- Дата и час: 26 Ное 2024, 09:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Генерален пълномощник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Генерален пълномощник
Здравейте!
Предстои ни започването на търговска дейност на неработило досега ЕООД.Собственичката на ЕООД е баба ми-пенсионерка,а аз от 4 месеца съм в отпуск по майчинство /осигурена в др.фирма/.Собственичката живее в др.населено място и няма да има физическата възможност да контролира и подпомага дейността.Търговската дейност ще се осъществява от работник,назначен по втори трудов договор.Има ли пречка да стана генерален пълномощник без това да е пречка на течащият ми към момента отпуск по майчинство и получаваното обещетение.Счетоводството ще се води от счетоводител.Какви осигуровки дължи собственичката-пенсионер,макар и неработеща.
Предстои ни започването на търговска дейност на неработило досега ЕООД.Собственичката на ЕООД е баба ми-пенсионерка,а аз от 4 месеца съм в отпуск по майчинство /осигурена в др.фирма/.Собственичката живее в др.населено място и няма да има физическата възможност да контролира и подпомага дейността.Търговската дейност ще се осъществява от работник,назначен по втори трудов договор.Има ли пречка да стана генерален пълномощник без това да е пречка на течащият ми към момента отпуск по майчинство и получаваното обещетение.Счетоводството ще се води от счетоводител.Какви осигуровки дължи собственичката-пенсионер,макар и неработеща.
- venaldi2535
- Нов потребител
Re: Генерален пълномощник
venaldi2535 написа:Здравейте!
Предстои ни започването на търговска дейност на неработило досега ЕООД.Собственичката на ЕООД е баба ми-пенсионерка,а аз от 4 месеца съм в отпуск по майчинство /осигурена в др.фирма/.Собственичката живее в др.населено място и няма да има физическата възможност да контролира и подпомага дейността. - За целта ТЗ е измислил фигурата на "прокурист" - чл. 21 ТЗ.Търговската дейност ще се осъществява от работник,назначен по втори трудов договор. - На каква длъжност, прокурист ли ще е или чистач по този втори ТД, има си значение. Има ли пречка да стана генерален пълномощник - Т.Е. "ПРОКУРИСТ" без това да е пречка на течащият ми към момента отпуск по майчинство и получаваното обещетение - Има голяма пречка и тя е фактът, че не трябва да работите (официално) през времето, в което сте в законноустановен период на ползване на обезщетение за раждане и отглеждане на малко дете. Ако работите, това означава, че отпускът ви автоматично се прекратява, прекратява се и обезщетението. Ако оказвате личен труд неофициално (без да сте регистриран търговски пълномощник - прокурист), никой не може да ви забрани да си действате между две кърмения на бебето. Счетоводството ще се води от счетоводител. - Ирелевантно в случая. Какви осигуровки дължи собственичката-пенсионер,макар и неработеща. - Като собственик на еднолично дружество с ограничена отговорност, за което трябва да има и договор за управление. Максимумът на осигуряването тази година е 2400 лева. Счетоводителят от предходното изречение трябва да знае как да води осигуряването на собственика на ЕООД, бил той пенсионер или не.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Аз мисля, че не става въпрос за прокурист, а за обикновенно пълномощно. При него може да подписвате документи и вземате решения, но всичко се пише задължение на бабата. Проблем може да възникне при натрупани задължения и смърт, когато ортаци на наследниците ще станат НАП и произволен брой търговци. В този момент другите наследници ще се запитат кой е оцапал работата и може да имате неприятности с наказателното право.
Обикновенно това не се прави с фирма на вашата бабата, а с такава на някоя безимотна баба от малцинството, която ви издава пълномощно.
Дали този пълномошник трябва да е назначен и да се осигурява не знам, имал съм случаи и на такива назначили се сами на работа (напр. ако искате да теглети голям кредит) и на "управляващи" без да са назначени. Все пак в тези случаи задълженията за осигуровки са най-малкия проблем, това са неща които се правят за стотици хиляди и милиони и се третират от раздел трети и четвърти на НК.
