начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Неустойка от 5000 лв при неспазване на граждански договор ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неустойка от 5000 лв при неспазване на граждански договор ?

Мнениеот saved_ » 06 Мар 2013, 14:41

Здравейте! Доскоро работех в една фирма на граждански договор. Но с течение на обстоятелствата казах (по-точно написах и-мейли) някои не добри неща за фирмата пред трети лица - потенциални клиенти на фирмата. И сега фирмата ме заплашва с неустойка от 5000 лв. поради уронване на добрия имидж на фирмата.

Въпросът ми е възможно ли е въобще подобна неустойка да присъства в гражданския договор?

И дали може няколко имейла да са достатъчно доказателство, за да ме санкционират?
saved_
Нов потребител

Re: Неустойка от 5000 лв при неспазване на граждански догово

Мнениеот chadel » 06 Мар 2013, 14:55

Възможно е да присъства такава неустойка, но защо просто не си погледнете договора да видите има ли неустойка или няма?
Емейлите са малко тегава работа, може да оспорвате в съда, че не са изпратени от Вас и т.н.
chadel
Потребител

Мнениеот saved_ » 06 Мар 2013, 15:03

Тези 5000 лв. си присъстват в договора, но въпросът ми е дали тяхното присъствие е законно обосновано и ако да - къде мога да го открия или просто фирмата е решила да "позапълни" някой друг ред ...
saved_
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 07 Мар 2013, 20:10

:roll: Мисля, че става въпрос за "обезщетение" за непозволено увреждане по смисъла на чл.45 от ЗЗД, а не за "неустойка". Ако заведат иск срещу теб, изгаряш като бенгалски огън. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот chadel » 08 Мар 2013, 09:08

saved_ написа:Тези 5000 лв. си присъстват в договора, но въпросът ми е дали тяхното присъствие е законно обосновано и ако да - къде мога да го открия или просто фирмата е решила да "позапълни" някой друг ред ...

Какво да откриете, не мога да разбера? Законно и обосновано си е отвсякъде, само трябва да докажат неизпълнение от ваша страна, като вината ви се предполага.
chadel
Потребител

Назад към Трудово право