начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба

Мнениеот toshkoo » 22 Юни 2011, 00:58

Здравейте, при мен е следният казус, съсобственици сме на двуетажна къща с дворно място 420 кв.м2 и всеки притежава 1/2 идеална част от него със съсед с който изобщо не се разбираме. Той използва почти целият двор и ползва 2 стаи повече от нас. Искам да питам как мога да разделя всичко без караници и без бой. Чрез съдебна дела или чрез независим експерт които да раздели всичко. За да намеря независи ескперт към кого трябва да се обрна. Благодаря
toshkoo
Нов потребител

Re: делба

Мнениеот hidden » 22 Юни 2011, 02:03

Не знам за какъв "независим експерт" говорите, но имате два варианта: 1) доброволна делба; и 2) съдебна делба. При доброволната си поделяте собствеността върху всеки от етажите, но що се отнася до двора, ще е малко по-сложно, същият не може да се раздели, можете да си поделите само ползването му;
При съдебна делба може да се стигне до същия вариант, ако къщата е реално поделяема, а ако не е - ще се стигне до публична продан на имота.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот toshkoo » 22 Юни 2011, 10:35

Защото ми казаха че, има такива фирми които чрез нотариус разделят всичко по равно. Доброволна делба няма как да стане, значи само чрез съдебна делба.Къщата е деляема но за двора ми каза архитаекта че нямал лице и неможел да го раздели.
toshkoo
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Юни 2011, 13:52

Ако нямате съгласие, процедурата се извършва само по съдебен ред. Фирмите се занимават с изготвяне на проекти за делба. Тоест, имате два пътя - доброволен или съдебен ред.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба