Колеги, имам един бърз въпрос!!
Предстои вливане на ЕООД В АД, като АДто, е едноличен собственик на капитала на ЕООДто. В случая правата на ЕСК на ЕООДто се осъществяват от СД на АДто.
Съставя се договор за преобразуване, чрез вливане, който се подписва съответно от Изп. директор на АДто и Управителя на ЕООДто. После договора се обявява в ТР и се чака 30дни.
После се взима решение да преобразуването, чрез вливане за всяко дружество поотделно - Чл. 262о. (1) Решението за преобразуване се взема поотделно за всяко преобразуващо се или приемащо дружество.(2) С решението за преобразуване се одобрява договорът или планът за преобразуване.
Решението за преобразуващото се дружество - ЕООДто се взима от СД на АДто /тъй като той упражнява правата на ЕСК/
Въпроса ми е кой трябва да вземе решението за приемащото дружество, тъй като чл. 263т, ал. 5 от ТЗ гласи, че ....При вливане, ако приемащото дружество притежава повече от 90 на сто от дяловете или акциите с право на глас от капитала на преобразуващото се дружество, не е необходимо вземане на решение за вливането от общото събрание на приемащото дружество, ако в срока по чл. 262к, ал. 2, но не по-късно от 5 дни преди датата на общото събрание, акционери, притежаващи поне 5 на сто от капитала, не поискат по реда на чл. 223а, ал. 2 провеждане на събранието.
В случая да разбирам ли, че е напълно достатъчно да има един протокол на СД на АДто, с който да се реши да се извърши преобразуване на ЕООДто, чрез вливането му в АДто и да се одобри договора за преобразуване, защото от прочита на въпросния текст така излиза...макар, че не ми е ясно защо хем се казва, че не е необходимо решение но ОСА, хем се говори за 5 дни преди датата ОСА.
Няма много практика по това....и ще съм благодарен за мнения!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ВЛИВАНЕ НА ЕООД В АД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ВЛИВАНЕ НА ЕООД В АД
АДто е едноличен собственик на капитала на ЕООДто, а не СД на АДто. За това решението за вливане на ЕООДто в АДто следва да бъде взето от ОС на АДто а не от СД на АДто.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:АДто е едноличен собственик на капитала на ЕООДто, а не СД на АДто. За това решението за вливане на ЕООДто в АДто следва да бъде взето от ОС на АДто а не от СД на АДто.
Не казвам, че АДто не е ЕСК на капитала на ЕООДто, просто казвам, че правата на ЕСК на ЕООДто се осъществяват от СД на АДто....всички решения, относно промени в ЕООДто се взимат от СД на АДто, включително и решението за създаването му.....така, че и решението за вливане също следва да се вземе според мен от СД....а и цитираната норма на ТЗ го потвърждава..
- Solomon
- Младши потребител
СД само представлява ЕСК, в случая съответното АД. За това решението за вливане се взема от ОС на АД, ако разбирате какво искам да ви кажа - виж чл.221 т.3 и чл. 235 от ТЗ.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:СД само представлява ЕСК, в случая съответното АД. За това решението за вливане се взема от ОС на АД, ако разбирате какво искам да ви кажа - виж чл.221 т.3 и чл. 235 от ТЗ.
Аз че, разбирам - разбирам. Но нормите, които цитираш са общи. Чл. 221.т.3 - става въпрос, ако АДто се преобразува или прекратява и няма никакво отношение, към настоящия казус....а дори и да има, то чл. 263т, ал. 5 е специална спрямо нея....
- Solomon
- Младши потребител
Вие си знаете - правете каквото сте решили.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Вие си знаете - правете каквото сте решили.
Извинявам се, ако съм бил неучтив....просто исках смислено тълкуване на цитираната правна норма на чл. 263т. ал. 5....а тя е съвсем нова и не откривам практика по нея...
- Solomon
- Младши потребител
Всичко е ОК ! Действително и аз не можах да намеря съдебна практика, за това изхождам от цитираните общи разпоредби, когато изразих мнение по казуса.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Всичко е ОК ! Действително и аз не можах да намеря съдебна практика, за това изхождам от цитираните общи разпоредби, когато изразих мнение по казуса.
Ако се интересувате може да погледнете заявл. 20120608160919 на АВ-ТР. Там нещата са минали по този начин - без решение на ОС, тъй като в 30 дневния минимален срок за обявяване на договора за преобразуване в ТР, съдружниците не са поискали свикване на ОС. Там се касае за ООД, но то принципа е един и същ.
- Solomon
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|