбрах по какъв начин е доставен парфюмът? И има ли фактура за извършената продажба, някой свидетел въ ваша полза какво сте продали!?
- nk7702n
- Старши потребител
Парфюмът е продаден чрез online сайт, свидетел за това което съм пратил имам да + служителката в еконт,която задължително проверява какво пращате.
- paruchev_
- Потребител
Това е добре, значи оставете я тя да си отправя претенци и да си защитава правата. По принцип Закона за електронната търговия препраща относно извършени нарушения към ЗЗП и кам ЗАНН. Нека да се жалва, пък да видим какво и как ще го докаже!
- nk7702n
- Старши потребител
Така ми отговориха и колегите от прокуратурата,но колкото повече мнения по-добре. По-горе един колега каза,че чл55,ал1 от ЗЗП не се прилага за частни лица, а аз определено не съм търговец по смисъла на чл1 от ТЗ, във фактурата ми пише,че съм го взел за 75 лева, а в товарителницата по еконт,че съм го продал за 60лв, дори съм на загуба от цялата работа,освен това колегите казаха,че казуса не представлява правен интерес поради размера на сумата,дори и да докаже нещо си....
Благодаря ви за мненията.
Благодаря ви за мненията.
- paruchev_
- Потребител
Добър ден на всички! Винаги при едно отправено обвинение, отсрещната страна има право да се защити! В случаят за съжаление това съм аз!
Историята на кратко е такава: Потребителят paruchev_ има регистрация в сайта Prodavalnik.com, където върти търговия. До тук всичко ок! Решавам да закупя от него парфюм за подарък, като цената ми се струва приемлива. Интересувах се предварително за качеството, тъй като човекът за когото бе подаръкът е дългогодишен почитател на аромата и господинът ми отговори, че флаконът е подарък от братовчед от UK и е убеден в качеството му ( като доказателство, мога да приложа кореспонденция). Сделката е налице и парфюмът ми бе изпратен с фирма "Еконт експрес" ООД ( наложен платеж + доставка за моя сметка). Веднага след като отворих пратката, огледах флакона, видях надписа и моментално се свързах с г-н paruchev_, като пожелах да му го върна с опцията " виж, преди да платиш", за да може да сравни това, което ми е изпратил и това, което получава. След много откази, накрая се съгласи и изпратих обратно флаконът, като изискуемата от мен сума беше само цената без пощенските, които аз бях вече заплатила, с целта случаят да приключи. Но г-н paruchev_ вече отказва да приема пратката, като изказва предположения, че съм му пратила МЕНТЕ ( за справка - Хипотезата от горното мнение). Е как бихте постъпили вие в такава ситуация?
Историята на кратко е такава: Потребителят paruchev_ има регистрация в сайта Prodavalnik.com, където върти търговия. До тук всичко ок! Решавам да закупя от него парфюм за подарък, като цената ми се струва приемлива. Интересувах се предварително за качеството, тъй като човекът за когото бе подаръкът е дългогодишен почитател на аромата и господинът ми отговори, че флаконът е подарък от братовчед от UK и е убеден в качеството му ( като доказателство, мога да приложа кореспонденция). Сделката е налице и парфюмът ми бе изпратен с фирма "Еконт експрес" ООД ( наложен платеж + доставка за моя сметка). Веднага след като отворих пратката, огледах флакона, видях надписа и моментално се свързах с г-н paruchev_, като пожелах да му го върна с опцията " виж, преди да платиш", за да може да сравни това, което ми е изпратил и това, което получава. След много откази, накрая се съгласи и изпратих обратно флаконът, като изискуемата от мен сума беше само цената без пощенските, които аз бях вече заплатила, с целта случаят да приключи. Но г-н paruchev_ вече отказва да приема пратката, като изказва предположения, че съм му пратила МЕНТЕ ( за справка - Хипотезата от горното мнение). Е как бихте постъпили вие в такава ситуация?
