- Дата и час: 24 Ное 2024, 11:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ние не искаме делбата, но никой не ни пита
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Ние не искаме делбата, но никой не ни пита
Привет,
Може ли да ми препоръчате добър адвакат за случай на публична продан на апартамент в София. Ние не искаме делбата, но никой не ни пита, дет се вика Има и една баба, която има пожизнено право на ползване на апартамента, но и нея никой не я пита. Другата страна отказва всякакви доброволни спогодби.
Ако сайта не ползволява, пишете на лични, моля
Благодаря
Може ли да ми препоръчате добър адвакат за случай на публична продан на апартамент в София. Ние не искаме делбата, но никой не ни пита, дет се вика Има и една баба, която има пожизнено право на ползване на апартамента, но и нея никой не я пита. Другата страна отказва всякакви доброволни спогодби.
Ако сайта не ползволява, пишете на лични, моля
Благодаря
- mariana__m
- Нов потребител
Re: Публична продан - адвокат
Да пишем на лични, ама активирайте ги първо де.
- chadel
- Потребител
Re: Публична продан - адвокат
А варианта да платите часта на другата страна и да придобиете собственост върху целия апартамент.
- rv_asenov
- Нов потребител
Re: Ние не искаме делбата, но никой не ни пита
След като сте стигнали до етапа на публичната продан на делбения имот,то значи сте изминали пътя на двете фази на съдебната делба.как така не я искате делбата?Чак сега ли ,след приблизително 2години исков процес,не искате са се дели имота??
лошо е ,че има баба с право на ползване докато е жива.
Друг вариант е да си продадете сами апартамента на свободен пазар и да си уравните дябовете,за да избегнете публичната продан и таксите по съдебното изпълнение,които хич не са малко.
лошо е ,че има баба с право на ползване докато е жива.
Друг вариант е да си продадете сами апартамента на свободен пазар и да си уравните дябовете,за да избегнете публичната продан и таксите по съдебното изпълнение,които хич не са малко.
Също е вариант.Но според мен сте могли това да го направите още в исковия делбен процес.rv_asenov написа:А варианта да платите часта на другата страна и да придобиете собственост върху целия апартамент.
- punisher
- Потребител
Предлагахме на другата страна да й платим частта стотици пъти, не иска или иска баснословни суми
Но там логиката не работи - мисли си, че на делба ще вземе повече, може би крои нещо, не знам
Ние не искаме да продаваме изобщо нашата част, най-малко защото бабата си има право на апартамента, но очевидно нямаме възможност да откажем продан като другият съсобственик иска...
Мога да ви разкажа цялата семейна история, има матр`иал да цял сериал с елементи на екшън, даже трилър, но да ни ви занимавам
Благодаря за отговорите
Но там логиката не работи - мисли си, че на делба ще вземе повече, може би крои нещо, не знам
Ние не искаме да продаваме изобщо нашата част, най-малко защото бабата си има право на апартамента, но очевидно нямаме възможност да откажем продан като другият съсобственик иска...
Мога да ви разкажа цялата семейна история, има матр`иал да цял сериал с елементи на екшън, даже трилър, но да ни ви занимавам
Благодаря за отговорите
- mariana__m
- Нов потребител
punisher написа:Друг вариант е да си продадете сами апартамента на свободен пазар и да си уравните дябовете,за да избегнете публичната продан и таксите по съдебното изпълнение,които хич не са малко
А колко са тези такси, знаете ли?
Ако например се продаде за 100 000 лв апартамента, колко ще са таксите за купувача и за собствениците
Ние мислим също така да участваме в търга. Някаква информация стигна до нас, че собствениците могат участват в търга без депозит. Това би им позволило да си вдигат цената колкото искат без да имат какво да губят, ако се откажат. Вярно ли е това?
- mariana__m
- Нов потребител
Никога на съдебната делба,в това число на публичната продан като средство за приключване на произ. не се взема по-голяма парична сума от съделителите от тази,която може да се получи при една покупко-продажба.
Какви ще са разноските по принудителното изпълнение зависи от това,какво е пазарната оценка на апартамента ви и съответно се понася от всеки един според дяловете,признати с решението за допускане на съдебната делба,с която приключва първата фаза на процеса.От това се определя държавната такса за опис,за самата публична продан и т.н.
Вашият въпрос за 100 000 лв го разбирам като покупно -продажна цена при продажба.А разноските за прехвърлянето ,нотариалните такси и т.н. по принцип се поделят поравно от страните ,освен разбира се ако не се договорите на друго.
Може всеки от вас да участва като наддавач в публичната продан при условията на чл.354 във връзка чл.505 ал.2 ГПК. Внася се 10 % задатък,вас законът не ви освобождава от внасянето му.
