начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение На имот с парво на ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение На имот с парво на ползване

Мнениеот gracia1000 » 24 Ное 2013, 18:13

Здравейте! Нова съм във форума и не съм много сигурна, че това е правилното място, където да ви запитвам относно моят проблем!
Ще давам по същество:
През 2006 година баба ми и дядо ми дариха на мен и сестра ми 2 апартамента- този, който беше дарен на сестра ми беше с пожизнено право на ползване. Тъй като по това време се водеше дело образувано срещу баба и дядо за доста сериозна сума (суответно беше загубено от тях), съдът развали това дарение, като имотите се върнаха отново във владение на баба и дядо! Решението за разваляне на това дарение е в сила само пред човекът, който ни е осъдил.
Въпросът ми е - какво се случва с пожизненото право на ползване? А и също така - имат ли някакъв вариант да запазят единият апартамент - поради факта, че им е единствено жилище ( в противен случай оставаме на улицата - буквално).
Преди 1 седмица апартаментите ( и двата ) бяха обявени за публична продан от ЧСИ - така че сме много ограничени във времето, а и както написах по - горе - положението ни вече е критично- оставаме на улицата !!!
Да допълня и още нещо към въпросът си - дядо и майка ми ( която също живее с нас ) са инвалиди 1-ва степен с придружител- не съм сигурна дали това може по някакъв начин да смекчи обстоятелствата.
Много ви благодаря предварително! Обръщам се към вас - защото вече сме тотално изтормозени и честно казано никой не ни отговаря с точност на исканата от нас информация!!!
gracia1000
Нов потребител

Re: Дарение На имот с парво на ползване

Мнениеот ivanov_p » 27 Ное 2013, 12:06

Пожизненото право на ползване отпада с развалянето на самото дарение.
Сделката с която се уврежда кредиторът показва, че прехвърлителите не се нуждаят от жилищата и не могат да се позовават на несеквестируемост. Въпреки това тук е единственият ви шанс, защото те са дарили жилищата с пожизнено право на ползване, което противоречи на логиката следвана от ВКС при продажбата на несвестируемо жилище. Аз съм тясно специализиран в изпълнителни производства и не знам как ще завърши подобно възражение, но със сигурност имате известен период от време за да се подготвят нещата.
Това са единствените обнадеждаващи вести, във всичко друго сте вътре с двата крака. Това, че сделката е относитерно недействителна не означава, че други кредитори няма да се ползват от развалянето й и продажбата на жилищата. Нещо повече, на базата на дължимите суми могат да поискат по-ниска оценка и да купят жилището срещу дълга.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот 2slunca » 19 Фев 2014, 00:17

Здравейте,
Имаме нужда от съвет и за това ви пишем конкретния казус.
Баба и Дядо искат да дарят къщата си на мен и сестра ми.Поставили са ни ясно какво искат,да могат да ползват една стая от нея и да не я продаваме до като са живи.До тук добре,ние нямаме нищо против.
Въпросът е,че имаме леля,майка ни почина преди няколко години,от която човек може да се очаква всичко и искаме да предотвратим всякакви проблеми в бъдеще,само да поясня,че на нея също и бе дарен имот преди няколко месеца.
1.Какъв да бъде договора за прехвърляне на имота на нас двамата?
2.Кой и при какви обстоятелства може да предяви претенции,с кой от документите Дарение или ДГИ имаме по-малък шанс да ни бъде оспорено волята на баба и дядо?
3. Кой получава правото на наследство на мен и сестра ми,ако имота е придобит по един от двата начина?
Благодаря предварително за мненията ви.
2slunca
Нов потребител

