Добър вечер колеги ,пледирам за помощ Не се занимавам с гражданско право и честно казано леко ме боли главата от него ,поради това винаги съм се възхищавал на колегите които се хвърлят в необятните му дълбини.Попрегледах темите и не видях същия случай ,за това ви тормозя.
Въпросният казус касае помощ на роднини ,които нямат възможност да платят на адвокат.Ето за какво иде реч или поне това което успяха да ми обяснят.Двама братя купуват място - в далечните времена на баш комунизма.Единият брат умира преди години , а на скоро почива и жена му ,от което произлизат трима наследници , на едната половина ,която искат да продадат.Другият брат ,който е все още жив е собственик на другата половина.Проблемът е ,че двете половини на имота никога не са били законно определени ,коя част за кой е(те си знаят и съответно всеки си ползва "неговата",ама нали) , нямало е никакви форми на делба - доброволна ,съдебна и тн.Попитах ги къщата узаконявана ли е и те ми отговориха че едната част е законна , но имало и незаконна такава ,която била узаконена по времето на комунизАма ,чрез написан акт(глоба) ,който като се плати ,последвало узаконяване - такава била практиката тогава.
Въпросът ми е следния - преди да се започне някаква делба ,как точно документално ще се оформи кое точно за кого е? Трябва някаква хабилитирана фирма да дойде и да направи кадастрално заснемане ли , що ли ,което съответно да бъде отразено в кадастър , в община и тн. ,пък след това договор за доброволна делба ,нещо такова ,нали?
Благодаря предварително на отзовалите се
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на обща къща с общ двор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Делба на обща къща с общ двор
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
-
u3mamhukaa - Потребител
Re: Делба на обща къща с общ двор
Понеже съобщавате че сте юрист, най добре е да си купите комплект обезболяващи (главата имам предвид) медикаменти и да поотгърнете малко принципите на гражданското и административно право. Едва след това можете да се обърнете към ваши колеги специалисти по въпросите които сам очертавате тук. после- доколкото в името на някакъв алтруизъм сте способен да вземете решение можете сам да помогнете на вашите роднини без възнаграждение или да ги насочите към "баж майсторите" в материята която ще сте поразучили малко от малко.
В противен случай така както тук в този форум съобщавате тяхната "проблемация" (каква дума само) касае многостранен отговор с задавани между временно допълнителни въпроси за отговорите на които трудно ще намерите някой да се наеме да Ви отговори в този форум.
В противен случай така както тук в този форум съобщавате тяхната "проблемация" (каква дума само) касае многостранен отговор с задавани между временно допълнителни въпроси за отговорите на които трудно ще намерите някой да се наеме да Ви отговори в този форум.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Въпроса реално погледнато е един.Хора които тясно специализират или се занимават с ГП ,ще отговорят без да се замислят.Вие явно не сте от тези хора , така че няма нужда да се обаждате.
-
u3mamhukaa - Потребител
Баш от "тези хора" е Емонски и правилно ви е насочил да не търсите сам да откривате топлото H2O, ами да се обърнете към специалист, защото ЗУТ не е лъжица за всяка уста - трябва ви не просто адвокат, занимаващ се с гражданско право, ами и такъв, панимаещ от строителство и регулация. Отделен бонус е знаенето на семейно и наследствено право, които също са граждански.
Със заяждане по форумите отговор (без пари) няма да получите.
Със заяждане по форумите отговор (без пари) няма да получите.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Аз не съм искал да се заяждам ,извинявам се ако така сте ме разбрали.Искам отговор на един въпрос ,нали все пак е форум за взаимопомощ , ако не знаете отговора недейте да спамите ,просто не пишете
-
u3mamhukaa - Потребител
u3mamhukaa написа:Добър вечер колеги ,пледирам за помощ Не се занимавам с гражданско право и честно казано леко ме боли главата от него ,поради това винаги съм се възхищавал на колегите които се хвърлят в необятните му дълбини.Попрегледах темите и не видях същия случай ,за това ви тормозя.
Въпросният казус касае помощ на роднини ,които нямат възможност да платят на адвокат.Ето за какво иде реч или поне това което успяха да ми обяснят.Двама братя купуват място - в далечните времена на баш комунизма.Единият брат умира преди години , а на скоро почива и жена му ,от което произлизат трима наследници , на едната половина ,която искат да продадат.Другият брат ,който е все още жив е собственик на другата половина.Проблемът е ,че двете половини на имота никога не са били законно определени ,коя част за кой е(те си знаят и съответно всеки си ползва "неговата",ама нали) , нямало е никакви форми на делба - доброволна ,съдебна и тн.Попитах ги къщата узаконявана ли е и те ми отговориха че едната част е законна , но имало и незаконна такава ,която била узаконена по времето на комунизАма ,чрез написан акт(глоба) ,който като се плати ,последвало узаконяване - такава била практиката тогава.