Какви ще са разноските по принудителното изпълнение зависи от това,какво е пазарната оценка на апартамента ви и съответно се понася от всеки един според дяловете,признати с решението за допускане на съдебната делба,с която приключва първата фаза на процеса.От това се определя държавната такса за опис,за самата публична продан и т.н.
Вашият въпрос за 100 000 лв го разбирам като покупно -продажна цена при продажба.А разноските за прехвърлянето ,нотариалните такси и т.н. по принцип се поделят поравно от страните ,освен разбира се ако не се договорите на друго.
Може всеки от вас да участва като наддавач в публичната продан при условията на чл.354 във връзка чл.505 ал.2 ГПК. Внася се 10 % задатък,вас законът не ви освобождава от внасянето му.
- punisher
- Потребител
Въпросът е изяснен, поради което питането ми губи смисъл. Затова съм променил текста на мнението.
Последна промяна ykovachev на 25 Окт 2012, 18:03, променена общо 1 път
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Не е ново,грешката е моя,че по принцип си карах за проданта
- punisher
- Потребител
Благодаря ви,
Значи доколкото разбирам ние можем да участваме в търга след внасяне на 10% задатък. Странно вече колко хора (юристи) ни казват обратното. И на мен ми звучи супер нелогично, затова й питам
Хубав ден на всички!
Значи доколкото разбирам ние можем да участваме в търга след внасяне на 10% задатък. Странно вече колко хора (юристи) ни казват обратното. И на мен ми звучи супер нелогично, затова й питам
Хубав ден на всички!
- mariana__m
- Нов потребител
Може да участвате в търга като законът ви дава право да изкупите имота в качеството си на съделител и няма да внасяте задатък(грешката беше моя,описа ми,но не на място по принцип участието в публичната продан).Особеното тук е ,че по реда на чл.505,ал.2 от ГПК трябва да заявите ,чуе желаете да купите апартамента по най-високата предложена при наддаването пред съдебния изпълнител цена .
- punisher
- Потребител
И големия плюс в случая е следния (прилагал съм го на практика по преценката на мои доверители): ако си прецените каква цена сте готови да дадете (разбира се, плащате само чуждите части), следите кой как наддава; ако Вашата цена е по-висока, значи има смисъл да купите; ако е по-ниска, просто си прибирате парите от този, който се е навил да даде повече.
Всичко, разбира се, съобразено и преизчислено през квоти
П.П. Да поясним за питащия: като съделител имате да вземате пари при евентуална продан, т.е. имате качеството на своеобразен кредитор (това не е баш чисто изпълнително производство, затова е така), а кредиторът може да наддава, без да внася задатък, казано накратко.
Всичко, разбира се, съобразено и преизчислено през квоти
П.П. Да поясним за питащия: като съделител имате да вземате пари при евентуална продан, т.е. имате качеството на своеобразен кредитор (това не е баш чисто изпълнително производство, затова е така), а кредиторът може да наддава, без да внася задатък, казано накратко.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
mariana__m написа:Предлагахме на другата страна да й платим частта стотици пъти, не иска или иска баснословни суми
Благодаря за отговорите
Със сигурност не мисли, че ще вземе по голяма сума, според мен идеята му е, чрез съдебната делба да закупи вашия дял и да придобие собственост върху целия апартамент.
- rv_asenov
- Нов потребител
За таксите попита жената:
на съдебния изпълнител - 2% е таксата (от продажната цена), таксата е за сметка на съделителите съобразно техните дялове
- такса за постановление за възлагане - 1,5% от прод.цена
- данък за възмездно прехвърляне (по Чл.44 от ЗМДТ)- различен за всяка община (но е между 0,1% и 3%)- само за този дял, който ще купите.
- вписване - 0.1%
на съдебния изпълнител - 2% е таксата (от продажната цена), таксата е за сметка на съделителите съобразно техните дялове
- данък за възмездно прехвърляне (по Чл.44 от ЗМДТ)- различен за всяка община (но е между 0,1% и 3%)- само за този дял, който ще купите.
- вписване - 0.1%
- p_dyan
- Потребител
p_dyan написа:За таксите попита жената:
- вписване - 0.1%
благодаря и аз за тези пояснения! ще се радвам, ако споделите и за следното:
таксата за постановлението за възлагане и таксата за вписване - плащат ли се от всички съделители или само от този, в чийто дял се възложи (неделимия) имот?
съделителите, които получат пари от този, на когото се възложи имота, трябва ли да платят и друго освен съдебната такса и разноски по делото съобразно частите им?
- fartunova
- Нов потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|