Баба ми и дядо ми имаха къща. Дядо ми почина. Сега къщата е на баба ми и на двете и деца баща ми и чичо ми.
Искаме да извършиме доброволна делба първия етаж и мазета да е за чичо ми а втория етаж и таван за баща ми. Как може да стане това и може ли да се напише някакъв документ който може да е валиден дори и след смъртта на баба ми.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 23:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба къща(втори етаж и таван, първи етаж и мазе)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: делба къща(втори етаж и таван, първи етаж и мазе)
Може всичко, но адресат на питането ви трябва да е бабата. Имате ли нейното съгласие- много неща са възможни.
- Гост.
- Старши потребител
Еми какво трябва да се направи баба ми не е много адекватна има склероза и неможе да ходи но може да се подпише ако я закараме. Баща ми има пълномощно от нея да я предствлява пред всякакви институции. Примерно ако отидат баща ми и чичо ми неможе ли да се направи някакъв договор между тях който да важи след смъртта й или нещо такова. Важнно е да се знае коя част от къщата на кого ще е защото искам да направя някои ремонти и неискам след това да се окажат на чичо ми.
- sasko12345
- Потребител
Ако имате съгласие помежду си / наследниците/ всички трябва да сключите този договор и с всички документи при адвокат, след това - нотариус. Ако бабата е болна, ще упълномощи някого от другите да я представлява.
- nk7702n
- Старши потребител
Значи не е трудно толкова. Ще потърся адвокат.
- sasko12345
- Потребител
А и да питам също като имаш пълномощно от даден човек можеш ли да си прехвърлиш и част от неговия дял ако на пълномощното е описано специално. Ако отида при нотариус с баща ми и пълномощното което има от баба ми неможе ли да си прехвърли част от нейния дял така че да е сигурна работата.
Казуса не е толкова сложен но роднините ми не са свикнали нещо да се дели на документи освен това са изключително неграмотни освен баща ми , немогат дори да четат и това прави нещата доста по объркани. Има намесен и осиновен братовчед незнам той какви права има като наследник но мисля че равностойни с мойте.
Аз се опитах да им обясня че от хигиенна гледна точка е по добре всеки етаж да си има собственик но ми е изкл. трудно а не искам да се караме. Баба ми има деменция и ходи до тоалетната навсякъде. И дори е важен за сега за мене само документа защото ако го няма след време ще се объркат нещата тройно.
Казуса не е толкова сложен но роднините ми не са свикнали нещо да се дели на документи освен това са изключително неграмотни освен баща ми , немогат дори да четат и това прави нещата доста по объркани. Има намесен и осиновен братовчед незнам той какви права има като наследник но мисля че равностойни с мойте.
Аз се опитах да им обясня че от хигиенна гледна точка е по добре всеки етаж да си има собственик но ми е изкл. трудно а не искам да се караме. Баба ми има деменция и ходи до тоалетната навсякъде. И дори е важен за сега за мене само документа защото ако го няма след време ще се объркат нещата тройно.
- sasko12345
- Потребител
Щом са неграмотни част от наследниците, най - добре е колега адвокат да Ви консултира и да Ви представлява. А бабата ако наистина не може да разбира и ръководи действията си, както твърдите, тогава няма да може да изрази валидна воля относно извършената делба. Тя умствено съзнателно ли действа, или има някакъв сериозен проблем?
- nk7702n
- Старши потребител
Може да се говори с баба ми но бърка тоалетната с коридора или балкона явно има деменция или склероза, има и артрит и е трудно подвижна. Така че не мога да съм сигурен колко съзнателно действа на 87 години е.
Чичо ми неможе да чете и пише може да се подпише надявам се, не съм сигурен името дали си пише.
Ако има някой адвокат с офис близко до кръстовището на Гурко и Васил Левски нека си напише адреса и телефона да дойда на консултация и да ми кажете евентуално цена горе долу колко ще струва консултацията.
Чичо ми неможе да чете и пише може да се подпише надявам се, не съм сигурен името дали си пише.
Ако има някой адвокат с офис близко до кръстовището на Гурко и Васил Левски нека си напише адреса и телефона да дойда на консултация и да ми кажете евентуално цена горе долу колко ще струва консултацията.
