начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Относно проблеми с Събирателно дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно проблеми с Събирателно дружество

Мнениеот tu6an » 25 Мар 2016, 14:18

Здравейте,искам да питам за събирателно дружество в което съдружници сме аз и съпруга ми.
От 5 год.има сключен концесионен договор за язовир с общината от името на СД,друга дейност фирмата няма.
През последните 3 години фирмата и съпруга ми нямат доходи който да покриват реалните разходи.Поради това че той се самозалъгва, че следващата година ще изкара по - добри доходи и живее в собствени илюзии аз искам да излеза от тази фирма без да търся нищо/за 3 год.аз работех в чужбина и го финансирах,но вече не желая и не вярвам/.
Искам да излеза от СД без да имам претенции,но и не искам ако той натрупа някави дългове аз да отговарям затях.Просто искам да се предпазя от негови бъдещи финансови задължения.
Имаме 30 год.брак,но от 1 година фактически не живеем,съдлажник съм по негов кредит и имаме семеен апартамент.
При така очертаваните взаимоотношения не мога да намеря с него общ език по основни въпроси.Той не работи другаде и разчита само на сезонна продажба,която не може да му покрие разходите.
Какво трябва да направя за да излвзна от фирмата и да се предпазя от негови бъдещи разходи в името на фирмата и да парадира,че аз ще изплатя задълженията му.
Не искам да ме притеснява че няма пари да си плати/.това и т.н......./
Много съм объркана и не знам как да се предпазя за в бъдеще.След това сигурно ще се стигне до развод,но
за в момента немам средства да педприема това и искам първо да реша въпроса с фирмата.
Благодаря!
tu6an
Младши потребител

Re: Относно проблеми с Събирателно дружество

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2016, 15:06

има една сложна процедура по преминаване от СД в ООД, там обаче се изпраща уведомление до НАП и е добре да нямате задължения или поне да са поносими. Предполагам, че за 300-400 лв. ще ви го свърши всеки адвокат в района. Може друго дружество да купи СД-то, но пак се уведомява НАП, а и договора увисва, като направените от СД-то задължения се дължат солидарно от тях и новия собственик до 5 години от възникването.
Интересува ме язовир, може да ми пратите на лични къде е, колко декара, арендна вноска?
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Търговско право