- Дата и час: 22 Ное 2024, 08:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задържана пратка на митницата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Задържана пратка на митницата
Здравейте.
Казусът е следният: Поръчка от сайт за електронна търговия в Китай. Следва задържане на пратката на митница със съмнение за нарушени авторски права. Трябва да напиша възражение, за да не бъде унищожена пратката. След като го подам, започва митническа инспекция за установяване дали са нарушени авторските права. Ако се окаже, че стоката е фалшива, кой ще се държи отговорен за това - продавачът или аз като купувач
Казусът е следният: Поръчка от сайт за електронна търговия в Китай. Следва задържане на пратката на митница със съмнение за нарушени авторски права. Трябва да напиша възражение, за да не бъде унищожена пратката. След като го подам, започва митническа инспекция за установяване дали са нарушени авторските права. Ако се окаже, че стоката е фалшива, кой ще се държи отговорен за това - продавачът или аз като купувач
- totyuivanov
- Нов потребител
Re: Задържана пратка на митницата
Не искам да се заяждам, но от въпроса е ясно, че не знаете какво питате...
Неправилният начин да търсите отговор е да продължите да ровите без да сте формулирали въпрос - ето тук има най-обща информация за случващото се: http://customs.bg/bg/page/170
Правилният начин е да си вземете документите и да отидете при някого, който знае какво означават думичките в тях
Неправилният начин да търсите отговор е да продължите да ровите без да сте формулирали въпрос - ето тук има най-обща информация за случващото се: http://customs.bg/bg/page/170
Правилният начин е да си вземете документите и да отидете при някого, който знае какво означават думичките в тях
-
moommy - Младши потребител
В този форум се опитвам да намеря някой, който разбира думичките в документите , а колкото до линк-а - изчетох информацията там, което породи само още въпроси.
- totyuivanov
- Нов потребител
Опишете си казуса по-подробно. За авторски права ли става въпрос или за право върху търговска марка? Стоката единична ли е или е партида? Каква всъщност е? Много е трудно да се даде отговор по така представената от Вас ситуация.
- huukuu
- Младши потребител
В писмото от митниците пише: "На основание чл.17 параграф 1 от Регламент (ЕС) 608/2013 задържане на стоки, за които има основателни съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост"
Стоката е ножчета за бръснене с търговска марка *****. Поръчката е от физическо лице, с нетърговска цел (групова поръчка на 8 човека за лична употреба, но на фактурата фигурира само едно име). Поръчката е направена от интернет магазин в Хонг Конг.
Подадено е писмено възражение да не се унищожава по чл.23 параграф 1 буква "в" от регламента.
Следва уведомяване на правопритежателя (от митницата обясниха, че това е официалният вносител за България) с оглед започване на производство с цел да установи дали е нарушено право върху интелектуалната собственост съгласно чл.23 параграф 3 ор Регламента.
Стоката е ножчета за бръснене с търговска марка *****. Поръчката е от физическо лице, с нетърговска цел (групова поръчка на 8 човека за лична употреба, но на фактурата фигурира само едно име). Поръчката е направена от интернет магазин в Хонг Конг.
Подадено е писмено възражение да не се унищожава по чл.23 параграф 1 буква "в" от регламента.
Следва уведомяване на правопритежателя (от митницата обясниха, че това е официалният вносител за България) с оглед започване на производство с цел да установи дали е нарушено право върху интелектуалната собственост съгласно чл.23 параграф 3 ор Регламента.
- totyuivanov
- Нов потребител
Конкретизирайте - наказателна отговорност ли имате предвид или гражданска/договорна?Ако се окаже, че стоката е фалшива, кой ще се държи отговорен за това - продавачът или аз като купувач
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin написа: Конкретизирайте - наказателна отговорност ли имате предвид или гражданска/договорна?
Наказателна отговорност
- totyuivanov
- Нов потребител
Няма да ви се търси наказателна отговорност.
- bludniq_sin
- Потребител
Търся адвокат запознат с материята, ако някой се заинтересува моля да ми пише на ЛС.
- totyuivanov
- Нов потребител
Ако стоката е оригинална няма проблем. Ако е менте има санкция.
- ivanov_p
- Активен потребител
днес от митницата ми казаха, че представител на правопритежателя ще се свърже с мен, и че била уведомена прокуратурата. От тук си вадя извод, че след експертиза е установено че е менте. Сега търся адвокат за консултация.
- totyuivanov
- Нов потребител
Чакайте малко - ако правилно съм разбрал вие от някакъв сайт сте си поръчал нещо (примерно мобилен телефон нокиа - примерно 8 броя за 8 човека). Тая пратка е спряна на митницата и е установено, че телефонът е фалшив. И някой твърди, че вас (потребителя) някой ще ви подведе под наказателна отговорност - т.е някой ще твърди, че вие сте извършил някакво престъпление?!
- bludniq_sin
- Потребител
Няма да го съдят човека, просто ще остане без телефоните...
Само ми е интересно к'во ги правят тия конфискувани джаджи? Едно време показно ги газиха с валяци, горяха ги в Кремиковци в пещите... сега къде ли отиват тия неща?