Обикновенно това не се прави с фирма на вашата бабата, а с такава на някоя безимотна баба от малцинството, която ви издава пълномощно.
Дали този пълномошник трябва да е назначен и да се осигурява не знам, имал съм случаи и на такива назначили се сами на работа (напр. ако искате да теглети голям кредит) и на "управляващи" без да са назначени. Все пак в тези случаи задълженията за осигуровки са най-малкия проблем, това са неща които се правят за стотици хиляди и милиони и се третират от раздел трети и четвърти на НК.
- ivanov_p
- Активен потребител
Дейността на ЕООД-то ще е дистрибуторска и назначеният работник ще е шофьор-снабдител.След изтичане на отпуска ми по майчинство след 1,5 година аз ще купя фирмата,за да продължа дейността й.Ясно ми е,че юридически погледнато отговорност носи собственика.Въпроса ми беше,ако имам пълномощно дали няма да попречи при отпуска ми по майчинство и обещетението/аз ще изпълнявам безвъзмездно ролята на пълномощник/.
- venaldi2535
- Нов потребител
Ще попречи да - ако го декларирате, че сте вие пълномощник. Търговски пълномощник можете да бъдете след майчинството. Не четете ли по-горе? Това с пълномощията не е просто "аз ще наглеждам шофьора Иван дали си върши работата, а реално подписване на документи и задължаване на дружеството спрямо клиенти и доставчици. Шофьорът Иван ли ще подписва договори за кредит, примерно, за този период? Той ли ще подписва и договорите с клиенти, на които ще доставяте дистрибутираните стоки? Всеки ваш подпис означава, че вие представлявате дружеството - т.е. че вие сте негов приокурист или търговски пълномощник (има разлика в понятията, но нямам намерение да ви я изяснявам сега). Идеята е, че подписвате ли, то вие реално работите през срока на майчинството и настъпва това, което съм ви описала по-горе с розово.
На Иванов за писанията - с едно наум.
На Иванов за писанията - с едно наум.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Не става дума за вписан прокурист или управител, нито за търговски пълномощник по ТЗ, а за пълномощник по ЗЗД, който представлява собственика. На кое ще попречи това и какви задължения, данъчни и осигурителни, ще породи, ако не е договорено възнаграждение?
Както казваше другарят Живков "теорията се претворява при масите".
Както казваше другарят Живков "теорията се претворява при масите".
- ivanov_p
- Активен потребител
Остава открит въпроса - пред кого ще представлява собственика на едно ООД такъв един пълномощник по ЗЗД
- neutralen
- Активен потребител
Пред всеки! Не случайно написах за теорията и масите! Представлява те пред всеки, вкл. пред данъчни и всякакви др. служби, подава декларации или упълномощава това да се прави и т.н. и за упълномощителят няма измъкване, всичко е на негов гръб.
Нали по този начин се въртят най-големите измами, слезте на земята! Да не би бабата от Фикултето натрупала 56 млн. задължения само към НАП(към декември 2013) да е назначила някой за прокурист? Пенчо й открива фирма, тя му дава пълномощно, той си действа, а от НАП се молят бабата да живее 200-300 хиляди години за да й удържат парите от социалната пенсия. Запомних тази фирма, защото името й беше интересно - включваше в себе си "Корект" и заради регистрацията в кв. Факултета, но имам клиенти сърбали тази попара.
Нали по този начин се въртят най-големите измами, слезте на земята! Да не би бабата от Фикултето натрупала 56 млн. задължения само към НАП(към декември 2013) да е назначила някой за прокурист? Пенчо й открива фирма, тя му дава пълномощно, той си действа, а от НАП се молят бабата да живее 200-300 хиляди години за да й удържат парите от социалната пенсия. Запомних тази фирма, защото името й беше интересно - включваше в себе си "Корект" и заради регистрацията в кв. Факултета, но имам клиенти сърбали тази попара.
