начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Подялба на Апартамент - помощ!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на Апартамент - помощ!

Мнениеот aoi_black » 21 Авг 2011, 11:56

Здравейте,
моля ви да ми помогнете, защото познанията ми в проблеми от подобен характер са прекалено бедни, дори нищожни.
I. Имам въпрос за т.нар. придобивна давност. Знам, че е период от време, през който едно лице фактически упражнява владението на една чужда вещ или на друго вещно право върху тази вещ и след изтичане на срока владелецът придобива собствеността или правото върху тази вещ. Владението трябва да е продължило за недвижими имоти - 5 години, ако владелецът е добросъвестен или 10 години, ако е недобросъвестен.
Първо, как да тълкувам "добросъвестен" и "недобросъвестен"?
Второ, как да докажа, че този наследник не е потърсил правото си на собственост в определения период от време?
Трето, какво точно трябва да подготвя като документи, къде трябва да ги внеса и каква е процедурата по придобиването на собствеността върху неговия дял.

II. Физическото лице, в нашия случай наследникът, подава молба за недвижим имот (мисля, че така се наричаше, моля да ме извините, ако не съм я назовала правилно) за издаване на данъчна оценка на идеалната му част от имота. Посочена е сумата на оценяване.
Първо, мога ли да предложа на наследника сумата по данъчната оценка за неговата идеална част и ако не приеме как да го заставя да направи подобно нещо?
Когато пеят много петли, късно се съмва...
aoi_black
Нов потребител

Re: Подялба на Апартамент - помощ!

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 12:56

За човек с "бедни и или нищожни познания" добре се ориентирате и правилно ползвате терминологията..
Сега пуснете google и вижте петте елемента от обективна страна, които следва да са кумулативно налични, на придобивната давност, където владението следва да е явно, спокойно, непрекъснато, несмущавано и несъмнено.
Трябва да прочетете малко и по въпроса за субективната страна- корпус и анимус( иначе си оставате само държател, а не владелец, на ид. части на съсобственика).
И, да- срокът е всякога 10г. във вашия случай( след като става въпрос за съсобственост), но дори да се снабдите с НА по обстоятелствена проверка( пак проверете в нета), то последния не ви гарантира собственост, така както е отразено в него. Евентуално съдебно дело ще ви демонстрира това твърдение.

Първо, мога ли да предложа на наследника сумата по данъчната оценка за неговата идеална част и ако не приеме как да го заставя да направи подобно нещо?

Можете, но не е задължен да приеме офертата ви ако сметне, че цената не го устройва...

п.п. С оглед изложените факти в поста ви, няма да успеете в това начинание- липсват доказателства за субективния елемент. Защо просто не говорите с него да ви продаде ид. си части?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот aoi_black » 21 Авг 2011, 13:19

След частичното запознаване с елементите, които ми изброихте, констатирах, че каузата ми е обречена на провал, за мое съжаление. Въпреки всичко - аз съм тъпо и упорито.
По въпроса свързан с договарянето за покупко-продажба на неговите идеални части - вариант е, но наследникът се опитва да изрита мен от тук, ако ми позволите да се изразя така, а това изобщо не ме устройва като млад човек, който няма къде другаде да живее.
По-горе споменах, че съм тъпо и упорито, ето защо искам да отбележа, че лицето не си е плащало данъците върху неговата част на недвижимия имот от няколко години, няма ли вариант, в който този факт да ми послужи като доказателство за "непотърсена собственост"?
Искам да Ви попитам също така, възможно ли е той да продаде своите идеални части на друго физическо лице? И ако да, как мога да го предотвратя?
aoi_black
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 13:34

Някъде в чл. 79 ЗС да има и ред за данъци?

възможно ли е той да продаде своите идеални части на друго физическо лице? И ако да, как мога да го предотвратя?

След като е налице съсобственост първо на вас следва да предложи изкупуване на ид. му части на определена цена, ако откажете- няма пречки при същите условия и на друг да оферира( трудно да се намери такъв любител на силни усещания).

Въпреки конкуренцията, която съпътства казуса, след като живеете в него може да се постигне нещо( стига да не сте бил свидлив и да сте влагал средства за увеличаване стойността на имота).

Съвсем добронамерено- при все да повтаряте, че притежавате определени характеристики относно нрава, препоръчвам да приберете бодлите и да намерите компромисно решение с другия съсобственик, така щото не печелите от таралеженето. В противен случай вървите към съдебна делба, където има една полезна опция- 349, ал.2 ГПК, но ще купувате на пазарна цена.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот aoi_black » 21 Авг 2011, 13:49

Съветът Ви е правилен, но не съм аз тази, която размахва бодливи тръни и заплахи. Ще се опитам да се договоря с наследнъкът, но силно се съмнявам, че ще стигнем до някакъв консенсус. Стискайте ми палци.
А при предекларирането на имота в общината, в молбата имаше графа, в която се питаше за кой жилището е основно? Осъзнавам, че може да е малко извън темата, но какво значение има това?
Също така искам да попитам възможно ли е договарянето за размяна, примерно да й предоставя правото на сосбтвеност върху моите идеални част на къща в друго населено място, за тези на въпросния апартамент (може и въпросът ми да е глупав, но с питане и до Цариград се стига)?
aoi_black
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 13:56

И е безвъзмездно :lol: при това.

Така, двама наследници и още имоти в наследствената маса- от там трябваше да тръгнете. Говорете за доброволна делба, по съответния ред, - за вас апартамента, за нея имота на село.

Хайде, от мен толкоз, защото ще ме погнат, че съм накърнила интересите на някой от гилдията.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот aoi_black » 21 Авг 2011, 14:01

Изключително много Ви благодаря за оказаната помощ и проявеното търпение към мен. Ако възникнат други въпроси, се надявам, че мога да се обърна към Вас на лично съобщение.
Отново благодаря. Приятен ден.
aoi_black
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба