начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Прехвърляне на МПС

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на МПС

Мнениеот petarv » 22 Юли 2011, 09:33

Здравейте,
Края на миналата година купих стара джипка като сключихме договор при нотариус. Човека от който я взех- лице2 примерно я е купил преди 2 седмици и нещо от както подписвам аз от собственика по талон- лице1. Лице2 не е ходило в кат да сменя талоните или в данъчното. Аз от както съм взел джипката до сега не съм ходил също в кат да сменям талоните нито в данъчното. Но преди изтичане на 2 седмичния срок за смяна на талоните в кат, съм парафирал договора като съм оставил копие в кат за отсрочка на регистрацията в кат. Питах ги тогава какъв е новия срок- казаха ми само да не е над година.
Хубаво, преди месец направих бартер за джипката като дадох документите така на купувача без да подписваме при нотариус, то и не може понеже имало 2 договора и не можело договор върху договор постоянно. А лице1 което е още големия талон на негово име е от един град а лице2, аз и полицая сме от друг.
Сега това което не ми е ясно какво ще стане с ДАНЪЦИТЕ ако новия собственик на джипката реши да я прехвърля на негово име? С него се разбрахме че той ще си намери лице1 директно то да я прехвърли на негово име да не се правят излишни разходи, аз на мое име и после на него. По принцип го зная новия купувач, полицай е и няма да имам проблеми какво сме се разбрали да не го направи.
Та лице1 като прехвърли джипката на полицая и той иде в данъчното да я регистрира в 2 месечен срок от данъчното ще им излезе ли някаква "дупка" за неплатен данък като е минала повече от половин година от първоначалното прехвърляне на собствеността чрез нотариус?
А доколкото знам определението е в срок от двумесечен от придабиването на собствеността трябва да се завери в данъчното. Така прочетох в кат обявление. И как точно се тълкува придабиване на собственост- само чрез нот.договор или и смяна на талоните в кат. Като големия талон не е на мое име... Или аз ако не бях дал моя договор, те данъчните могат ли да стигнат до мен да търсят тоя данък? Той не е голям нещо 60-70 лв на година ама да знам какво да правя, че ако така остане и полицая я даде така на друг и минат няколко години ще се натрупа данък на тая кола и като почнат едни лихви и сигурно глоби...

Благодаря предварително!
petarv
Младши потребител

Re: Прехвърляне на МПС

Мнениеот nk7702n » 22 Юли 2011, 23:49

Щом не сте декларирал в Данъчната служба МПС - то, значи данъкът се начислява и е дължим от предишния собственик. От друга страна, след прехвърлянето на колата с договора, заверен от нотариус, би следвало да спазите сроковете за деклариране и регистрация в КАТ. Така че, глоби бихте могли да понесете при неспазване на законовите разпоредби.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот petarv » 23 Юли 2011, 13:38

Е да де, но предишния собственик има нотариален договор и я е отчислил в данъчното преди половин година...
petarv
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Юли 2011, 16:39

Регистрацията в КАТ няма нищо общо с притежаването на МПС и дълженето на данъци за това притежание. Купувате си някаква вещ с нот. заверен договор, и от момента на подписването за покупка до момента на подписването за продажбата дължите данък.
Аз мога да си купя кола и изобщо да не я регистрирам в КАТ - примерно няма да я карам по пътя, а само на поляната пред къщата. Или ще си я ползвам за кокошарник. Или ще си я сложа на витрина в личния музей. Няма да има номера, така че с КАТ работа нямам. Но дължа данък в общината.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот petarv » 25 Юли 2011, 12:50

Добре това за собствеността е така,просто не бях сигурен за прехвърлянето в КАТ.
А данъка как ще го търсят от предния собственик като той я е отчислил в данъчното
petarv
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Юли 2011, 13:01

Данъкът се определя от момента на декларирането на колата на Ваше име. Докато това не се направи от Вас, данъчно задължен е предишният собственик. "Отчисляване на кола от данъчна служба "- такъв термин не съществува.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот petarv » 26 Юли 2011, 18:45

Е добре де, това не мога д аго разбера нещо, нали стария собственик има НОТАРИАЛЕН договор който казва че той повече не е собственик на тази кола, нали след като си продадеш колата ходиш с договора в данъчното. Тогава какво правиш значи...
petarv
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2011, 00:06

В данъчното ходи новият собственик и декларира колата на свое име.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юли 2011, 00:46

nk7702n написа:Данъкът се определя от момента на декларирането на колата на Ваше име. Докато това не се направи от Вас, данъчно задължен е предишният собственик. "Отчисляване на кола от данъчна служба "- такъв термин не съществува.

Сега, че не съществува такъв термин- няма спор, ама изобщо не съм съгласна, че докато новия собственик не декларирал колата- стария носи данъчното бреме. :D
За това стария, и правилно, след като вече не е собственик отива в данъчното и пуска една молба към която прилага заверено фотокопие от договора за продажба на МПС( има съществена промяна в декларирани преди време обстоятелства досежно собствеността ).
От там насетне кога ще регистрира новия колица за стария собственик е неважно- важното е, че не дължи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 27 Юли 2011, 09:54

Това е логично, ама не във всички данъчни служби имат такава практика. Дори ми се е случвало да изпращам хората да пускат такава молба и от Данъчната служба ги върнаха, защото задължен да декларира МПС - то е новият собственик А пък той си понася и глобата, ако се забави с това си действие.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lunohoda » 27 Юли 2011, 10:21

TheOldMan написа:Регистрацията в КАТ няма нищо общо с притежаването на МПС и дълженето на данъци за това притежание. Купувате си някаква вещ с нот. заверен договор, и от момента на подписването за покупка до момента на подписването за продажбата дължите данък.
Аз мога да си купя кола и изобщо да не я регистрирам в КАТ - примерно няма да я карам по пътя, а само на поляната пред къщата. Или ще си я ползвам за кокошарник. Или ще си я сложа на витрина в личния музей. Няма да има номера, така че с КАТ работа нямам. Но дължа данък в общината.

ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Чл. 54. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1999 г., в сила от 01.01.2000 г., предишен текст на чл. 54, изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство декларацията се подава в срока по чл. 32.
lunohoda
Младши потребител

Мнениеот petarv » 28 Юли 2011, 22:51

здравейте отново,
значи аз не разбрах каво да правя сега, да търся да прехвърлям колата или ако може така ще си мина според практиката до сега? А колко е тая глоба като не съм я регистрирал в 2 месечен срок?
petarv
Младши потребител

Назад към Търговско право