начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Можем ли да поискаме продажба?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Можем ли да поискаме продажба?

Мнениеот danundy » 23 Сеп 2013, 09:56

Уважаеми юристи,
моля Ви за компетентен отговор на следния имотен казус. Предварително се извинявам, ако на места, не използвам правилната терминология.
Дядо ми (починал през 90-те год.), притежава апартамент, който е закупил по време на брак с втората си съпруга. Последната е починала 2012 год. Двамата нямат деца от този брак. От първия си брак дядо има две деца, майка ми и вуйчо ми, които също не са между живите отдавна. Вуйчо ми има един син, а майка ми- син и дъщеря( брат ми и аз). Втората съпруга на дядо има две сестри живи, които нямат деца( наричани по-надолу за по-кратко двете сестри)
Притежавам саморъчно написано завещание от дядо( заверено от нотариус, но несъгласувано с адвокат), в което сме посочени като наследници, аз, брат ми и братовчед ми, а тя като ползвател.
Въпросите ми са: Съпругата му, вероятно има запазена част? Какви дялове се падат на сестрите й? Какви дялове се падат на нас братовчедите? Можем ли ние, последните, да поискаме продажба?
Какво право имам аз лично да живея в този апартамент, с двете си деца, имайки предвид съгласието на брат ми и братовчед ми и несъгласието на двете сестри? Какво право имат те?
P.S. Двете сестри (75 и 82годишни) живеят там, не целогодишно,не повече от 10 год. Нямат адресна регистрация на същия адрес. Притежават и други имоти. При няколко разговора от моя страна, добронамерени, те не желаят да бъдат обезпокоявани. Аз живея под наем с две малки деца, т.к. нямам собствено жилище. Данъкът на този апартамент тази година е платен от нас и е на мое име. Разполагам още с Удостоверение за наследници, Смъртен акт на дядо ми, Смъртен акт на съпругата му, мога да си сменя и адресната регистрация. До къде стига законът?
Благодаря Ви предварително!
danundy
Младши потребител

Re: Можем ли да поискаме продажба?

Мнениеот windlove » 23 Сеп 2013, 10:23

Втората съпруга на дядо ви е имала 1/2 от имота още когато са го закупили, след като са имали законно сключен брак. Дядо ви няма как да завещае нещо повече от това, което притежава. Относно искането ви за делба, най -добре пробвайте чрез доброволна. Съдебната е по - дълъг и неудобен начин чрез иск пред районен съд.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот danundy » 23 Сеп 2013, 10:28

Благодаря Ви за бързия отговор.
Мога ли да се настаня в имота, като се има предвид че брат ми и братовчед ми са съгласни, а сестрите не. Колко законно е да ползвам жилището? Какъв е моят дял- 1/6 ли? Какъв е делът на сестрите?
danundy
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 23 Сеп 2013, 10:52

Кога е закупен точно апартамента?
От така поставената фактология, мога да направя няколко заключения. Щом е закупен по време на брака, то апартамента е бил СИО. След смъртта на дядото, втората съпруга освен 1/2 (от СИО), наследява и още 1/3, ако игнорираме завещанието. Около него има въпрос....няма саморъчно завещание, заверено от нотариус. Ако приемем, че завещанието е ОК, то разполагаемата част е била 1/4 от 1/2 рата на дядото, т.е. 1/8 или казано по друг начин, дядото е могъл да завещае свободно 1/8 от апартамента /всичко това е подусловие, че 'само' апатамента е бил наследствената маса/. Възстановяването на запазената част става с иск. Щом не го споменавате сигурно не е воден. При тази хипотеза двете сестри имат по 1/4, а Вие тримата по 1/6. Продажба можете да искате/направите само за Вашата част. Всеки съсобственик може да ползва общата вещ. Ако му се пречи, може да търси обезщетение, нещо като наем.
Успех, без добър адвокат няма да се оправите. :!:
Последна промяна n_ikito на 23 Сеп 2013, 17:10, променена общо 1 път
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот danundy » 23 Сеп 2013, 16:52

Благодаря Ви за отговора.
Съветвах се с 3-ма адвокати-добри. Всички те казаха че завещанието е трябвало да се съгласува с адвокат, т.е. да се изрази конкретно волята на дядо ми наследници да бъдем ние-внуците му. По този начин написано, било в полза на съпругата му, както и на нас, но с по-малки дялове в случая. Това ми беше идеята- дали мога и аз даа използвам част от имуществото, без тяхно съгласие. Вие най-конкретно отговорихте на въпроса ми. Отново благодаря. Успешен ден!
danundy
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба