- Дата и час: 27 Ное 2024, 23:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Принудителен общ дял (при съдебна делба на двор)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Принудителен общ дял (при съдебна делба на двор)
Няма как да го предотвратите - нито преди, нито по време на съдебното производство.
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря!
Опитвам се да осмисля т.нар. обезпечителни мерки. И приложимостта им при делбено производство. Неуспявам с осмислянето. Никак.
Обезпечителна заповед за възбрана на делбения имот е нещото, което май би ми свършило работа. Защо според Вас не мога да се сдобия с подобна заповед? Каква е причината, заради която не бих могъл да получа от съда подобна заповед.
Опитвам се да осмисля т.нар. обезпечителни мерки. И приложимостта им при делбено производство. Неуспявам с осмислянето. Никак.
Обезпечителна заповед за възбрана на делбения имот е нещото, което май би ми свършило работа. Защо според Вас не мога да се сдобия с подобна заповед? Каква е причината, заради която не бих могъл да получа от съда подобна заповед.
- veso44
- Младши потребител
И Вие какво точно направихте, за да знаете може ли, не може ли, с адвокат говорихте ли!? Или просто по собствена инициатива действате по това делбено производство?
- nk7702n
- Старши потребител
Я виж ти каква сказка се е заформила тук. Взаимно си се питате...
-
Melly - Старши потребител
То най - интересният въпрос тук, Мели, беше, дали може да се предотврати т.н. " роене" на наследници в производството !
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:И Вие какво точно направихте, за да знаете може ли, не може ли, с адвокат говорихте ли!?
Да!
Ама няколкото, които посетих, чрез знанията си не ми вдъхнаха доверие. И... проблемът не бе у мен.
nk7702n написа: Или просто по собствена инициатива действате по това делбено производство?
Какво друго ми остава??
Освен и да се образовам във форума. Нещо против ли имате?!
Никога не съм поставял въпроса за роене на НАСЛЕДНИЦИ! Май.То най - интересният въпрос тук, Мели, беше, дали може да се предотврати т.н. " роене" на наследници в производството
Освен това - поставих още един интересен въпрос: за възлагането на общ дял, когато двама (от общо трима) съделители живеят в обща къща и реално владеят общо 50% припадаща им (според квотите на собственост) се част от площта на поделяем на две части парцел.
- veso44
- Младши потребител
В поста на nk7702n очевидно става въпрос за механична грешка, нямаше смисъл да го споменавате.
А обезпечение на иска едва ли е допустимо в делбеното производство - съделителите не са Ви длъжници, все пак.
А обезпечение на иска едва ли е допустимо в делбеното производство - съделителите не са Ви длъжници, все пак.
- magodeoz
- Активен потребител
Искане за обезпечение на бъдещ(предявен) иск за делба е допустимо и се уважава...според зависи обстоятелствата.
... заличавам, да си го мисли колегата
И още нещо, но съществено! и за което се включих- магистрата не е невеж!
... заличавам, да си го мисли колегата
И още нещо, но съществено! и за което се включих- магистрата не е невеж!
- Гост.
- Старши потребител
magodeoz написа:В поста на nk7702n очевидно става въпрос за механична грешка, нямаше смисъл да го споменавате.
Механична?!
И механична да е. Нека е механична.
А подигравателното намигване в края на поста, и то ли е маханично? Или е опит за схапване?!
Карай, от мен да мине. Все едно че не съм го забелязал.
magodeoz написа: А обезпечение на иска едва ли е допустимо в делбеното производство - съделителите не са Ви длъжници, все пак.
Това и аз почти го осъзнах. Благодаря, че го потвърдихте.
Вероятно чисто юридически, съделителите не са ми длъжници.
Но да погледнем така нещата: В ЗС, ГПК и ЗУТ прозират опити и се дава възможност за ликвидиране на съсобственост; поне не се забранява. Възможността за ликвидиране на съсобственост дори става (почти)необратима от един момент нататък - след допускане на делбата. Само че възможността за ликвидиране, чрез роене на съсобствениците може да се изврати в посока, непредвидена (предполагам) от законодателя. Т.е. предвиденото от закона придобиване на реална част от УПИ, чрез елементарен трик може да се предотврати дори само от един съделителите с 1% съсобственост. И "дължимата" всекиму реална част от УПИ става илюзорна. Един съделител може да направи така, че максимата "на всеки съделител следва да се осигури реална чат от имота", да не се осъществи. Един съделител може да направи така, че дължимото на съделител, да бъде отнето.
А според мен всеки съделител "дължи" на останалите реална част от имота преди започване на делбеното производство. (Разбира се, ако имотът е технически поделяем по смисъла на чл. 201 ЗУТ, и поделяем /непосредствено преди съдебната делба/ по смисъла на чл. 348 ГПК.)
- veso44
- Младши потребител
poli_g написа:Искане за обезпечение на бъдещ(предявен) иск за делба е допустимо и се уважава...според зависи обстоятелствата.
poli_g, изразихте се твърде иносказателно. Поне за мен.
Моля, насочетете посоката ми на размисли в по-конкретна посока. Кажете нещо за допустимоста на иска и уважаването му според обстоятелствата. Благодаря!
- veso44
- Младши потребител
Неправилно се изразих, за което се извинявам. Моля думата "допустимо" в предния ми пост да се чете "състоятелно".
Естествено, обезпечение се допуска по всички искове, в това число и такива за съдебна делба. Обаче, наличието на застрашено право в случая не е толкова лесно за доказване, а и на практика няма да има санкции за нарушение на обезпечителната мярка, ако такава бъде наложена.
Естествено, обезпечение се допуска по всички искове, в това число и такива за съдебна делба. Обаче, наличието на застрашено право в случая не е толкова лесно за доказване, а и на практика няма да има санкции за нарушение на обезпечителната мярка, ако такава бъде наложена.
- magodeoz
- Активен потребител
31 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Назад към Съсобственост и делба
|
|