начало

Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева

Грешат ли медиите?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грешат ли медиите?

Мнениеот adwokat » 24 Сеп 2011, 22:59

Тази вече по новини съобщиха за казус,според който една жена напуснала работа трябва да и платят неизползван отпуск в размер на 830 лв.Фирмата се е ангажирала да и плати сумата но по 10 лв. на месец или 83 месеца.Жената не е съгласна но законодателството е такова че няма изискване в какви срокове и какви суми ще се превеждат.Така го коментираха по новините.Следвало 3 годишна давност и след 3-тата година жената нямало да получава нищо.Аз смятам че тук първо давността не е 3 години защото не касае периодични плащания.Второ,смятам,че тази жена може да заведе дело за дължимото неплатено.

С 2 думи.Аз ли изоставам от професията си или 365 пъти в годината полицаи,журналисти и какви ли не самозванци пълнят на хората главите с пълни безмислици?
adwokat
Младши потребител

Re: Грешат ли медиите?

Мнениеот Гост. » 25 Сеп 2011, 10:36

Не съм гледала новините ( напоследък след субективна селекция редуцирах времето пред тв значително), защото е пълно с всякакви интерпретации на тема право( у наше село всеки отбира от право, футбол и жени).
Може и да закъснявам с новостите в професията, но все пак- размерът и основанието за начисляване на обезщетението се определя при прекратяване на ТПО ( вземането е ликвидно) и ако допусна стилистиката на посоченото в нечия заповед за липсата на падеж, то безсрочните не са ли изискуеми в дена на възникване на задължението (със заповедта за прекратяване на ТПО)?.
Хайде, да продължа- дори да няма срок и да е неоснователно посоченото по-горе, при липсата на изрична норма в КТ по аналогия от чл. 84, ал.2 ЗЗД- депозиране на покана от страна на вече бившия работник ще определи падежа. ИМ е също покана, само че там ще си натресе и разноски( адв. възнаграждение и експертиза) този работодател.

Горното, ако е истина изнесеното в новините, прилича на разсрочване на вземането, само дето липсва двустранно съгласие, защото самата заповед е ИАА и по своята същност не предполага съгласие на ответната страна.

По въпроса с давността не мога да се съглася с вас, но не защото поглеждам в ЗЗД, а защото е определена в чл. 358, ал.1 т.3 съобразно т.2 на ал.2 КТ- 3години.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 25 Сеп 2011, 11:40

Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Сеп 2011, 11:45

:roll: Е, отдъхнах си, така щото госпожата в червено, шеф на ИТ в Смолян, не е е последна инстанция по този точно въпрос. За т`ва не губя време пред телевизора... 8)

п.п. Благодаря, за линка към репортажа.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 25 Сеп 2011, 11:49

Според мен госпожата да си завежда едно дело, после изпълнителен лист и т.н. Ще си прибере париците барабар с лихвите.
Поправи ме ако греша
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 25 Сеп 2011, 11:57

И да искам- не мога, защото и аз споделям тази теза( посочих в началото).
По-скоро бих ги поканила( нали заявлението също било покана) по реда на чл. 410 ГПК.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 25 Сеп 2011, 12:17

Впуснах се да търся репортажа и не ти дочетох предния пост внимателно.
Извинявай.
Аватар
Standbay
Потребител

Назад към Трудово право