- ivanov_p
- Активен потребител
Определено грешите. Това че някой има пълномощно да представлява собственика на едно ЕООД пред трети физ. и юрид. лица, не означава че предтавлява и самото ЕООД. Собственика и неговото ЕООД са две различни лица. За да представлява ЕООДто, съответното лице следва да има едно от предвидените в ТЗ качества - управител, прокурист, или търг. пълномощник.
Що се отнася за така наречената от вас "измама", няма такова нещо - има длъжностно присвояване от съответните данъчни органи в съучастие със съответния пълномощник. На обикновените хора за да им върнат и 5 лв ДДС им правят данъчна ревизия. Вие, милионите, за които говорите за нищо ги нямате. Това означава, че данъчните са покровителствали тази престъпна схема и са делили парите, примерно 60 на 40 % в полза на данъчните. Погледнете някои данъчни служителки приличат на коледни елхи - целите в златни гердани и имат поне по 6 златни пръстена на всяка ръка, и т.н.
Що се отнася за така наречената от вас "измама", няма такова нещо - има длъжностно присвояване от съответните данъчни органи в съучастие със съответния пълномощник. На обикновените хора за да им върнат и 5 лв ДДС им правят данъчна ревизия. Вие, милионите, за които говорите за нищо ги нямате. Това означава, че данъчните са покровителствали тази престъпна схема и са делили парите, примерно 60 на 40 % в полза на данъчните. Погледнете някои данъчни служителки приличат на коледни елхи - целите в златни гердани и имат поне по 6 златни пръстена на всяка ръка, и т.н.
- neutralen
- Активен потребител
Не знам кой какво е правил, казах, че с пълномощно може да се управлява ЕООД и ако няма договорка за възнаграждение няма как да създаде проблем при майчинските или задължения за осигуровки. Сматам така не защото съм гледал в тавана, а защото по такива случаи съм обикалял по НАП и НОЙ и навсякъде пълномощното се приема и поражда задължения за упълномощителя и никакви за пълномощника. Той носи отговорност само по НК, на теория, защото на практика никой не се мърда пръста.
- ivanov_p
- Активен потребител
От коментарите ви разбирам,че да представлявам управителя на ЕООД с пълномощно пред фирми и институции без договорено възнаграждение няма да е пречка,че съм в отпуск по майчинство и няма да доведе до спиране на обещетението ми .
- venaldi2535
- Нов потребител
Не е изключено да имате проблеми. По горе се опитах да посоча разликата между Пълномощник по ЗЗД и Търговски пълномощник по чл.26, ал.1 от ТЗ.
Пълномощника по ЗЗД представлява физ. лице пред всички и на всякъде в това му качество.
Търговския пълномощник представлява търговеца - в случая съответното ЕООД, а не управителя на дружеството. Управителя е законния представител и упълномощавайки пълномощника, изразява волята на дружеството.
Възможните проблеми произтичат от това, че Търговския пълномощник по дефиниция е платена длъжност, поради което дори да сключите договор, че ще работите без възнаграждение, може съответните органи да игнорират тази клауза с произтичащите от това последствия.
Иначе Търговския пълномощник е много добра форма за търговска дейност.
Пълномощника по ЗЗД представлява физ. лице пред всички и на всякъде в това му качество.
Търговския пълномощник представлява търговеца - в случая съответното ЕООД, а не управителя на дружеството. Управителя е законния представител и упълномощавайки пълномощника, изразява волята на дружеството.
Възможните проблеми произтичат от това, че Търговския пълномощник по дефиниция е платена длъжност, поради което дори да сключите договор, че ще работите без възнаграждение, може съответните органи да игнорират тази клауза с произтичащите от това последствия.
Иначе Търговския пълномощник е много добра форма за търговска дейност.
- neutralen
- Активен потребител
Ако искаш нещо конкретно си вкл. личните.
