- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неустойка за за забавено плащане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
неустойка за за забавено плащане
Здравейте. От една фирма ми пращат продукти по пощата като в пратката е поставена фактурата за плащане, която е с наложен платеж. Поръчката става от сайта на фирмата. Не съм сключвал никакъв договор със тази фирма. Забавих плащането по две фактури и ми пращат писмо с което ме уведомяват, че съм им длъжник за съответните фактури + обезщетителна неустойка от по десет лева на фактура, като са ми пуснали други фактури за тези неустойки. Имат ли право да ми искат по този начин такива неустойки, които са описани някъде на сайта им, но аз никъде не съм се съгласявал с техните условия /не съм се подписвал/ ? И също така да попитам имат ли някакво правно основание да ме съдят за неплащане на сума по фактура при положение, че на самата фактура не съм се подписал, че съм приел стоката?
- usera
- Младши потребител
Re: неустойка за за забавено плащане
Вероятно имат право на всичко това, което искат /поне от фактите, които изнасяте/ ... Вероятно ще могат и да си докажат претенциите /поне част от тях/ ...
Защо всички си мислят, че като не си си сложил подписа с химикал под някакъв документ, следователно няма сключен договор? Не всички договори са формални ... Отделно си има правна уредба на "електронните волеизявления", които често придават необходимата "форма на договора" /да го кажа най-общо/ ...
И накрая - нали се сещате, че във форума никой не може да Ви даде адекватен отговор, защото никой няма представа какво, къде, как сте поръчвали, какво все пак сте подписвали / /, къде какво е било написано и купища други "подробности" ...
- inspectora
- Активен потребител
Ето какво пише в "права за ползване" на този форум, в койт оси пишем в момента:
Демек - самата регистрация вече означава, че сте приели правилата и сте съгласни да ги спазвате. Никой не ви е бил през ръцете да се регистрирате и да ползвате услугите. Щом сте си направил регистрация - значи първо сте прочели условията за ползване и сте се съгласил с тях.
А вече въпроса за доказването на претенциите... за тия пари едва ли е икономически оправдано да се стига до съд, но знаеш ли колко са надъхани собствениците на сайта ...
3.1. Настоящите Общи условия се прилагат в отношенията с ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, извършили регистрация на Уебсайта LEX.BG („регистрираните ПОТРЕБИТЕЛИ”). Настоящите Общи условия се прилагат съответно и в отношенията с ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, които не са извършили регистрация на уебсайта LEX.BG („нерегистрираните ПОТРЕБИТЕЛИ”), като техните права са ограничени до ползване на услугите, описани в т. 2.2.
3.2. Текстът на настоящите Общи условия е достъпен в Интернет на интернет страница с адрес http://lex.bg по начин, който позволява неговото съхраняване и възпроизвеждане. Електронна препратка към Интернет страницата, съдържаща текста на настоящите Общи условия, е разположена на всяка страница от Уебсайта LEX.BG. С всяко ползване на информационните услуги и ресурси на Уебсайта LEX.BG, включително с отварянето на Интернет страница от Уебсайта LEX.BG, както и чрез натискане на електронна препратка от заглавната (началната) или която и да е друга Интернет страница на Уебсайта LEX.BG, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ декларират, че са запознати с настоящите Общи условия, съгласяват се с тях и се задължават да ги спазват. В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ е непълнолетен, той декларира и съгласието на своите родители или попечители с Общите условия, а ако е под 14-годишна възраст, изявлението за съгласие се извършва от негов родител или настойник.
3.3. За да може да използва услугите по т. 2.3. на настоящите Общи условия, ПОТРЕБИТЕЛЯТ трябва предварително да се регистрира, като попълни съответната електронна форма за регистрация, достъпна в реално време (on-line) в Интернет на страницата http://new.lex.bg/bg/register. При регистрация на непълнолетно лице, същото декларира и съгласието на своите родители или попечители с Общите условия. В случаите на регистрация на лице под 14-годишна възраст, изявлението за съгласие с Общите условия се извършва от родител или настойник на същото.
3.3.1 В процеса на регистрация, чрез отбелязване в полето "Съгласен съм с Общите условия на "ЛЕКС.БГ" АД и натискане на виртуалния бутон "Регистрация", ПОТРЕБИТЕЛЯТ, съответно родителят или настойникът на ПОТРЕБИТЕЛЯ, извършва изрично електронно изявление по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, с което декларира, че е запознат с настоящите Общи условия, приема ги, съгласява се с тях и се задължава да ги спазва.
Демек - самата регистрация вече означава, че сте приели правилата и сте съгласни да ги спазвате. Никой не ви е бил през ръцете да се регистрирате и да ползвате услугите. Щом сте си направил регистрация - значи първо сте прочели условията за ползване и сте се съгласил с тях.
А вече въпроса за доказването на претенциите... за тия пари едва ли е икономически оправдано да се стига до съд, но знаеш ли колко са надъхани собствениците на сайта ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Ами нищо не съм подписвал. При регистрирането в сайта съм се съгласил с условията за ползване на сайта където никъде не е упоменато за плащане на неустойки при забавяне! На самите фактури също не пише за неустойки. Откъде си ги изсмукват не знам. Прочетох за тях в раздела FAQ. Не мисля, че там е мястото за уточняването на неустойките. И не на последно място не е регламентирано никъде точната сума, в смисъл днес може да пишат на сайта 10 лв, утре да им кефне и да пишат 1000 лв неустойка. Мисля, че би трябвало предварително да е регламентирана и да съм потвърдил съгласието си.
За стоката - поръчвам, пращат ми запечатан кашон и какво има вътре само те и аз си знаем. Подписвам се, че получавам пратка от тях, но никъде не се подписвам дали съм получил това което има описано във фактурата. Сумите са дребни, фирмата е голяма. Вероятно няма да тръгнат да водят дела, защото според мен шанса да спечелят е малък.
За стоката - поръчвам, пращат ми запечатан кашон и какво има вътре само те и аз си знаем. Подписвам се, че получавам пратка от тях, но никъде не се подписвам дали съм получил това което има описано във фактурата. Сумите са дребни, фирмата е голяма. Вероятно няма да тръгнат да водят дела, защото според мен шанса да спечелят е малък.
- usera
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|