Само ми е интересно к'во ги правят тия конфискувани джаджи? Едно време показно ги газиха с валяци, горяха ги в Кремиковци в пещите... сега къде ли отиват тия неща?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Отново май показно ги унищожават и отново унищожават само част. По-интересното е с другите какво се случва
- huukuu
- Младши потребител
bludniq_sin написа:Чакайте малко - ако правилно съм разбрал вие от някакъв сайт сте си поръчал нещо (примерно мобилен телефон нокиа - примерно 8 броя за 8 човека). Тая пратка е спряна на митницата и е установено, че телефонът е фалшив. И някой твърди, че вас (потребителя) някой ще ви подведе под наказателна отговорност - т.е някой ще твърди, че вие сте извършил някакво престъпление?!
Точно това ми обясни по телефона служителката от митницата. Пратката е задържана, няма да бъде освободена, и цитирам: "правопритежателят е подал сигнал в прокоратурата"
- totyuivanov
- Нов потребител
TheOldMan написа:Няма да го съдят човека, просто ще остане без телефоните...
А според вас ще ме уведомят ли с официално писмо, а не по телефона?
- totyuivanov
- Нов потребител
Проблемът е, че си отказал унищожаването. Няма за какво повече да те уведомяват, ако получиш нещо от тук нататък ще е от прокуратурата. Може да провериш тези дни в регистрите на прокуратурата дали има образувано досъдебно, за да си спокоен, но в тази ситуация принципът е: "каквото е писано, това ще стане", седиш, чакаш и правиш нещо само като те търсят.
- ivanov_p
- Активен потребител
Начи има няколко варианта:
1. "Аз си поръчах Нокиа от китайски магазин, нямам представа защо е дошла НоИКа. Аз исках оригинална финландска Нокиа." В тоя случай ... би трябвало да се съгласиш, че си грозно метнат от китайците, че ще ги съдиш зловещо и в знак на солидарност с родната митница ще присъстваш на унищожението на ментаците, даже сам ще ги удряш с чука.
2."Аз си поръчах изрично НоИКа, дето прилича на Нокиа. За това ми стигат парите, съгласил съм се че телефона само мъничко ще прилича на оригинала, и че ще си говоря по менте. Изненадан съм на живо колко много прилича на оригинала, а сега като се замисля... даже и името прилича. Но това не е мой проблем. Аз съм си купил НоИКа, получил съм НоИКа. Праводържателя да съди китаеца ако го фане а тук че китайското менте прилича на оригинала. Аз ще съдействам с каквото мога, но си искам китайското телефонче."
3. "Аз съм си поръчал НоИКа от Китай, няма представа защо на телефона пише Нокиа. Вероятно тъпия китаец е допуснал неволна правописна грешка. Съгласен съм че това нарушава авторските права и ... с мъка ги давам за унищожение."
Всичко това е според зависи какво можеш да докажеш с някакви документи. И не е ясно кое е по-доброто като защита. И не е ясно какъв ще е изхода от всеки един от начините.
1. "Аз си поръчах Нокиа от китайски магазин, нямам представа защо е дошла НоИКа. Аз исках оригинална финландска Нокиа." В тоя случай ... би трябвало да се съгласиш, че си грозно метнат от китайците, че ще ги съдиш зловещо и в знак на солидарност с родната митница ще присъстваш на унищожението на ментаците, даже сам ще ги удряш с чука.
2."Аз си поръчах изрично НоИКа, дето прилича на Нокиа. За това ми стигат парите, съгласил съм се че телефона само мъничко ще прилича на оригинала, и че ще си говоря по менте. Изненадан съм на живо колко много прилича на оригинала, а сега като се замисля... даже и името прилича. Но това не е мой проблем. Аз съм си купил НоИКа, получил съм НоИКа. Праводържателя да съди китаеца ако го фане а тук че китайското менте прилича на оригинала. Аз ще съдействам с каквото мога, но си искам китайското телефонче."
3. "Аз съм си поръчал НоИКа от Китай, няма представа защо на телефона пише Нокиа. Вероятно тъпия китаец е допуснал неволна правописна грешка. Съгласен съм че това нарушава авторските права и ... с мъка ги давам за унищожение."
Всичко това е според зависи какво можеш да докажеш с някакви документи. И не е ясно кое е по-доброто като защита. И не е ясно какъв ще е изхода от всеки един от начините.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Да подал е, но това не означава, че вие носите наказателна отговорност като потребител. Както написа Старика и трите варианта на поведение са възможни, но в нито един от тях не виждам как може някой да ви привлече към наказателна отговорност. Никъде в НК - нито в раздела "престъпления против авторското (и сродни) право" нито някъде другаде няма текст (или поне аз не се сещам да има) който да инкриминира това което описвате като ситуация и по специално поведението на потребителя (какъвто се явявате вие)."правопритежателят е подал сигнал в прокоратурата"
- bludniq_sin
- Потребител
ivanov_p написа:Проблемът е, че си отказал унищожаването. Няма за какво повече да те уведомяват, ако получиш нещо от тук нататък ще е от прокуратурата. Може да провериш тези дни в регистрите на прокуратурата дали има образувано досъдебно, за да си спокоен, но в тази ситуация принципът е: "каквото е писано, това ще стане", седиш, чакаш и правиш нещо само като те търсят.
Това къде се проверява?
- totyuivanov
- Нов потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Интелектуална собственост
|
|