начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Обещетение при прекратяване на ТД от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обещетение при прекратяване на ТД от работодател

Мнениеот velchev70 » 04 Мар 2013, 11:57

Здравейте,
Търсих във форума , но не открих необходимата ми информация.
Предстои ми прекратяване на безсрочен ТД от страна на работодателя. В договора пише, "че работодателя може да прекрати ТД в срока на изпитание, който е три месеца. Ако това не се случи, договора се счита за безсрочен. Служителя дължи 3 месечно предизвестие за прекратяване на договора" (б.а. включително и след като той стане безсрочен)
Въпросът ми е: Колко месечно предизвестие ми дължи работодателя и съответно колко месечно обещетение, ако прекрати договора преди да изтече срока на предизвестие. В КТ е упоменато, че " Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните при сключване на трудовия договор не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца."
Как да тълкувам това "не са уговорили по-дълъг срок". Важи ли в моя случай или изрично трябва да е написано "служителя и работодателя" ?
Благодаря предварително!
velchev70
Нов потребител

Re: Обещетение при прекратяване на ТД от работодател

Мнениеот xaoc1973 » 04 Мар 2013, 13:59

Задавате неточно формулиран въпрос, поради непълнота на подадената от Вас информация.
ТД със срок на изпитване не е безсрочен ТД!
Дайте целия ТД тук, заедно със запетайките.
Иначе, по принцип, ТД със срок на изпитване в полза на работодателя може да се прекрати по всяко време преди изтичане на изпитателния срок от страна на работодателя, без да дължи обезщетение.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот velchev70 » 04 Мар 2013, 19:42

Извинявам се за неточното цитиране. Ето текста от Трудовия договор:
"1.По всяко време, до изтичане на срока на изпитване, работодателя може да прекрати трудовия договор без предизвестие. Служителя може да прекрати трудовия договор с три месечно предизвестие, но не повече от оставащия срок на договора.
2. Трудовият договор се счита за окончателно сключен, ако не бъде прекратен до изтичане на срока за изпитване."
/Към настоящия момент договора е безсрочен т.е. сключен е преди 2-3 години./
Въпросът ми е колко месечно предизвестие ми дължи работодателя, според написаното в ТД?
velchev70
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 04 Мар 2013, 20:25

Налице е безсрочен ТД. КТ:
"Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните при сключване на трудовия договор не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца."
КТ има предвид срок, уговорен в КТД или в ТД, или в ДСТД.
Не визирате такава уговорка, сл. срокът е един месец.
Отделен е въпросът доколко е законосъобразно прекратяването на ТД от страна на работодателя.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот velchev70 » 04 Мар 2013, 20:56

Благодаря за отговора! :)
velchev70
Нов потребител

Назад към Трудово право