- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Осигурителна книжка....
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Осигурителна книжка....
Майка ми имаше ЕТ-неработещо,счетоводителката и е подала данни в НАП,че следните месеци 10,11,12 от 2003г.,1,2-2004г.и 7-от2005г.е упражнявала дейност,сега от НОИ и искат осигурителна книжка заверена от ревизионните органи на РУСО,за периодите като самоосигуряващ се.Има ли право да откаже посочените месеци да и се зачитат за стаж,ако няма това право как да постъпим за да си получи пенсия за навършени години. (какво означава чл.1,ал.5 отНПОС),ако в 3(три)месечен срок не представим исканите редовни документи,ще се проинесът по цитирания член,благодаря ви.
- dracata
- Потребител
Re: Осигурителна книжка....
dracata написа:Майка ми имаше ЕТ-неработещо,счетоводителката и е подала данни в НАП,че следните месеци 10,11,12 от 2003г.,1,2-2004г.и 7-от2005г.е упражнявала дейност,сега от НОИ и искат осигурителна книжка заверена от ревизионните органи на РУСО,за периодите като самоосигуряващ се.Има ли право да откаже посочените месеци да и се зачитат за стаж,ако няма това право как да постъпим за да си получи пенсия за навършени години. (какво означава чл.1,ал.5 отНПОС),ако в 3(три)месечен срок не представим исканите редовни документи,ще се проинесът по цитирания член,благодаря ви.
Има право да откаже да се ползва от определен осигурителен стаж, обаче по този начин ще изгуби за този период правото да и се зачита този стаж при пенсиониране.
- nk7702n
- Старши потребител
Отказват да ни приемат молбата,казват че това било до 01.01.1997г.Един инспектор каза,че може,но началника на отдела,и служителката която е работила по документите не разрешават как да постъпим
- dracata
- Потребител
Весело посрещане на новата година успехи и много здраве на всички.Моля за напътствия как да процедираме нататък.Благодаря ви и господ да ни помага.
- dracata
- Потребител
Май си загубих осигурителната книжка. Някаква идея как да я възстановя? Моля за съвет какъв е редът, какво се иска от мен за издаване на дубликат. Самоосигуряващо се лице съм на свободна практика и не ползвам услугите на счетоводител, когото да натоваря със задачката, или поне да попитам...
- nejurist
- Нов потребител
- microfinance
- Потребител
То хубаво де, аз това си го знам, но тук става въпрос не за нова, а за възстановяване на някакви стари данни от изгубената, това никъде не го пише как става...
- nejurist
- Нов потребител
Отивате в НОИ при дежурен ревизьор и той проверява в персоналния регистър.... Ако това което видите оправдава очакванията Ви - ок, следвате горепосочената процедура за издаване на нова осигурителна книжка и попълване на данните. Ако не - взимате всички документи, които биха били някакво доказателство, че сте се самоосигурявали (платежни документи, декларации, потвърждения за получаване, ако са подавани електронно и т.н.) и подавате в деловодството в НАП мотивирано искане за отстраняване на несъответствията, като прилагате заверени копия на документите...
- microfinance
- Потребител
Много благодаря. Така ще направя и се надявам при ревизора в НОИ да се приключат нещата и ако може да ми издадат дубликат, защото книжката ми беше заверена до миналата година, няма начин да нямат данни.
- nejurist
- Нов потребител
Отново имам проблеми с НАП( в частност и с НОИ)- пожелавам ви успех, защото ще загубите поне ден от животът си, за да се изчисти, какъвто и да е проблем свързан с вашето осигуряване.
Анализ на осигурителя, миграция на пари- ползват странни термини, за да извинят проблемите си. Предлагам ви първо да се обадите, за да знаете какво точно ще ви искат като доказателства, а не да си носите цял класьор с бумаги ( често установяват, при елементарна справка, че парите ви излизат на компютъра и не е необходимо да прилагате доказателства, но въпреки това лично трябва да ги посетите).
Анализ на осигурителя, миграция на пари- ползват странни термини, за да извинят проблемите си. Предлагам ви първо да се обадите, за да знаете какво точно ще ви искат като доказателства, а не да си носите цял класьор с бумаги ( често установяват, при елементарна справка, че парите ви излизат на компютъра и не е необходимо да прилагате доказателства, но въпреки това лично трябва да ги посетите).
- Гост.
- Старши потребител
След пускане молба в НАП за копие от данъчни декларации за посочените месеци,излезе само за 2003г.За останалите нямаше данни.Не знам дали само с тази декларация ревизорите ще заверят осигурителната книжка.Не сме работили другите месеци,не сме пускали данъчна декларация,и за това няма данни.Пак питам защо не може да се откаже от този стаж има ли го описано в закон и как да постъпим нататък.
- dracata
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|