начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Запис на заповед

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Запис на заповед

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 11:07

inspectora, подписът е на ф.л., но Вашите трактовки преобладават в съдийската философия с "известни" изключения, но ми тр. Р на ВКС :D :) за да съм бетон! А и каквото там пише, туй е закона!
rourke
Потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 11:09

ch3oh, е тъй е, ама ще го разиграваме, ако трябва ще внушаваме ... напрактика дирим истината :D :) :? :?
rourke
Потребител

Мнениеот venzid » 08 Мар 2012, 11:15

OBADI SE NA ADV DIMITROV-0888585760
venzid
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2012, 11:21

Обадих се, но не вдига телефона.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2012, 11:27

:lol: Хумор? Добре, хареса ми. :lol:

Всъщност- може и да мине. Зависи къде. Не е проблем да се издаде ЗНИ и ИЛ, проблемите ще дойдат отпосле.
И още нещо- ВКС вече се произнесе- не всеки ЗЗ служи за разписка, а вашият мисля и за това не е годен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 11:28

venzid , в момента звъня в дел. на ВКС, но съм Ви благодарен :) :D
rourke
Потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 11:31

poli_g, обръщам Ви внимание върху това, че ЗЗ не може да е разписка. Тук не сте права! за другото може би! :D :D
rourke
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Мар 2012, 11:54

Защо? Защото обективира абстрактна сделка?

Не ви го пожелавам, но когато дойде време, и ако дойде де( както казах, не го пожелавам)- може и да се домогвате да доказвате конверсия на ЗЗ в разписка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 12:05

poli_g, вероятно няма да се наложи, аз разчитам на психологията на ср.статистическия чиновник в РС и може би нещата са тип-топ :D с евентуални "Тежки" усложнения след ИЛ, но квото стане. Аз ще внушавам само тезата си, а и тя е правилна!
rourke
Потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2012, 12:36

Когато има спор, кой е Издателя, както в разисквания казус, следва да се изхожда от кого е волеизявлението - от титуляра, или от неговия представител - когато името на титуляра е поставено на второ място, след името на неговия представител, очевидно е че Издател и Платец е представителя - съответното физ. лице, независимо от длъжността която заема при титуляра-ЮЛ. Името на Издателя винаги стои на първо място в ЗЗ. Управители на ООД, или Изп.директори на АД, по закон/ТЗ, ЗЗД/ винаги сключват сделките от Името и за сметка на фирмата, а не от свое име като представители на фирмата. Записа на заповед е абстрактна едностранна сделка , за това е важно кой прави изявлението - дали това е представител на някаква фирма или самата фирма прави изявление чрез законния си представител. Има разлика в двата подхода, както и в последиците.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 12:43

така е, в казуса даже изрично съм записал Долуподписаният Иван Иванов Стоянов лично и като изп. д-р на "Пламък" АД се задължавам да заплатя на ..... :) задължава се ФЛ, то другото не може защото тр. да пише задължавам ТД...
rourke
Потребител

Мнениеот inspectora » 08 Мар 2012, 12:48

rourke написа:inspectora, подписът е на ф.л., но Вашите трактовки преобладават в съдийската философия с "известни" изключения, но ми тр. Р на ВКС :D :) за да съм бетон! А и каквото там пише, туй е закона!

Не претендирам за достоверност на трактовките ми ... просто разсъждения, защото разсъжденията в "обратна" посока не са много. Това, където била посочена професията на въпросното ФЛ ... толкова издиша /според мен/, че е възможно най-слабата теза, за която бих се захванал, ако трябва да защитавам другата позиция ... По-сериозно /долколкото може да е сериозно и това де .../ ми се струва да се говори за "технически пропуск" /в случая допълване/, за игнориране на "допълнителния" запис в текста като някакъв вид неизискуема /но и "непорочна"/ добавка ...

rourke написа:така е, в казуса даже изрично съм записал Долуподписаният Иван Иванов Стоянов лично и като изп. д-р на "Пламък" АД се задължавам да заплатя на ..... :) задължава се ФЛ, то другото не може защото тр. да пише задължавам ТД...

Значи Вие си имате мнение - ОК. Но поискахте нашето ... Не виждам смисъл да спорим ...
Що се касае до последния Ви пост - тук съм категоритен, че тези схоластики са толкова въздушни, че няма на къде ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 12:57

аз за да има пр. сигурност действам чинно и се надявам до 3-4 дена да разполагам с ИЛ, а после ще е по - сложно. Признавам, че ако аз бях автор на въпросната ЗЗ тя щеше да има съдържание съгласно Вашата трактовка, но с оглед на фактите се мъча да постигна максималното и изхождайки от конюнктурата, която ни заобикаля, като нищо и да успея :)
rourke
Потребител

Мнениеот inspectora » 08 Мар 2012, 13:03

rourke написа:аз за да има пр. сигурност действам чинно и се надявам до 3-4 дена да разполагам с ИЛ, а после ще е по - сложно. Признавам, че ако аз бях автор на въпросната ЗЗ тя щеше да има съдържание съгласно Вашата трактовка, но с оглед на фактите се мъча да постигна максималното и изхождайки от конюнктурата, която ни заобикаля, като нищо и да успея :)

