начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

Престъпна лекарска небрежност

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Престъпна лекарска небрежност

Мнениеот Потърпевш » 29 Мар 2005, 21:50

Здравейте,

Дъщеря ми е на 4 месеца и наскоро и бе открита придобита луксация на тазобедрената става. Диагнозата е лечима на този етап с около 90% шанс за благоприятно развитие, но самото лечение което се прилага с каишки на Павлик е един малък ад за бебето и за родителите в продължение на няколко месеца. Краката на детето са стегнати в неподвижна и мъчителна позиция през цялото денонощие и така минимум 3-4 месеца. Съответно детето не спира да реве, загуби апетит и нормалното му развитие е под въпрос.

Проблема е че всичко това можеше да бъде избегнато, ако акушерите и личния лекар имаха поне малко понятие от професиите си. Ето за какво става въпрос:

http://www.mh.government.bg/administrative_serve2.php

Това е "Методично указание за профилактика, ранна диагностика и лечение на вродената и предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородени" на министерството на здравеопазването от преди 4-5 години.

В това указания ясно са написани задълженията на акушерите и личните лекари, които в нашия случай не са спазени и се е стигнало да придобитата луксация:

В родилния дом:
1. детето е дръжано с краката нагоре от акушерките въпреки че абсолютно забранено
2. не е обуто с профилактични гащички, които имат 88% успех в превенцията на заболяването
3. не е насочено за преглед към специалист въпреки, че е в рисковата група за това заболяване

Личния лекар има същите задължения по т.2 и т.3, но и той ги "пропуска".

Ако поне на едното място си бяха свършили работата, луксацията нямаше да се случи или щеше да бъде в много по-лека степен и бързо лечима.

ВЪПРОСА МИ Е КАКВИ ПРЕТЕНЦИИ МОГА ДА ИМАМ КЪМ АКУШЕРИТЕ И ЛИЧНИЯ ЛЕКАР.

Не става въпрос за пари, просто искам възмездие и ако е възможно такива "мърлячи" да им бъде забранено да практикуват.

Моля за вашите съвети.
Потърпевш

Re: Престъпна лекарска небрежност

Мнениеот lubimec 13 » 29 Мар 2005, 22:26

да не те разочаровам , ама как ще докажеш причинно - следствената връзка между лекарската грешка и по -точно отговорността ще бъде за бездействията им , нали всичко се доказва с експертизи . Коя ще е тая съдебно -медицинска експертиза , която ще се произнесе по категоричен начин да установи увреждането и че то е резултат от тези и тези действия / както сочите че са вдигали детето с крачета нагоре / и /или бездействия на екипа в родилното отделения и след това на личния лекар .
Лично аз съм много скептично настроена , наслушала съм се на експертизи , от които отгоре на всичко се вменява и вина на пострадалите , което е абсолютно недопустимо .
Ако искате да опитате , то поне намерете колега , който е с опит в областта на непозволеното увреждане .
Успех !
lubimec 13

Мнениеот sunny_75 » 30 Мар 2005, 11:00

Надявам се, денцето Ви да оздравее. От чисто човешка гледна точка, Ви съветвам да започнете "борбата". Необходимо е да бъде спрян този ад в здравеопазването. Като дъщеря на един и сестра на друг лекар, АБСОЛЮТНО съм съгласна с това, че е време такива мърлячи като описаните от Вас, да напуснат професионалното поприще на медицината. От юридическа гледна точка, liubimec 13 е прав/-а. Ще Ви бъде безобразно трудно да успеете. Най-малко защото въпросната съдебно-медицинска експертиза се извършва от лекари, които страдат-най-общо казано-от грешна представа за понятието "колегиалност", а това практически просто "затваря кръга" за пострадалите.
sunny_75

Мнениеот benzi » 30 Мар 2005, 15:14

Моля, изложете повече подробности по случая!Протичане на бременноста, раждането,кога е диагностицирана луксацията / в родилното отделение или след изписването/,с какви документи разполагате / епикризи,снимки,ехографии,направления и т.н./.
С уважение към Вас.http://lex.bg/members/benzi/
benzi
Младши потребител

Мнениеот ..... » 30 Мар 2005, 17:32

Имам сходен проблем. В следствие на грешна диагноза - опасност за живота ми. Ако има адвокати с достатъчно опит в тази област, моля да оставят мейл, при желание разбира се.
.....

Назад към Наказателно право