- Дата и час: 24 Ное 2024, 13:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
имам ли право на собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
имам ли право на собственост
Майка ми е собственик на 1/2 част от апартамент. която е закупила от втория си съпруг преди 20 г. Другата 1/2 част е собственост на втория ми баща. Двамата ми продават апартамента на мен с условие да обитават жилището до края на живота си, също преди 20 г. Майка ми почина преди 14г. и втория ми баща живее с жена ( незная дали имат брак или са на семейни начала ). Имам ли право на 1/2 - собственост на майка ми и какви ми са правата в този момент ? Благодаря Ви , ако някой ми помогне !
- gerinka
- Нов потребител
Re: имам ли право на собственост
Налага се да направите малко уточнения:
1. "1/2 част, която е закупила от втория си съпруг" как да се тълкува? Майка ви и вторият й съпруг притежават 1 апартамент, като всеки има по 1/2 ид. ч. от него?
2. "другата 1/2 част е собственост на втория ми баща" - този втори баща същото лице, което наричате "втория съпруг на майка ми" ли е или става въпрос за трети човек?
3. "Двамата ми продават апартамента на мен" - след уточняване на т. 2, целия апартамент ли е ваш? Какво пише в нот. акт? Ако целият апартамент е ваш, значи лицето от мъжки пол, което в момента живее в него, обитава по право на ползване до края на живота си, а вие сте си собственик на целия имот.
Уточнете горните моменти и внесете яснота, ако не съм ви разбрала правилно.
1. "1/2 част, която е закупила от втория си съпруг" как да се тълкува? Майка ви и вторият й съпруг притежават 1 апартамент, като всеки има по 1/2 ид. ч. от него?
2. "другата 1/2 част е собственост на втория ми баща" - този втори баща същото лице, което наричате "втория съпруг на майка ми" ли е или става въпрос за трети човек?
3. "Двамата ми продават апартамента на мен" - след уточняване на т. 2, целия апартамент ли е ваш? Какво пише в нот. акт? Ако целият апартамент е ваш, значи лицето от мъжки пол, което в момента живее в него, обитава по право на ползване до края на живота си, а вие сте си собственик на целия имот.
Уточнете горните моменти и внесете яснота, ако не съм ви разбрала правилно.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Майка ми е закупила 1/2 от втория си съпруг, който ми е втори баща. Двамата си продават частите на мен. Аз съм собственик, докато са живи да обитават апартамента. Въпросът ми е дали съм собственик на 1/2 част от майка ми и дали мога да ползвам 1/2 от апартамента сега , след като втория ми баща го обитава?
- gerinka
- Нов потребител
Вие и сега сте собственик, но имате така наречената гола собственост доколкото има учредено право на ползване в полза на майка ви и вторият ви баща. Дали имате право да ползвате тази 1/2 ид.ч. зависи от това как е "запазено" правото на ползване, т.е. дали за вторият ви баща правото на ползване е учредено за целият имот или само за определени идеални части. Така, че същественото е какво пише в нотариалният ви акт. Възможно е да е учредено право на ползване изцяло (върху целият имот), но може и да е примерно само за 1/2 ид.ч. От това какво е правото му на ползване зависи и с какви права може да се ползвате...
- chandra
- Потребител
Двамата продавачи си запазват правото пожизнено и безвъзмездно да обитават и ползуват целия продаваем се , описан по горе имот.Купувача приема клаузата пожизнено и безвъзмездно ползуване на продаваемия се недвижен имот от двамата продавачи.
- gerinka
- Нов потребител
Ето, че си отговорихте сама на въпроса.
Предполагам сте искали да попитате дали имате право да ползвате имота, а не дали сте негов собственик - или греша?
Предполагам сте искали да попитате дали имате право да ползвате имота, а не дали сте негов собственик - или греша?
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Да точно така - дали мога да ползвам имота сега?
- gerinka
- Нов потребител
gerinka написа:Двамата продавачи си запазват правото пожизнено и безвъзмездно да обитават и ползуват целия продаваем се , описан по горе имот.Купувача приема клаузата пожизнено и безвъзмездно ползуване на продаваемия се недвижен имот от двамата продавачи.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
gerinka написа:Да точно така - дали мога да ползвам имота сега?
Не, ще се наложи да изчакате докато се спомине втория съпруг на майка ви.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря ВИ !
- gerinka
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|