начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Избягване на регистрация по ЗДДС чрез прехвърляне на обороти

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Избягване на регистрация по ЗДДС чрез прехвърляне на обороти

Мнениеот paradoxx » 18 Ное 2015, 20:22

Здравейте,

Имам чисто теоретичен въпрос и ще се радвам на мнения. Почти всички са наясно с практиката на някои лица да избягват задължителната регистрация по ЗДДС, като регистрират (поддържат) търговски дружества и им прехвърлят обороти.

В духа на правото това поне за мен е очевидно незаконна практика, но каква би могла да бъде издържаната обосновка, защото чл.26 на ЗЗД, като че ли не се вписва особено.
paradoxx
Младши потребител

Re: Избягване на регистрация по ЗДДС чрез прехвърляне на обо

Мнениеот morka » 21 Дек 2015, 00:20

Оборотите не са бали слама, за да ги прехвърляш напред-назад. Нищо незаконно няма да регистрираш колкото си искаш търговски дружества и да търгуваш през всяко от тях във всеки момент по собствено усмотрение.
morka
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 21 Дек 2015, 21:13

paradoxx написа:Здравейте,

Имам чисто теоретичен въпрос и ще се радвам на мнения. Почти всички са наясно с практиката на някои лица да избягват задължителната регистрация по ЗДДС, като регистрират (поддържат) търговски дружества и им прехвърлят обороти.

В духа на правото това поне за мен е очевидно незаконна практика, но каква би могла да бъде издържаната обосновка, защото чл.26 на ЗЗД, като че ли не се вписва особено.

За чл. 26 от ЗЗД - не знам (не съм го чел :mrgreen: ), но виж... § 3 от ДР на ДОПК си се вписва перфектно :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот morka » 22 Дек 2015, 16:18

teogeo написа:но виж... § 3 от ДР на ДОПК си се вписва перфектно :mrgreen:

В ДР на ДОПК няма § 3. Ако имате предвид т. 3 от §1 търговските взаимоотношения между свързани лица не са незаконни, просто се регулират за данъчни цели когато е необходимо и изрично описано в съответния закон.
morka
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 22 Дек 2015, 20:46

morka написа:
teogeo написа:но виж... § 3 от ДР на ДОПК си се вписва перфектно :mrgreen:

В ДР на ДОПК няма § 3. Ако имате предвид т. 3 от §1 търговските взаимоотношения между свързани лица не са незаконни, просто се регулират за данъчни цели когато е необходимо и изрично описано в съответния закон.

Да, приемам поправка. т.3 от § 1. Аз не съм и твърдял, че са незаконни, а че данъчните гледат с друго око на такива взаимоотношения.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Данъчно право