начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

съкратен поради липса на средства за да ми плащат

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съкратен поради липса на средства за да ми плащат

Мнениеот asdf4321 » 07 Фев 2013, 02:22

Здравейте. Работя от 8 месеца в една фирма. Преди около 2 седмици (в началото на месеца) ми преизвестиха, че съм съкратен поради липса на средства за да ми плащат. Връчиха ми едно листче на което пише: "Предизвестие за прекратяване на трудов договор. Предизвестявам ... ... ... с ЕГН ... ... ... , ще прекратя сключения с лицето трудов договор." Та, подписах го. За пръв път се сблъсквам с тези неща... та селд като се похвалих на няколко човека че съм съкратен и поразпитах, разбрах че е много важно по кой член съм съкратен. Вмоят документ не пише по кой член. Да изчакам ли до крайното ми освобождаване или да правя нещо по въпроса? И по точно какво мога да направя и как могат да ме прецакат? Ще имам ли право на обезщетения от борсата след всичко това?
asdf4321
Нов потребител

Re: съкратен поради липса на средства за да ми плащат

Мнениеот m_angelov » 07 Фев 2013, 11:06

Здравейте, на поставените от Вас въпроси отговарям в обратна последователност. Право на парично обезщетение за безработица "борсата" ще имате право ако имате поне 9 месеца трудов/осигурителен стаж за период от последните 15 месеца. Ако това Ви е първо работно място
asdf4321 написа: Работя от 8 месеца в една фирма
и преди това зад гърба Ви няма и друг осигурителен стаж съществува хипотетичната възможност да не отговаряте на условията за получаване на парично обезщетение за безработица. По описаните обстоятелства най-вероятно Ви е връчено предизвестие по чл. 328 КТ, чийто срок е 30 дни от връчването му, така че и да нямате 9-месечното осигуряване, докато трае срока на предизвестието е възможно да изпълните това условие.
При условие, че имате дълъг стаж зад гърба си могат да Ви прецакат, като в заповедтта за освобождаване е посочено основание например по взаимно съгласие има и др. които сащо биха довели до същото. В този случай обезщетението, което ще получите е за период от 4 месеца в минимален размер, около 7,80 лв. дневно /на работен ден от месеца/. При условие, че сте работили повечко време и сте осигуряван адекватно, върху това, което сте изработил то тогава полагащото Ви се обезщетение ще е за период определен от стажа и в размер на 60% от осредненият осигурителен доход за период от 24 месеца.
Не чакайте да Ви връчат вече изготвена заповедтта /е винаги можете и да не я подпишете във вида в който не Ви устройва, но те притежават и хода да я връчат чрез свидетели/ постарайте се след разговор с работодателят си да разберете за основанието, на което ще ви освобождава и след това, ако не Ви удовлетворява, с оглед обезщетението помолете го като жест към работниците си поне да изтъкне основание, въз основа на което ще получават по-добро обезщетение за безработица.
m_angelov
Младши потребител

Назад към Трудово право