начало

Сарафов: Ако има основания и не искам имунитет, изпадам в положение на лично укривателство Сарафов: Ако има основания и не искам имунитет, изпадам в положение на лично укривателство

обида

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обида

Мнениеот Диляна Райт » 19 Окт 2004, 23:38

Има ли смисъл да търся права, ако съм публично обиден, многократно, за това че съм измамник или първо трябва да докажа, че не съм!? А може би и двете заедно? Става въпрос за закупен имот, бившият собственик, на който без всякакво основание продължава да ни тормози...
Благодаря!
Диляна Райт

Re: обида

Мнениеот ziana » 20 Окт 2004, 09:23

Estestveno 4e ima smisal da tursite pravata si purvoto koeto trqbva da napravite e da podadete jalba v policiqta sre6tu tozi 4ovek. Za stastie v BG, kolkoto i nedostatuci da ima sistemata, ima i zakoni i na4ini za razre6avane na podoni problemi.
ziana

Мнениеот Anita_79 » 20 Окт 2004, 09:47

Вие не трябва да доказвате, че не сте измамник, а само, че сте се почуствал обиден от казаното. Този, който ви е обидил, ако докаже, че наистина сте измамник няма да бъде наказан.
Ако е казано във вашо присъствие е обида и то квалифициран случай.
Ако е във ваше отсъствие - клевета.
Anita_79

Мнениеот bgjurist » 20 Окт 2004, 10:46

Може и директно в съда, чрез тъжба.
bgjurist
Потребител

Мнениеот ippon » 25 Окт 2004, 19:32

И във ваше присъствие да е,след като ви препише престъпление/измамата е престъпление/ деянието се квалифицира като клевета ./виж.чл.147 НК/
ippon
Потребител

Мнениеот е » 29 Окт 2004, 14:54

Аз мисля, че е едновременно и обида и клевета. Щом се е почуствал обиден, това си е отделен състав. Съдете го, да видим дали друг път ще си позволява да прави така. Мисля, че е дошло вече време всеки да си търси правата и да слага на мястото им нарушителите. В Америка да кихнеш и веднага ако засегнеш нечии права те дава на съд. това е станало не с траене..... Дайте там 300 лв. на един адвокат и не се разправяйте повече. Всеки да си получи заслуженото.
е

Мнениеот Ваня » 29 Окт 2004, 16:08

А квалифицира ли се като набеждаване по 286 твърдение, че е извършено престъпление, ако това твърдение е направено пред административен съд?
Ваня

Мнениеот jeliomarinov » 30 Окт 2004, 03:54

обидата е накърняване на достойнството и честта на пострадалото лице като в случая се накърнява самооценката на лицето за себе си. в този случаи е без значение дали ще се докаже истинността на твърдението или не! при клеветата за разлика от обидата се засяга не самооценката, а общественото мнение спрямо лицето срещу което е извършено противоправното деяние. това е общественоопасно деяние, при което вече е необходимо клеветата да е неистинно твърдение, което ако бъде доказано, искът за клевета ще отпадне.
при вашият случаи е налице обида при квалифициращо вината обстоятелство, още повече, че доколкото разбрах деянието е извършено и пред орган на съда. още съм студент, но доколкото ми е известно при такова квалифициращо вината обстоятелство сумата е 7000лв., въпреки че едва ли ще се намери съдия да ви присъди такова обезщетение. по вероятна е сумата без последната цифра.
според мен е налице клевета в реална съвкупност с обида.
май написах доста за човек без практика, надявам се поне част от всичко това да отговаря на истината.
jeliomarinov
Младши потребител

Назад към Наказателно право