начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Идея за бизнес

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Идея за бизнес

Мнениеот petarstoynev » 30 Дек 2012, 23:29

Интересува ме законово легално ли е да се изкара павилион/подобен по форма на тези за продажба на вестници/ на тротоара да се зареди с цигари, алкохол и захарни изделия и да почне да се върти бизнес.

Ще работи само 1 човек всеки ден без неделите, на 12 часови работни смени и това ще е собственикът на павилиона и фирмата.

Какво ще стане ако просто ей така да си сложа един павилион на тротоара и го анкерирам, сложа банери и предпазни щори и да започна бизнес с продажби директно без оформяне на документи и дори без регистриране на фирма.Има ли опасност да ми конфискуват цялата стока + павилиона?Подлежа ли на съдебни действия спрямо мен, ако кажа че не съм бил запознат с търговският закон и нямам адвокат и просто съм искал да започна честен бизнес?

Успех.
Аватар
petarstoynev
Нов потребител

Re: Идея за бизнес

Мнениеот TheOldMan » 30 Дек 2012, 23:43

Сещам се за няколко закони и наредби, по които ще ви "сурвакат".
1. Търговска дейност без касов апарат
2. Постаявяне на съоръжение върху обществен терен
3. Продажба на цигари и алкохол без разрешение (тия стоки са под специален надзор)
4. Продажба на хранителни стоки без продавача да има здравна книжка
5. Няма съгласуване за поставяне на преместваемо съоръжение, реклами, тенти и т.н. (и съответно не са платени такси за него)
Предполагам има и още доста. Но всеки катаджия, общински полицай, пожарникар, здравен инспектор, данъчен и т.н. - буквално който се сетите може да ви запечата павилиончето до изясняване на случая. Вероятно изхода ще е унищожаване на стоката и конфискуване на павилиона. Глобите отделно.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот petarstoynev » 31 Дек 2012, 00:21

Благодаря, за професионалният и компетентен отговор.Не съм очаквал.

Благодаря и че ми ги отдели главните проблеми по точки.Като за начало ще си проуча колко пари ще трябват да се вложат за осъществяването на всяка една от тези точки, отделно от регистрирането на фирма под която да действа бизнесът.Предполагам нещата по издаването на документи за разрешителни + покупка на касов апарат мога да ги осъществя самият аз.

Пожелавам ти успех и приятно изкарване на новата година.
Аватар
petarstoynev
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 31 Дек 2012, 12:16

http://plusminus.com/bg/info/naview.asp ... &id=291537
Тук има списък на нещата (не знам дали е актуален и дали е пълен), които ще ви поискат или на коитода отговаряте за да можете да продавате алкохол и цигари. Вижте какви документи ще трябва да представите, и съответно си представяте какво трябва да сте направили, за да могат да ви ги издадат.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот possitiv3 » 31 Дек 2012, 13:05

petarstoynev написа:Интересува ме законово легално ли е да се изкара павилион/подобен по форма на тези за продажба на вестници/ на тротоара да се зареди с цигари, алкохол и захарни изделия и да почне да се върти бизнес.

Ще работи само 1 човек всеки ден без неделите, на 12 часови работни смени и това ще е собственикът на павилиона и фирмата.

Какво ще стане ако просто ей така да си сложа един павилион на тротоара и го анкерирам, сложа банери и предпазни щори и да започна бизнес с продажби директно без оформяне на документи и дори без регистриране на фирма.Има ли опасност да ми конфискуват цялата стока + павилиона?Подлежа ли на съдебни действия спрямо мен, ако кажа че не съм бил запознат с търговският закон и нямам адвокат и просто съм искал да започна честен бизнес?

Поредният "играч" се е засилил "бизнес" да прави. Подвига ми се от такива !
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот neutralen » 31 Дек 2012, 17:58

Гледайте позитивно на нещата от живота - човекът просто пита.
Няма нужда от негативни емоции изразявани публично във Форума. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот possitiv3 » 31 Дек 2012, 18:16

neutralen написа:Гледайте позитивно на нещата от живота - човекът просто пита.
Няма нужда от негативни емоции изразявани публично във Форума. :D

Съгласен и въпреки това пак ще го кара през просото. Само трябва да намери някой по-хитър да му вземе парите и да му даде тласък. А като него са много такива в тая държава. Както и да е.

Весели празници ;)
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Назад към Търговско право