Здравейте. Притежавам лозе, за което няма нотариален акт, а е издадено удостоверение за право на ползване на лозето с постановление 1 на Министерския съвет от 07.01.1981 г. и решение 10 от 01.09.1981 г. на ИК на ОНС гр. Силистра /не знам това има ли някакво значение/. Удостоверението естествено е издадено на друг човек, а аз съм му платил 100 лв. и той ми го е предотстъпил да го гледам. Въпросът ми е следния - има ли вариант да ми предотстъпи документално това право на ползване за да може, когато общината обяви лозето за продажба, да ползвам предимството на първия "собственик" да го купя? Изобщо може ли да се предотстъпва право на ползване? Или може ли да се направи пълномощно и да ме упълномощи да го представлявам и при евентуална продажба от общината да мога да го закупя без да занимавам човека?
Благодаря.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 05:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Питане относно право на ползване на земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Питане относно право на ползване на земя
Последна промяна nobreak на 20 Апр 2011, 18:41, променена общо 2 пъти
- nobreak
- Младши потребител
Re: Питане относно право на ползване на земя
Та какво "ПРИТЕЖАВАШ " ?
- begemot66
- Нов потребител
begemot66 написа:Та какво "ПРИТЕЖАВАШ " ?
Ами за това питам, защото на практика - притежавам само добра воля
- nobreak
- Младши потребител
Няма ли кой да помогне А някой може ли да ме насочи къде да прочета това постановление 1 на Министерския съвет от 07.01.1981 г., че обрнах къде ли не и нищо не намерих?
Благодаря.
Благодаря.
- nobreak
- Младши потребител
Като се зачетох по--задълбочено в закона за собствеността намирам "Ползвателят не може да отчуждава своето право. В този смисъл правото на ползване е непрехвърлимо и ненаследимо. Той може да извлича полезни свойства от вещта.", както и "Правото на ползване се прекратява (чл. 59 от ЗС): със смъртта на ползвателя (ако не е учредено за по-кратък срок), с ликвидацията на дружеството (при юридически лица), при погиване на вещта (събаряне на постройката, пожар, земетресение и др.), при неупражнено право в петгодишен срок.".
Това означава ли, че като почине ползвателя, жена му няма наследствени права за ползване върху имота?
Това означава ли, че като почине ползвателя, жена му няма наследствени права за ползване върху имота?
- nobreak
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|