начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос относно делба по наследство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно делба по наследство

Мнениеот bulqr4eto » 05 Юли 2018, 19:58

Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.
bulqr4eto
Нов потребител

Re: Въпрос относно делитба по наследство

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Юли 2018, 21:34

Има нормален и ненормален вариант.

Нормалният - давате си на калпак пари.
Ненормалният - вписвате ограничена тежест на имота, ако може де.
Ненормалният вариант е обаче за адвокат един вид - като счетоводно е личен, невъзръщаем разход.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lawchoice » 05 Юли 2018, 21:48

bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.

Нормално е извънбрачното дете Дора да не е съгласно, след като сте си направили сметката без кръчмар!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 06 Юли 2018, 09:08

bulqr4eto написа:Бащата на жена ми почина при трудова злополука преди 4 години. Обаче човека е имал още едно дете (на 20 години), за което жена ми и майка й не са знаели. Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми, но имат съжителство над 20 години. Всичко става въпрос за буксониера в Пловдив. Жена ми сегa има 25% майка й има 50% от този апартамент и лицето Дора също има 25% по данъчна оценка апартамента струва 26 000 лева. Жена ми и майка й са предложили на "извън брачното дете" да платят 8000 лева за дела й, но тя отказва тази цена и иска 15 000 лева, жена ми обаче не искат да продадат апартамента, защото в него живее тъщата. В момента "извън брачното" дете заплашва ако не й се плати дела щяла да заведе дело за делитба при условие, че през тези години те не са платили и 1 лев за този апартамент. Бихте ли казали дали има опасност апартамента да бъде пуснат на публична продажба при условие, че сме й предложили да й закупим дела за 8000 лева (при условие, че й се предлага повече за дела й от данъчната оценка). Мерси предварително.

"Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми" - ама едното е извънбрачно, щото не е живял с майката, па другото щото е живял с майката го приравняваме към брачно.

Лицето Дора има право да заведе иск за съдебна делба като законен наследник, ако бащата я е припознал. Има право и да иска да се плати нейния дял и то по пазарни цени, а не по данъчна оценка. Според мен по - бързото и евтино решение е да направите доброволна делба. Съдебните делби продължават дълго във времето и са свързани с доста средства. Освен това за доброволната делба бихте се справили сами /прави се при нотариус/, а за съдебната задължително ще се нуждаете от адвокат.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Re: Въпрос относно делба по наследство

Мнениеот karanedeff » 06 Юли 2018, 12:12

bulqr4eto написа:Нямал е брак с майката на това дете, няма и брак със майката на жена ми

Нямал брак нито с едната майка нито с другата наследяват само децата - чл. 5 от ЗН по 1/2 ид.ч
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба