Здравейте , извинявам се за глупавият въпрос , но не открих никъде конкретен отговор и за това отварям темата , знае се че много лица в България работят в друг град/държава или чисто и просто са на друг адрес временен и не са си сменяли личната карта с години съответно адреса на нея не им е този на който са в момента.
Има ли право полицията било то при чекиране на летище на документи когато човек пътува, или когато дори си на улицата и ти проверят личната карта имат ли право да те арестуват за това ? Знам че има глоба, която ако се установи ще трябва да се заплати но има ли го този вариант “принудителен” арестуване и взимане на личният документ за да не може да го ползваш понеже не си на този адрес ?
Извинявам се отново , но не успях да намеря конкретен отговор.
Благодаря.
- Дата и час: 23 Яну 2025, 02:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за лични документи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за лични документи
Нямат право да задържат /арестуват/ за такова нарушение.
- kpts_
- Потребител
kpts_ написа:Нямат право да задържат /арестуват/ за такова нарушение.
Здравейте, а какво следва ако знаете ? Смисъл предполагам че при новото изкарване на документи като изтече старата лична карта предполагам при подновяване ще излезне в системата и ще се наложи тогава да платя глоба , но въпроса ми е свързан понеже един познат “чул” че териториална полиция или нещо от сорта май следяли за адресите смисъл дали лицата са на тях всъщност и ако не са уж издирвали ?!
Знам че полицията за връчване на призовки по неплатени задължения от НАП или другаде няма да се занимава както неведнъж съм чел , но пуснах темата за този въпрос защото наистина не успях да намеря отговор в форума.
- pie34
- Младши потребител
Какво следва от кое?
Задайте ясен и кратък въпрос!
- kpts_
- Потребител
kpts_ написа:Какво следва от кое?
От не промяната на адреса по лична карта и пребиваване на друг без да е сменен , при установяване какво следва конфискуване на документа и незабавно заплащане на глобата или няма определен срок ?
Въпроса е свързан с това също , ако човек ще лети за чужбина , но има такова нарушение дали може да бъде спрян на летището..
Може ли лицето да бъде обявено за издирване ?
- pie34
- Младши потребител
pie34 написа:От не промяната на адреса по лична карта и пребиваване на друг без да е сменен , при установяване какво следва конфискуване на документа и незабавно заплащане на глобата или няма определен срок?
Няма такова нещо!
Какво разбирате под "установяване"?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:pie34 написа:От не промяната на адреса по лична карта и пребиваване на друг без да е сменен , при установяване какво следва конфискуване на документа и незабавно заплащане на глобата или няма определен срок?
Няма такова нещо!
Какво разбирате под "установяване"?
Ами казаха ми че контрола върху , адресите бил затегнат от териториална полиция и реално има проверка дали реално си на даден адрес или не и като видят че не си ( ползваш лична карта на адрес който не пребиваваш ) следвало издирване , и на мен ми се стори пресилено , издирване/призовка на хиляди българи да си коригират адресите кой в чужбина кой в друг град и не го е направил , но реално има ли повод за притеснение като изключим глобата ?
https://www.strategy.bg/publicconsultat ... BG&Id=8802
- pie34
- Младши потребител
pie34 написа:Ами казаха ми че контрола върху , адресите бил затегнат от териториална полиция и реално има проверка дали реално си на даден адрес или не и като видят че не си ( ползваш лична карта на адрес който не пребиваваш ) следвало издирване
Това е несериозно. Виждам два варианта:
- - спират те на улицата, проверяват личната карта и питат "Къде живееш?"
- идват на адреса и проверяват личните карти! Ако на твоята пише друг адрес ...
Преди 88 година имаше изискване - ако отидеш някъде за повече от 3 дни - да се регистрираш.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:pie34 написа:Ами казаха ми че контрола върху , адресите бил затегнат от териториална полиция и реално има проверка дали реално си на даден адрес или не и като видят че не си ( ползваш лична карта на адрес който не пребиваваш ) следвало издирване
Това е несериозно. Виждам два варианта:- спират те на улицата, проверяват личната карта и питат "Къде живееш?"
Глупости!!! Аз притежавам 3 жилища (пълно и частично), а на ЛК има място само за един.
- идват на адреса и проверяват личните карти! Ако на твоята пише друг адрес ...
Преди 88 година имаше изискване - ако отидеш някъде за повече от 3 дни - да се регистрираш.
Е все пак говорим за хора , които са имали един постоянен адрес само цял живот , а после не са на него също …. И нямат други имоти/адреси
Ами проверката на улицата го казах като вариант защото ако си бил в чужбина и после докато си почиваш примерно 3 месеца на морето при приятелка , ти не си с договор за наем не си си сменил адрес и прочие .. ама после ако на летището при излитане съобщят че личната ми карта е блокирана вече или нещо от сорта защото не пребивавам на “адреса” от години или хазяите са подали жалба до общината/полицията ?
- pie34
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|