Здравейте, с продавача сключихме договор (не нотариално заверен), в който той се задължава да ни продаде автомобила до определена дата. В договора записахме и сумата, която беше дадена като капаро.
Лицето, с което сключихме договора не беше собственик на МПС (също записано в договора).
За да е по-ясно - договора изглежда ето така:
Днес, ..... между ......................... с л.к. ...................... , наричан за краткост ПРОДАВАЧ и ...............
с л.к. ............................., наричан за краткост КУПУВАЧ, се сключи следния договор :
Продавача се задължава да продаде на купувача МПС с рег. номер .................. за сумата от ..................
лв. , която се разделя на ...лв. капаро и ...... лв. при самата продажба. Срок за осъществяване на продажбата ...........
Получих
Капаро .... лв. (подпис на продавача)
Подпис на купувача, дата, град.
Забележка : Продавача НЕ е собственик на МПС и носи пълната отговорност свързана с това според законодателството на Р.Б. (подпис)
Първоначално лицето бавеше продажбата, тъй като според него собственика бил еди къде си и т.н. и не можел да вдигне и да се разберат. След като крайния срок наближи, лицето започна да звъни и да твърди, че се е свързал със собственика и очаква сделката да стане в деня на крайния срок. Тъй като в същия ден (крайния срок) бях зает и не можах да му вдигна телефона, на другия ден му се обадих за да се разберем къде да ми върне капарото, като той отказа и заяви, че щом ми е звънял, значи съм се отказал и нямам право да си искам парите. Тук има и още една малка подробност - телефона, на който звъня лицето е записан на мое име, а в предварителния договор за покупко-продажба е записано името и номера на Л.К. на моята съпруга (която беше и фактическия купувач), като на нейния телефон лицето не е звъняло нито веднъж.
Лицето е предупредено, че ще бъдат взети съответните мерки и му е предоставен срок, в който да възстанови сумата, което се съмнявам, че ще се случи.
Въпроса: какво да предприема - Жалба в Полицията ще бъде ли от полза или направо да се свържа с адвокат, а може би и с фирма за събиране на взимания?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем при покупка на автомобил
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем при покупка на автомобил
Не виждам основание да си искате парите.Не сте оказали необходимото съдействие , за да се осъществи сделката , поради което и не може да претендирате да ви се връща капарото.Това че е изтекъл срока за изпълнение не означава , че всичко приключва , пито платено и все едно нищо не е станало.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Re: Проблем при покупка на автомобил
Има и една малко подробност - всички телефонни разговори лицето провежда с мен, а в договора купувача е трето лице. Това, че продавача не е поискал да се свърже с купувача, било то и чрез мен, вече си е негов проблем, чисто технически погледнато. Аз по принцип нямаше да тръгна да си търся капарото, но по начина, по който подходи въпросното лице, си личеше че се опитва да ни измами. Едва след като му казах, че смятам да подам жалба в полицията за измама, той се активизира и до последно твърдеше, че собственика ще присъства в деня на изтичане на срока по договора. Мисля си, че продавача е имал много възможности да докаже, че купувача не е присъствал, но не го е направил.
- axlastro
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|