В интерес на истината не ти препоръчвом работа с пълномощно, това е договор с дявола, дава права без задължения, а човек е честен, но в бъдеще време. Т.е. като започнеш да трупаш задължения ще си спокойна, защото "като се оправят нещата ще ги платя", но те не се оправят и накрая, когато НАП стане ортак на наследството, идват наследниците със стопанска полиция. Това го казвам за да не ме посочиш последствие като подбудител и помагач.
Търговското пълномощно не може да е "Генерално", то е ограничено по закон. Сред като е ограничено се питаме какво стана ако предстои да се продаде имот, издаде ЗЗ или менителница, а представляващия дружеството трябва да отиде в чужбина? Може да има и начини, които не знам, но като цяло се използва общото пълномощно.
За да е по-ясно ще пусна част от решение, което ми направи впечатление за друго, но има и по нашия случай. Ставо дума за това, че е прехвърлен ЗЗ за 4.9 млрн. лв. между частно и държавно дружество с пълномощно по ЗЗД (по ТЗ няма такова право).
В интерес на истината не ти препоръчвом работа с пълномощно, това е договор с дявола, дава права без задължения, а човек е честен, но в бъдеще време. Т.е. като започнеш да трупаш задължения ще си спокойна, защото "като се оправят нещата ще ги платя", но те не се оправят и накрая, когато НАП стане ортак на наследството, идват наследниците със стопанска полиция. Това го казвам за да не ме посочиш последствие като подбудител и помагач.
Търговското пълномощно не може да е "Генерално", то е ограничено по закон. Сред като е ограничено се питаме какво стана ако предстои да се продаде имот, издаде ЗЗ или менителница, а представляващия дружеството трябва да отиде в чужбина? Може да има и начини, които не знам, но като цяло се използва общото пълномощно.
За да е по-ясно ще пусна част от решение, което ми направи впечатление за друго, но има и по нашия случай. Ставо дума за това, че е прехвърлен ЗЗ за 4.9 млрн. лв. между частно и държавно дружество с пълномощно по ЗЗД (по ТЗ няма такова право).
С оглед на така изложеното съдът намира, че джирото не е подписано от посочения в него джирант О.В.Н.. Съдът приема, че при прехвърлянето на ценната книга волеизявлението на кредитора по менителничния ефект, насочено към придобиване на правата, които произтичат от документа, от друго лице може да бъде извършено и чрез пълномощник, притежаващ писмено пълномощно с оглед разпоредбата на чл.36 и чл.37 от ЗЗД. Упълномощаването не е необходимо да бъде отразено върху документа.
- ivanov_p
- Активен потребител
Вероятно това е правилният формуляр,както пишете мога да представлявам ФЗ-управител като физ.лице ,придържайки се към чл.36 и чл.37 по ЗЗД.
П Ъ Л Н О М О Щ Н О
Долуподписаният .........................., роден на .......................г., л. карта №................., издадена на ..........................г. от МВР - ..................., в качеството си на Управител е компетентен да представлява "........................." ЕООД със седалище и адрес на управление гр............................, рег. по ф. дело №.....................г. по описа на ..................... съд, парт. №.................., том ....., стр................,
УПЪЛНОМОЩАВАМ
........................................................., ЕГН ..................., притежаващ л.карта №..................., изд. на ......................г. от МВР - .................., местоживеене гр....................
СЪС СЛЕДНИТЕ ПРАВА
Да извършва от името и за сметка на упълномощителя всякакви действия, включително и разпоредителни, като представлява упълномощителя пред всички лица, организации и институции в страната и в чужбина. Тези действия включват, но не се ограничават до:
.......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... ..........................................................................................................................
(изброяват се действията и сделките, които упълномощеният може да извършва).
Настоящото пълномощно има срок на действие до ......................г.
Дата: ...............г. УПЪЛНОМОЩИТЕЛ:
/............................................./
П Ъ Л Н О М О Щ Н О
Долуподписаният .........................., роден на .......................г., л. карта №................., издадена на ..........................г. от МВР - ..................., в качеството си на Управител е компетентен да представлява "........................." ЕООД със седалище и адрес на управление гр............................, рег. по ф. дело №.....................г. по описа на ..................... съд, парт. №.................., том ....., стр................,
УПЪЛНОМОЩАВАМ
........................................................., ЕГН ..................., притежаващ л.карта №..................., изд. на ......................г. от МВР - .................., местоживеене гр....................