- sasko12345
- Потребител
След разговор решихме че на този момент делба няма да направиме поради това че ако чичо ми се сдобие с документ за собственост ще иска да продава дела си, въпреки че незнам в неговото положение как ще го направи и ще трябва аз да му го купя.
И все пак аз ще направя ремонта на покрива който съм решил сега и малко ще повдигна стените на таванския етаж. Мога ли да изкарам документ в който се казва че средствата за този ремонт са били на баща ми . И ако възникнат някакви спорове мога ли с него да докажа че баща ми е изградил това нещо. Засега си оства на думи делбата първия етаж е за чичо ми а втория и тавана за баща ми къщата има и мазета.
И все пак аз ще направя ремонта на покрива който съм решил сега и малко ще повдигна стените на таванския етаж. Мога ли да изкарам документ в който се казва че средствата за този ремонт са били на баща ми . И ако възникнат някакви спорове мога ли с него да докажа че баща ми е изградил това нещо. Засега си оства на думи делбата първия етаж е за чичо ми а втория и тавана за баща ми къщата има и мазета.
- sasko12345
- Потребител
Нямам юридическо образование, но в момента участвам в съдебна делба като страна и притежавам известен опит. Моята препоръка е да потърсите разбирателство с чичо ти и да го документирате(подписи, лични данни, дати и други)КОЛКОТО ПО ПОДРОБНО ТОЛКО ПО ДОБРЕ. Делбата може да извършите и доброволно чрез нотариус и да запазите добрите взаимоотношения или по съдебен ред. Помисли! Заслужава ли си материална придобивка на тази цената? Искаш да направиш ремонт. Искай писмено съгласие на чичо ти и пази догвра за ремонт и фактурите. Възможно е да ти потрябват. Това мога да споделя. Може би и аз преди време имах нужда от тези съвети но нямаше кой да ми ги даде. Надявам се да съм ти бил полезен.
- rashko
- Потребител
[quote="sasko12345"]След разговор решихме че на този момент делба няма да направиме поради това че ако чичо ми се сдобие с документ за собственост ще иска да продава дела си, въпреки че незнам в неговото положение как ще го направи и ще трябва аз да му го купя.
Той е задължен да ти го предложи при продажба, но това не означава, че ти трябва да го купиш. Освен ако не желаш. Може пък да го купи разбран и грамотен човек и да нямаш проблеми с ремонта на общите части. А за ремонта си направи договор с фирма. Един пирон да купиш, искай фактура и пази всичко. Може да си искаш разходите по съдебен ред. Има и още един вариант за ремонт - подаваш молба в общината, идва комисия, прави оглед и протокол и дава указания и срок на собствениците да бъде направен ремонта. Аз ще опитам варианта през общината, че имаме къща, която "реве" за ремонт - покрива тече, няма колони и и има напукани стени.Строена е джаста-праста 70-те години,но леля ми заяви, че и без ремонт къщата ще я надживее. Ако не се направи скоро ремонт, май леля ми ще надживее къщата, за нас не съм сигурна. Тя не я ползва, а ние сме там всяка събота и неделя. Кофти работа е имот в съсобственост.
Той е задължен да ти го предложи при продажба, но това не означава, че ти трябва да го купиш. Освен ако не желаш. Може пък да го купи разбран и грамотен човек и да нямаш проблеми с ремонта на общите части. А за ремонта си направи договор с фирма. Един пирон да купиш, искай фактура и пази всичко. Може да си искаш разходите по съдебен ред. Има и още един вариант за ремонт - подаваш молба в общината, идва комисия, прави оглед и протокол и дава указания и срок на собствениците да бъде направен ремонта. Аз ще опитам варианта през общината, че имаме къща, която "реве" за ремонт - покрива тече, няма колони и и има напукани стени.Строена е джаста-праста 70-те години,но леля ми заяви, че и без ремонт къщата ще я надживее. Ако не се направи скоро ремонт, май леля ми ще надживее къщата, за нас не съм сигурна. Тя не я ползва, а ние сме там всяка събота и неделя. Кофти работа е имот в съсобственост.
- lerina
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|