начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Молба за помощ при делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за помощ при делба

Мнениеот colyo » 14 Яну 2014, 23:20

Имам следния казус. Тъстът ми има три дъщери (едната е съпругата ми) и е собственик на имота (двор и двуетажна къща). На първия етаж живее тъста и едната дъщеря със съпруга си, а на втория етаж, другата дъщеря със съпруга си. На практика за съпругата ми няма място и е принудена да си наеме квартира. След устна договорка между сестрите и бащата е взето решение, двете сестри да платят определена сума и съпругата ми да си построи нова къща в същия имот, като се отказва от претенции към съществуващата къща. Малко след това се запознахме със съпругата ми и съгласно уговорката построихме къща. Строителното разрешение е на името на тъста ми. Към настоящия момент отношенията между съпругата ми и едната сестра са изострени и съм притеснен, че при делба може да поиска дял от нашата къща.
Въпросът ми е :
По какъв начин може тъстът да ни прехвърли къщата, респективно част от двора без да могат другите сестри да предявят претенции след време.
Благодаря предварително.
colyo
Нов потребител

Re: Молба за помощ при делба

Мнениеот error » 15 Яну 2014, 08:14

По документи - имотна, данъчна партида и т.н. къщата на името на кой собственик е? За дворното място и строителното разрешение разбрахме. После как е отразена, след построяването.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот colyo » 15 Яну 2014, 08:38

Все още се води на груб строеж и имам само акт 15. Би трябвало, след като разрешителното за строеж е на името на тъста ми и всичко останало да е на негово име. Данъчна партида все още няма.
colyo
Нов потребител

Мнениеот colyo » 16 Яну 2014, 15:06

Явно няма юристи тук.
Жалко.
colyo
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Яну 2014, 15:27

colyo написа:Въпросът ми е :
По какъв начин може тъстът да ни прехвърли къщата, респективно част от двора без да могат другите сестри да предявят претенции след време.
Благодаря предварително.

Възмездна сделка. Най-често продажба!
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 05 Фев 2014, 12:41

Закона позволява в предвидената по чл. 18\ЗЗД\ форма-дарение срещу гледане и издръжка, но за предпочитане е тъста да Ви продаде част от земята в имота си, ако може да се обособи самостоятелен парцел! Така бихте индивидуализирали своето субективно потестативно право доброволно. В противен случай попадате в бремето на една трудна за разтрогване съсобственост.
leonardos
Потребител

Назад към Съсобственост и делба