начало

Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева Бивш прокурор осъди прокуратурата да му плати още 20 000 лева

заповед без основание

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заповед без основание

Мнениеот d_esi » 05 Авг 2011, 11:17

Може ли директор да издаде заповед служебните телефони да не се изключват извън работно време /24 часа в денонощието и 365 дни в годината/ и ако евентуално работникът не вдигне телефона да го санкционира 50.00лв.
d_esi
Нов потребител

Re: заповед без основание

Мнениеот Гост. » 05 Авг 2011, 13:14

:roll: Може, може- само да поиска.
Вие като как тълкувате термина "служебен телефон"?- личният ви номер ли е това, че да го изключвате?

За санкцията ... ще пасувам, че и аз го имам този проблем, но съм от отсрещната страна (над 10000 служители в група). Има толкова детайли, че на две изречения няма как да се даде еднозначен отговор по въпроса.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nonamenoname » 08 Окт 2011, 20:29

А не мислите ли, че телефонът точно за това е служебен - за да стои включен САМО 8-часа.

Кога работодателите ще разберат, че наемат работник само за 8 часа

Аз бих го оставяла в офиса, като си тръгвам от работа. Като е служебен, да си стои в службата

А иначе суми могат да се удържат само за материални вреди причинени от работника на работодателя

Каква вреда е причинена като не си е вдигнал телефона, това има ли директно материално-стойностно изражение? Пък за понятието "глоба" да не говорим!
nonamenoname
Нов потребител

Мнениеот irina » 08 Окт 2011, 21:32

да, не може да ви глобяват за това, че не отговаряте на всички повиквания след работно време,а дори и в работно време! ако е необходимо да сте на разположение, това се заплаща допълнително...
irina
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 08 Окт 2011, 22:48

ако се приеме че това е дисциплинарно нарушение - видовете дисциплинарни наказания са законоустановени и поне аз не съм чувала за наказание от вида "глоба". За да има имуществена отговорност е необходимо да е причинена виновно имуществена вреда от работника спрямо имуществото на работодателя. Задължението да бъдете на разположение 24 часа всеки ден или трябва да е установено с някакъв нормативен акт или при назначаване да сте се съгласили.
iva_sh
Потребител

Назад към Трудово право