Мнениеот lanfear » 20 Фев 2014, 10:22

Прехвърлете с ДИГ, с вписано, че бабата и дядото ще живеят в къщата при вас, и че там ще се дължат и осигуряват издръжката и гледането. За продаването докато са живи няма как да стане, такава уговорка ще е недействителна. След тяхната смърт лелята може да иска по съдебен път да се развали договора, но ще трябва да докаже, че не сте ги гледали. Двамата трябва заедно и в пълен обем да осигурявате гледането и издръжката. Гледайте да има свидетели на изпълнението ви, които при евентуално дело да могат да потвърдят, че сте изпълнявали добросъвестно задълженията си. Дори и леля ви също да участва в грижите, това не е достатъчно основание да се докаже, че вие не изпълнявате, т.к. тя си дължи грижи на родителите по силата на закона. Имота ще го придобиете в съсобственост, което означава, че един ден ще се наложи да делите. Ерго, помислете си със сестра си колко се обичате, че имотните казуси яко рушат милите семейни отношения. Третия ви въпрос не го разбирам. :)
И за да ви е мирна главата - потърсете си адвокат, който да оформи нещата. :) Ще ви спести куп главоболия. :)
lanfear
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Фев 2014, 13:13

Всяка разпоредителна сделка крие своите си рискове ( де да можеше всичко да е идеално, ама не би- всички станаха алчни и с претенции).

ДГИ е вариант, но и при един ден неизпълнение нещата могат да загрубеят след време и леля да изиграе правилно картите(както и да ви чета- за вас тя е ябълката на раздора, )

В конкретния случай може да е и покупко-продажба със запазено ВПП в полза на баба и дядо. Негативи?- трябва да внесете определена сума по банков път, зависи стойността на имота, респективно възрастта на баба и дядо ( ВПП е оценяемо и стойността му намалява продажната цена).
При покупко-продажбата, както и при ДГИ, собствеността се придобива в режим на СИО ( съпруга на сестра ви и вашата съпруга, ако имате такива, ще придобият права върху имота), ако не сте договорили различен режим на имуществените отношения с брачен договор или разделност). Разбира се презумпцията за общност е оборима, но си трябва ново дело, за да елиминирате съпругите си.

2slunca написа:Въпросът е,че имаме леля,майка ни почина преди няколко години,от която човек може да се очаква всичко и искаме да предотвратим всякакви проблеми в бъдеще,само да поясня,че на нея също и бе дарен имот преди няколко месеца.

Да, това е добре- дарението в полза на леля ви може и да ви ползва след време, до толкова, че ако сега предпочетете дарението, то след време ще стои на преден план евентуално накърняване на запазена част на всеки от наследниците( вие и леля ви) и евентуално предявяване на иск/възражение по чл. 31 от ЗН. Трябва само да приемете наследството по опис!( това е наистина важно).
Тогава, възможно да се установи, че с двата дарени имота не е накърнена запазената част на никой от призованите да наследява, но все таки е въпрос на експертиза в съдебно дело.
При дарение имота остава лична собственост на надарените и брачните им половинки ( ако имате такива) не не получават нищо в собственост.

2slunca написа:1.Какъв да бъде договора за прехвърляне на имота на нас двамата? - въпрос на конкретика: не се знае, какво притежават баба дядо, респективно не се знае приблизителната му стойност, че да говорим за каквато и да е сделка, различна от продажба. Разбира се със запазено ВПП, за да са спокойни те двамата за старините си.
2.Кой и при какви обстоятелства може да предяви претенции,с кой от документите - всеки от кръга на лицата, призовани да наследяват по чл.5-9 от ЗН. Документът, ако и да мислите, че се изисква нещо сложно, се нарича удостоверение за наследници. Това може да бъде леля, брат ви, и евентуално баба или дядо, зависи кой ще преживее другия. Дарение или ДГИ имаме по-малък шанс да ни бъде оспорено волята на баба и дядо? Точно това ви обяснявам- и двете могат да бъдат оспорени, при това изхода може и да е предопределен- как да се отговори без да се знае конкретиката?
3. Кой получава правото на наследство на мен и сестра ми,ако имота е придобит по един от двата начина?
Благодаря предварително за мненията ви.

Трябва да говорите за собственост: при ДГИ и покупко-продажба придобивате заедно с брачните си партньори, ако имате такива. При дарение- придобивате само вие, защото е лично имущество.
Ако нещо се случи с вас- наследяват ви лицата по чл. 5-9 от ЗН.

Дано сте разбрал, ако не- някой друг да опита да обясни.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба