начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на ипотекиран имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на ипотекиран имот

Мнениеот miroslava_fl » 24 Юни 2011, 16:32

Здравейте, ще се радвам да ми помогнете. С приятеля ми имаме апартамент - половината е негов, половината е мой. Миналата година той изтегли кредит и апартамента е ипотекиран в полза на банката. Той си плаща кредита, поне за сега, но ако спре, банката ще търси мен за вноските. Така или иначе нещата между нас не потръгнаха, и сега трябва да си разделим апартамента. Аз му предлагам да продадем апартамента, да изплатим кредита и да си разделим парите, които останат по равно. Но той не иска, предлага ми някакви смешни пари, да му продам моята част, аз не съм съгласна, ако е такава сумата и аз мога да му я платя на него, и това не иска. Щял да наеме адвокат, да ми плати моята част по данъчна оценка. Възможно ли е това да стане без мое съгласие, какво ще се случи при положение, че и двамата искаме да запазим апартамента за себе си, и този апартамент е единствен имот и за двамата ? Какво става с ипотеката, ако аз продам му продам моята част от апартамент, ще ми се приспадне ли от парите, които ще получа съответната част от кредита. Благодаря Ви предварително!
miroslava_fl
Нов потребител

Re: Делба на ипотекиран имот

Мнениеот hidden » 25 Юни 2011, 06:24

miroslava_fl написа:Щял да наеме адвокат, да ми плати моята част по данъчна оценка. Възможно ли е това да стане без мое съгласие, какво ще се случи при положение, че и двамата искаме да запазим апартамента за себе си, и този апартамент е единствен имот и за двамата ?

Без Ваше съгласие той не може да придобие Вашата идеална част. Единственият начин да я загубите е, ако не успеете да се разберете и един от Вас заведе дело за съдебна делба, съдът не възложи на единия от Вас жилището и в крайна сметка го изнесе на публична продан чрез съдебен изпълнител. Но едва ли ще се намери купувач на такъв апартамент, тъй като делбата ще е непротивопоставима на ипотекарния кредитор (банката) и който купи такъв апартамент, го купува с ипотеката.
miroslava_fl написа:Какво става с ипотеката, ако аз продам му продам моята част от апартамент, ще ми се приспадне ли от парите, които ще получа съответната част от кредита. Благодаря Ви предварително!

Ако му продадете своята част от апартамента, с парите ще можете да погасите част от кредита, но ще останете солидарно задължена за остатъка. Освен ако не се споразумеете с банката да изплатите половината от кредита по ипотеката, срещу което банката да Ви освободи от задълженията по кредита. Иначе - без значение кой е собственик на ипотекирания апартамент, продължавате да дължите до пълното изплащане на кредита.
Всъщност, закупуването на общо жилище от лица, живеещи на съпружески начала, е голяма отговорност и риск, защото дори и да не сте обвързани с брак, сте обвързани чрез апартамента и кредита.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот miroslava_fl » 25 Юни 2011, 08:22

В случай, че съдът присъди апартамента на приятеля ми, какво мога да очаквам като оценка на имота. Пазарната цена е 70-75 хил. евро, а данъчната оценка на имота е 75-80 хил. лева.

От кого се плащат съдебните такси - от този който е завел делото или се поделят между страните по равно?
Благодаря Ви, за отговорите!
miroslava_fl
Нов потребител

Мнениеот hidden » 25 Юни 2011, 08:47

miroslava_fl написа:В случай, че съдът присъди апартамента на приятеля ми, какво мога да очаквам като оценка на имота. Пазарната цена е 70-75 хил. евро, а данъчната оценка на имота е 75-80 хил. лева.

Прави се експертиза от вещо лице, което прави оценка на имота. То ще каже каква е стойността на имота.
miroslava_fl написа:От кого се плащат съдебните такси - от този който е завел делото или се поделят между страните по равно?

Чл. 355. Страните заплащат разноските съобразно стойността на дяловете им.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот miroslava_fl » 25 Юни 2011, 12:24

Благодаря, за бързия отговор!
miroslava_fl
Нов потребител

Мнениеот lexter » 25 Юни 2011, 12:32

Когато съсобствеността на едно неподеляемо жилище е последица от сделка, то не може да бъде поставено в дела на единия от съделителите по реда на чл. 288, ал. 2 и 3 (чл. 349, ал. 1 и 2 от ГПК-нов - б.м), а делбата се извършва с изнасянето му на публична продан (чл. 288, ал. 1; 681-2000-1, Б 2000 III 28; 23-2001-1, Б 2001 I 12; 26-2001-1, Б 2001 I 31; 527-2001-1, Б 2001 IV 15; 282-2001-1, Сб. 28).

горното е цитат от с. 640 на учебника на проф. Сталев в осмото му издание. Смятам, че и сега тази практика продължава, така че на приятеля ви не виждам как (а и на вас също) да може да се присъди целият имот.
Хубаво е да си осигурите и вие някой компетентен познат (юрист), за да може да си водите аргументиран дебат с насрещната страна и да постигнете някакво (извънсъдебно) споразумение, защото както написа hidden едва ли на публична продан ще реализирате изгодно имота.
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот miroslava_fl » 25 Юни 2011, 19:27

Lexter, Благодаря ти за мнението.
Непременно ще го имам в предвид. Дано си прав, ако е така, мисля че ще решим спора с моя бивш приятел по цивилизован и честен начин (като продадем жилището на трето лице, без да се намесва съда).
miroslava_fl
Нов потребител

Мнениеот lexter » 25 Юни 2011, 20:39

горещо препоръчвам да се консултирате и да ви представлява на всеки един етап адвокат/юрист, когото познавате/имате доверие/ви е препоръчан, при каквито и да било действия с имота, за да защити вашия личен интерес по най-адекватния начин, поради следните причини:
- брокерът си защитава неговия интерес (да стигне до сделка)
- приятелят ви си има свой собствен интерес, свързан с изтегления кредит и погасяването му

Успех!
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот miroslava_fl » 26 Юни 2011, 08:39

Утре имам среща с адвокат.
Благодаря още веднъж за изказаните мнения и препоръки.
miroslava_fl
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба