начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли ЗЗ платим на предявяване да се предяви два пъти

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли ЗЗ платим на предявяване да се предяви два пъти

Мнениеот r.atanasova » 27 Юли 2012, 16:39

Издаден е ЗЗ, в който падежът е определен - на предявяване, като е определен срок в който трябва да се предяви - 24 месеца. В този срок ЗЗ беше предявен веднъж за плащане на авалиста по него, след което не последваха други действия. След изтичане на срока за предявяване същия ЗЗ се предявява за втори път на авалиста, след което лицето в полза на което е издаден се снабдява с изпълнителен лист.
Допустимо ли е според вас ЗЗ с така определен срок на предявяване да се предявава повече от веднъж?
Ще съм благодарна ако споделите опита си.
r.atanasova
Младши потребител

Re: Може ли ЗЗ платим на предявяване да се предяви два пъти

Мнениеот Pause » 28 Юли 2012, 18:00

По мое мнение следва първо да се предяви срещу издателя на ЗЗ и след като откаже надлежно издателя тогава да се търси сумата срещу ,останалите задължени лица.
Как се е сдобил с ИЛ чудна работа. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот r.atanasova » 30 Юли 2012, 10:22

и аз мисля като вас, но това отново не отговаря на въпроса - доколко е валидно за втори път предявената ЗЗ
r.atanasova
Младши потребител

Мнениеот Pause » 30 Юли 2012, 10:54

Ами сами ,сте си отговорили след като имате ИЛ значи СИ е проверил дали изпълняемото право съществува и кето ви дава право да упражните правата си по него принудително.Неможе два пъти,понеже лицата са двама издател и поемател и правилата за менителницата с трето лице платец няма.А,може и да може не съм много сигурен понеже издателя е задължен по същия начин както платеца по менителницата.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Търговско право