начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Управител/Съдружник в ООД и конфликт на интереси?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Управител/Съдружник в ООД и конфликт на интереси?

Мнениеот karamelina » 16 Мар 2012, 18:25

Здравейте.

Интересува ме мога ли да стана съдружник в ООД, ако работя на трудов договор в дружество с еднакъв или сходен предмет на дейност? Има ли конфликт на интереси в този случай, или той съществува само, ако съм управител на ООД, а не съдружник?

Благодаря ви предварително.
Последна промяна karamelina на 10 Окт 2012, 18:03, променена общо 1 път
karamelina
Младши потребител

Re: Съдружник в ООД и конфликт на интереси?

Мнениеот DEKAH » 16 Мар 2012, 23:00

karamelina написа:Здравейте.

Интересува ме мога ли да стана съдружник в ООД, ако работя на трудов договор в дружество с еднакъв или сходен предмет на дейност? Има ли конфликт на интереси в този случай, или той съществува само, ако съм управител на ООД, а не съдружник?

Благодаря ви предварително.

Няма такова ограничение за съдружници. То е само за управителя.

Чл. 142. (1) Без съгласие на дружеството управителят няма право:

1. от свое или от чуждо име да извършва търговски сделки;

2. да участвува в събирателни и командитни дружества и в дружества с ограничена отговорност;

3. да заема длъжност в ръководни органи на други дружества.

(2) Ограниченията по ал. 1 се прилагат, когато се извършва дейност, сходна с тази на дружеството.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) При нарушаване на задълженията по ал. 1 управителят дължи обезщетение за причинените на дружеството вреди.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот karamelina » 16 Мар 2012, 23:28

Благодаря!
karamelina
Младши потребител

Мнениеот karamelina » 10 Окт 2012, 18:02

За да не отварям нова тема, искам да попитам:

Има ли конфликт на интереси ако работя във фирма (не заемам ръководен пост, обикновен служител съм) с предмет на дейност:

специализирани услуги в областта на информатиката и инженеринга; внос на всички необходими за нормалното функциониране на дружеството стоки и материали, машини и екипировка и операции, строителство, наемане или покупка на всички необходими за дейността на дружеството и разрешени от закона постройки, ателиета и др. транспорт в страната и чужбина, както и всички други граждански, търговски промишлени и финансови дейности, за които не се изисква специфично разрешение и не са изрично забранени от закона,

а искам да стана управител на фирма с предмет на дейност:

РАЗРАБОТКА, ВНЕДРЯВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА СОФТУЕРНИ ПРОДУКТИ, СИСТЕМАТИЗИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ, ИЗГОТВЯНЕ НА АНАЛИЗИ В ОБЛАСТТА НА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ПОСРЕДНИЧЕСКА И КОНСУЛТАНТСКА ДЕЙНОСТ.

Така като гледам, мисля, че не съвпада дейността според ТР, но не съм съвсем сигурна.

Благодаря ви предварително за отговорите и помощта!
karamelina
Младши потребител

Назад към Търговско право