СЪС СЛЕДНИТЕ ПРАВА
Да извършва от името и за сметка на упълномощителя всякакви действия, включително и разпоредителни, като представлява упълномощителя пред всички лица, организации и институции в страната и в чужбина. Тези действия включват, но не се ограничават до:
.......................................................................................................................... .......................................................................................................................... .......................................................................................................................... ..........................................................................................................................
(изброяват се действията и сделките, които упълномощеният може да извършва).
Настоящото пълномощно има срок на действие до ......................г.
Дата: ...............г. УПЪЛНОМОЩИТЕЛ:
/............................................./
- venaldi2535
- Нов потребител
Това определено не е правилния формуляр!
- ivanov_p
- Активен потребител
Този "формуляр" е твърде стар, но не това е проблема.
Проблема е в това, че вие продължавате да считате, че по силата на такова едно пълномощно, ще представлявате физическото лице, понеже във "формуляра" се споменават чл.36 и 37 от ЗЗД.
За пореден път ви обръщам внимание, че Управителят на едно ЕООД е неговият законен представител(чл.141 от ТЗ) и в това си качество може да упълвомощава друго лице да представлява ЕООДто а не себе си в качеството на управител.Толкова ли е трудно да го разберете.
Посочения от вас "формуляр" ако бъде попълнен прави съответното лице Търговски пълномощник на ЕООДто, по смисъла на чл.26 от ТЗ, а не "пълномощник" на управителя.
Проблема е в това, че вие продължавате да считате, че по силата на такова едно пълномощно, ще представлявате физическото лице, понеже във "формуляра" се споменават чл.36 и 37 от ЗЗД.
За пореден път ви обръщам внимание, че Управителят на едно ЕООД е неговият законен представител(чл.141 от ТЗ) и в това си качество може да упълвомощава друго лице да представлява ЕООДто а не себе си в качеството на управител.Толкова ли е трудно да го разберете.
Посочения от вас "формуляр" ако бъде попълнен прави съответното лице Търговски пълномощник на ЕООДто, по смисъла на чл.26 от ТЗ, а не "пълномощник" на управителя.
- neutralen
- Активен потребител
venaldi2535 написа:Предстои ни започването на търговска дейност на неработило досега ЕООД.
ivanov_p написа:...всичко се пише задължение на бабата.
Бата мата!
Аз не бих си включил личните...
-
moommy - Младши потребител
Добре де в крайна сметка може ли да сключваш договор от името на фирмата с пълномощно от собственика на фирмата в което е упоменато че може да се разпореждаш с всичко което той притежава?
Аз доколко разбирам излиза че може да продадеш фирмата на някой друг ако имаш пълномощно, но не можеш да сключиш сделка от името на фирмата с някой друг. (имаш фирмата, но не можеш да я управляваш)
всичко което съм написал да се тълкува, че се отнася до пълномощно по ЗЗД
Ясно е че с пълномощно по ЗЗД, ще избегнеш плащането на данъци, като прокурист или УЛ работещо във фирмата и това е целта на създателя на темата, но нека някой да каже дали на практика е възможно, при сключване на договор с лице упълномощено директно от собственика на фирмата ,това да има правна стойност или се счита за престъпление и е невалидно? - нека и moommy да даде мнение
Аз доколко разбирам излиза че може да продадеш фирмата на някой друг ако имаш пълномощно, но не можеш да сключиш сделка от името на фирмата с някой друг. (имаш фирмата, но не можеш да я управляваш)
всичко което съм написал да се тълкува, че се отнася до пълномощно по ЗЗД
Ясно е че с пълномощно по ЗЗД, ще избегнеш плащането на данъци, като прокурист или УЛ работещо във фирмата и това е целта на създателя на темата, но нека някой да каже дали на практика е възможно, при сключване на договор с лице упълномощено директно от собственика на фирмата ,това да има правна стойност или се счита за престъпление и е невалидно? - нека и moommy да даде мнение
- stan40
- Младши потребител
Може! Нали съм го казал вече, с това пълномощно се прави всичко, но задълженията се поемат изцяло от дружеството. Проблем са задълженията към НАП, които отиват в сметката на собственика-упълномощител.