- daamane
- Младши потребител
Така така, добре,че се обадихте, във въпросния, сайт paruchev_ не върти търговия, ако си направите труда,ще видите,че по-горе съм написал,че имам фактура за парфюма на стойност 75 лева, а вие го закупихте за 60 лева, аз лично печалба не виждам, освен това, защо не обясните,че въпросния сайт е предназначен за продажба на лични вещи,които или не ползвате или сте ползвали,каквито са и всички мои. Сега интересна е тази снимка, интересно как изведнъж се появи,след като аз пет пъти ви молих за въпросните снимки,а вие казахте цитирам:
"
От: tralivali
Дата: 03.02.2011. 20:02
Снимките, които искате не са във мен, разбира се и никога не са и били във мен.За законите ще говорите не с мен, а с други хора. Това, което се изискваше от мен е свършено!"
Според вас как трябваше да постъпя след като вие отказахте да ми ги пратите? Казах ви,че не съм съгласен аз да плащам за доставки,но въпреки това сте пуснали пратката аз да я платя, както съм описал и по-горе от вас съм взел 60 лева, и не следва да плащам допълнително. как така изведнъж се появи някаква си снимка?Доста удобно... А и каква ми е гаранцията,че тази снимка е на моя парфюм?Точно никаква.
"
От: tralivali
Дата: 03.02.2011. 20:02
Снимките, които искате не са във мен, разбира се и никога не са и били във мен.За законите ще говорите не с мен, а с други хора. Това, което се изискваше от мен е свършено!"
Според вас как трябваше да постъпя след като вие отказахте да ми ги пратите? Казах ви,че не съм съгласен аз да плащам за доставки,но въпреки това сте пуснали пратката аз да я платя, както съм описал и по-горе от вас съм взел 60 лева, и не следва да плащам допълнително. как така изведнъж се появи някаква си снимка?Доста удобно... А и каква ми е гаранцията,че тази снимка е на моя парфюм?Точно никаква.
- paruchev_
- Потребител
И как изникна от никъде снимка от руски сайт??? И какъв е този баркод? Извинете ме но ако не друго поне помня,че баркодът ми не беше такъв,за което имам и свидетели!
- paruchev_
- Потребител
Г-не, Вие искахте да ви предоставя снимки от вашата обява, които аз няма как да притежавам, тъй като беше премахната!Аз имам снимки само на това, което съм получила от Вас! На въпросният руски сайт, се ъплоудват снимки, за да могат да ги видят такива като вас )) Можете да си направите справка в google.com! Вие казахте, че нямате снимки и не знаете какъв е баркода. На вси4ки кутии на такива парфюми, баркода от гърба на кутията е това !!! Прочетете договорът, който сте подписали (ТОВА Е ЕДНА ОТМЕТКА, С КОЯТО СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ, ПРЕДИ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТЕ В САЙТА) - вие сте продавач!!! И аз имам право да ви върна стоката в седем дневен срок, както и направих!Никак, ама никак не ме интересува дали вашата печалба е 0,100 или 200 лв, това си е Ваша работа. Мен ме интересува само и единствено моята загуба!!!
Последна промяна daamane на 04 Фев 2011, 21:20, променена общо 1 път
- daamane
- Младши потребител
Да добавя,че съм предоставил настоящата тема лично на купувачката,за да може да следи развитието,така че не се чудете от къде я има. Предоставена й е вчера, а въпросната купувачка, качва снимки днес,както и да е. Да добавя само,госпожо никой не ви обвинява в нищо,така че не си слагайте такива етикети! А относно снимките, не съм ви искал мои снимки!Би било доста глупаво, исках ви 5 пъти вашите снимки! Не ме интересува сайтът ви, това,че нямам снимки на баркода,не значи , че нямам спомен какъв е бил,все пак парфюмът беше в мен близо два месеца,без да съм го ползвал,нормално е да си направя труда да го разгледам.
- paruchev_
- Потребител
Администраторите на сайта, не са ми казвали за никакви договори от въпросния сайт,хората казаха,че според тях би трябвало да имате право на връщане по ЗЗП,който както виждате от по-горните коментари е неприложим в конкретната ситуация,лека вечер и дано получите исканата информация.
- paruchev_
- Потребител
43 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|