начало

Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева

неползван отпуск от кмет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неползван отпуск от кмет

Мнениеот neron03 » 16 Сеп 2011, 18:30

Първо да кажа, че става въпрос за кмет на село, не на община. Та въпросния господин се интересува дали ще можем да му изплатим неползваните отпуски за 4 поредни години? Имам малки притеснения точно какво да правя и затова и пиша тук, между другото се консултирах и с колега от друга община-те там процедирали с прекратяване на трудовото правоотношение или обезщетение по чл.224 от КТ.
Притесненията ми идват от там, че има решение на съда което гласи, че съгласно чл. 38, ал. 2 от ЗМСМА кмета се приема като работодател, тъй като е пряко избран от населението, и тъй като е работодател няма кой да му отложи отпуската и той сам би трябвало да прецени как и кога да я ползва. Но това решение на ВКС се отнасяше за общински кмет.
Ето от къде ми идват притесненията и незнам какво да направя?
А и лошото е, че въпросния господин има отказ на една молба от 2007 година?
и друго нещо ако му се изплаща за колко време, дали и за 4 години или само за две?

Благодаря на всички които се включа в помоща!
Хубав ден!
neron03
Нов потребител

Re: неползван отпуск от кмет

Мнениеот Pink_Floyd » 18 Сеп 2011, 15:12

neron03 написа:Първо да кажа, че става въпрос за кмет на село, не на община...
Притесненията ми идват от там, че има решение на съда което гласи, че съгласно чл. 38, ал. 2 от ЗМСМА кмета се приема като работодател... и друго нещо ако му се изплаща за колко време, дали и за 4 години или само за две?

Първо - очевидно става въпрос за кмет на кметство, независимо дали е изборен или назначаем работодател му е Общината, която е призната за правен субект с КРБ. Следователно, тя дължи обезщетението за неизползван платен годишен отпуск. Любопитно ми е да прочета решение на ВКС, в което да се приема, че работодател е самият кмет (?!).
И по втория въпрос - дължи се обезщетение за неизползван платен годишен тпуск за времето, за което му се е полагал. Едва след 2012 г. ще възникнат спорове дали е "погасено" правото на платен годишен отпуск, респ. дали работникът има право на обезщетение за неизползван ПГО за 2010 г. и 2011 г.
Pink_Floyd
Потребител

Назад към Трудово право