За разлика от теоретиците тук съм имал идентичен случай с мой близък, собственик на ЕООД, упълномощил в качеството си на собственик на капитала и управител свой братовчед да го представлява с всички права. Другият започва успоредна дейност, назначава хора, отчита но не внася нито данъци, нито осигуровки и всичко отива на сметката на дружеството, а към НАП се задължава лично и собственикът, но не и упълномощения. И за разлика от форума никъде по истанциите не допуснаха дори като теоретична възможност, че дадено задължение не е на собственика. Пуснахме за присвояване в СРП, защото пълномощникът беше присвоявал парите за данъци и осигуровки и оттам близо 3 години не могат да го намерят и призоват за разпит, а човекът си плаща задълженията.
Затова бати-мати и тинтири-минтири винаги водят до плащане от собствения джоб, а който смята обратното да ми даде пълномощно да видим как аз ще платя нещо и как някой ще ми оспори каквото и да е. Сега се сетих, че има глоба в която пише името на пълномощника, посочено е пълномощното, но глобата е за дружеството.
За разлика от теоретиците тук съм имал идентичен случай с мой близък, собственик на ЕООД, упълномощил в качеството си на собственик на капитала и управител свой братовчед да го представлява с всички права. Другият започва успоредна дейност, назначава хора, отчита но не внася нито данъци, нито осигуровки и всичко отива на сметката на дружеството, а към НАП се задължава лично и собственикът, но не и упълномощения. И за разлика от форума никъде по истанциите не допуснаха дори като теоретична възможност, че дадено задължение не е на собственика. Пуснахме за присвояване в СРП, защото пълномощникът беше присвоявал парите за данъци и осигуровки и оттам близо 3 години не могат да го намерят и призоват за разпит, а човекът си плаща задълженията.
Затова бати-мати и тинтири-минтири винаги водят до плащане от собствения джоб, а който смята обратното да ми даде пълномощно да видим как аз ще платя нещо и как някой ще ми оспори каквото и да е. Сега се сетих, че има глоба в която пише името на пълномощника, посочено е пълномощното, но глобата е за дружеството.
- ivanov_p
- Активен потребител
stan40 написа:...нека и moommy да даде мнение
moommy безрезервно поддържа долуцитираното становище:
borovinka написа:На Иванов за писанията - с едно наум.
Мисля, че във всичките си постове по темата neutralen е обяснил достатъчно изчерпателно положението, както и причината за (поредната) "обърквация" на някой от участващите в дискусията:
neutralen написа:Проблема е в това, че вие продължавате да считате, че по силата на такова едно пълномощно, ще представлявате физическото лице, понеже във "формуляра" се споменават чл.36 и 37 от ЗЗД.
За пореден път ви обръщам внимание, че Управителят на едно ЕООД е неговият законен представител(чл.141 от ТЗ) и в това си качество може да упълвомощава друго лице да представлява ЕООДто а не себе си в качеството на управител.Толкова ли е трудно да го разберете...
Или накратко - щом питането е за извършване на дейност от името (и за сметка) на търговеца (ЕООД), то независимо от вида на "формуляра", правните последици ще са за същото това ЕООД. Бабата е друго (различно от търговеца) лице и това, че е рискувала 2-та си лева няма нищо общо с така зададения въпрос, от който въпрос, също, става ясно, че не се отчита разликата между "собственик", управител, търговец и съответните им отговорности.
Термина "генерално пълномощно" за удобство разбирам в гражданския смисъл, т.е. "има ли начин да се направи нещо?"
-
moommy - Младши потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|