Значи вижте, след като "проблемът" е налице и се налага да го разрешаваме - всичко е позволено! Неведнъж ми се е налагало да защитавам тези, които според мен са неправилни /понякога и успешно дори/. Естествено, че ще правите всичко възможно, за да защитите интересите на клиента /или работодателя/. Тук шансовете /според мен - подчертавам/ не са големи, но не е като да ги няма никакви ... Да, възможно е да се направят повечко разходи от обикновено /накои и невъзвръщаеми/ докато по един или друг начин се стигне до събиране на сумата /на принципа "проба-грешка", защото ситуацията изисква такъв подход/, но след като някой някога не си е свършил работата /или е спал/ ... може и изобщо да е невъзможно сумата да се събере и разходите да са напразни, но щом клиентът си знае шансовете и е готов да "инвестира" ... Лошо би било, само ако някой е обещал нещо и се е "клел", че ЗЗ си е наред и ще събере сумата 8)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 16:37

inspectora, напълно съм съгласен и признавам официално, че Вие сте прав! :D :)
rourke
Потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2012, 16:38

Казусът на rurke е лесен за решаване, проблемът се явява в правилото "колкото юристи, толкова мнения" потвърждение на което е настоящата дискусия при която се изразиха и такива крайни мнения че ЗЗ е невалиден и представлява само "разписка". Видно от изложените мои мнения в предишни постинги от значение е въпроса - кой е издателя на ЗЗ - това може да бъде само едно лице, действащо ОТ СВОЕ ИМЕ И ЗА СВОЯ СМЕТКА. Следователно не може да бъде Издател на ЗЗ лице, което действа ОТ СВОЕ ИМЕ ЗА ЧУЖДА СМЕТКА - Не може Изп.директор на АД да сключва сделка/каквато е ЗЗ/ от свое име за сметка на АД, което представлява - изявление в този смисъл е недействително/невалидно/ по отношение на АД и обвързва само Физ.лице, подписало ЗЗ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 16:44

neutralen, точно това сторих - пуснах заявлението срещу Ф.Л. и чакам, шанс има :D :) , като съм Ви благодарен. Изводът до който стигнах е, че вмъкването "и като изп. д-р на " наистина е излишно, а и може да доведе до отказ!
rourke
Потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2012, 17:30

При един от моите случаи Издателят/физ.лице/ написал в текста на ЗЗ, че действа "...като представител на..." собствената си фирма/ЕООД/. Заявлението до Съда беше с искане за издаване на ЗНИ срещу Физ.лице. Съдът остави Заявл. "без движение" като ни прати Съобщение да уточним срещу кого искаме да бъде издадена ЗНИ. Ние "уточнихме" че Заявлението е срещу Физ. лице. Въпреки това Съдът направи Отказ по нашето заявление, но издаде ЗНИ срещу Фирмата. Посъветвах клиента да не обжалваме Отказа, щото все пак имаме ЗНИ, ако обжалваме не се знае какво може да се получи, включително и отмяна на вече издадената ЗНИ. За това бъдете внимателен.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот rourke » 08 Мар 2012, 17:53

neutralen, или аз нещо не разбирам или "съда" :D :) но си мисля, че във вашия казус няма спор, че издател е Д-вото. Нали никъде не пише "лично"? или аз се бъркам? :) Ако няма "лично" представителят е задължил фирмата и тогава защо не си търсил парите със заявлението от Д-вото? Ей туй ми бяга! Но сигурно нещо бъркам .... :?
rourke
Потребител

Мнениеот neutralen » 08 Мар 2012, 18:42

rourke, по-горе написах моето мнение по този въпрос - Издател на ЗЗ може да бъде само лице, което действа ОТ СВОЕ ИМЕ ЗА СВОЯ СМЕТКА, поради което представителят/управителят на ЕООД не може да сключва сделка от свое име за сметка на дружеството. Текста на нашия ЗЗ е следния - "Подписаният Ив.Иванов, с адр..., ЛК №..., в качеството си на представляващ Алфа ЕООД с ЕИК... и адрес на управление..., като ИЗДАТЕЛ на настоящия ЗАПИС НА ЗАПОВЕД, безусловно и неотменимо се задължава да заплати на..." накрая - подпис на издателя /Ив.Иванов/. От горното се вижда че Издател на ЗЗ е "подписаният Ив.Иванов", изявлението му че действа от името на дружеството е недействително/невалидно, тъй като Издател на ЗЗ не може да бъде лице, което действа ЗА ЧУЖДА СМЕТКА. Издателя остава Физ.лице подписало ЗЗ, щото има лице направило волеизявление, задължаваща го по издадения ЗЗ. Дружеството щеше да бъде Издател ако ЗЗ почваше така - " Подписаният Алфа ЕООД, ЕИК..., с адрес на управление..., представлявано от Ив.Иванов, ЕГН..., с адрес...." и т.н. От този текст се вижда че издател на ЗЗ е Дружеството, а при нашия текст двусмислието по въпроса за това кой е Издателя на ЗЗ се решава като изхождаме от правилото кой всъщност прави изявлението и за чия сметка възниква задължението.
neutralen
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право