Въпросът ми е следния - преди да се започне някаква делба ,как точно документално ще се оформи кое точно за кого е? Трябва някаква хабилитирана фирма да дойде и да направи кадастрално заснемане ли , що ли ,което съответно да бъде отразено в кадастър , в община и тн. ,пък след това договор за доброволна делба ,нещо такова ,нали?
Благодаря предварително на отзовалите се
Предоставената информация е в достатъчна степен пълна, за да извършите проверка на следните данни:
1. В действащия план нанесена ли е въпросната къща като кадастрална единица. Ако "да", то преминавате към
2. Стъпка 2
*Ангажирате лицензирано лице (геодезическа фирма), което ще заснеме всяка една от т.н. части от сградата с уговорката, че допускам изградената къща да е от типа "къща близнак";
* Съгласувате с Общината заснемането и
* с изготвения проект на скици/схеми сключвате договор за доброволна делба с нотариална заверка на подписите;
* внасяте комлекта документи за вписане в АВп по местонахождение на имота;
* с вписания договор за доброволна делба ведно с проектните скици подавате заявление до Общината за нанасяне на самостоятелните обекти в действащия план.
След което, сте готови всеки един от правоимащите да извършва разпоредителни действия със своята реална част от имота станал самостоятелен обект на собственост.
П.П. Не е за пренебрегване съветът на колегата borovinka!
-
Melly - Старши потребител
u3mamhukaa написа:Трябва някаква хабилитирана фирма
Иска се не каква да е фирма
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
редоставената информация е в достатъчна степен пълна, за да извършите проверка на следните данни:
1. В действащия план нанесена ли е въпросната къща като кадастрална единица. Ако "да", то преминавате към
2. Стъпка 2
*Ангажирате лицензирано лице (геодезическа фирма), което ще заснеме всяка една от т.н. части от сградата с уговорката, че допускам изградената къща да е от типа "къща близнак";
* с изготвения проект на скици/схеми сключвате договор за доброволна делба с нотариална заверка на подписите;
* с вписания договор за доброволна делба ведно с проектните скици подавате заявление до Общината за нанасяне на самостоятелните обекти в действащия план.
След което, сте готови всеки един от правоимащите да извършва разпоредителни действия със своята реална част от имота станал самостоятелен обект на собственост.
Ето това е отговор ,кратък и същевременно изчерпателен ,благодаря ти Melly.Цъкнах на линка ти.Хубаво е че са останали хора които дават без да искат ,защото както е казал народа "Хвърли зад тебе и като повървиш ще намериш пред тебе"
П.С. Помолих да няма спам ,няма нужда да криете незнанието и безхаберието си с празни думи.
-
u3mamhukaa - Потребител
Бях изпуснал наблюдението на темата. Наиистина -забавно!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
u3mamhukaa написа:редоставената информация е в достатъчна степен пълна, за да извършите проверка на следните данни:
2. Стъпка 2
Ето това е отговор ,кратък и същевременно изчерпателен ,благодаря ти Melly.Цъкнах на линка ти.Хубаво е че са останали хора които дават без да искат ,защото както е казал народа "Хвърли зад тебе и като повървиш ще намериш пред тебе"
П.С. Помолих да няма спам ,няма нужда да криете незнанието и безхаберието си с празни думи.
Нямам нищо против написаното, стига да не е налице един съществен пропуск относно обособяването на реалните дялове, а именно - преди изготвянето на проекта от правоспособно за тази дейност лице да съобразите доколко имотът е реално поделяем . Доколкото виждам, не сте споменал /а / нито колко е площта, нито къде се намира имотът, нито какви идеални части притежават съсобствениците съобразно посочената като размери площ. Считам за необходимо да се прегледат всички документи от юрист и от проектант и едва тогава да се започва работа. Ето защо колегата Боровинка Ви е насочила към специалист в тази област. Пожелавам Ви успех!
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:u3mamhukaa написа:редоставената информация е в достатъчна степен пълна, за да извършите проверка на следните данни:
2. Стъпка 2
Нямам нищо против написаното, стига да не е налице един съществен пропуск относно обособяването на реалните дялове, а именно - преди изготвянето на проекта от правоспособно за тази дейност лице да съобразите доколко имотът е реално поделяем . Доколкото виждам, не сте споменал /а / нито колко е площта, нито къде се намира имотът, нито какви идеални части притежават съсобствениците съобразно посочената като размери площ. Считам за необходимо да се прегледат всички документи от юрист и от проектант и едва тогава да се започва работа. Ето защо колегата Боровинка Ви е насочила към специалист в тази област. Пожелавам Ви успех!
Ха-ха-хааааааааааааааааааа. Надке, ти ревизия ли ми правиш, що ли? Хубаво е, че ме четеш - има какво да учиш още. Защото не си схванала един дребен детайл, който обезсмисля написаното от теб, което си е чиста проба повторение на вече казано от друг. Ама ще те оставя да го търсиш, де. Ако учтиво ми се помолиш, може и да ти го разкрия.
-
Melly - Старши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|