Здравейте,
делото е във втора фаза на делбата, имотът е един и неподеляем, а съделителите са трима и се водят преговори... Между двама от тях е постигнато споразумение, но третият не желае. Ще одобри ли съдът спогодба само между двамата, какво ще стане в този случай със съдебните разноски...?
Имал ли е някой такъв случай?
Ако е допустима такава спогодба, очевидно имотът ще иде на публична продан между останалите двама съделители...
Благодаря
- Дата и час: 06 Май 2025, 22:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спогодба между част от съделителите
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спогодба между част от съделителите
Спогодба се сключва между всички страни по делото. Спогодба между 2/3 от съдените не следва да се одобрява.
Щом искате да се спогодявате само двамата - купете 1/3 част от третия и се спогодявайте колкото си искате. Така ще Ви излезе по-евтино делото.
Има чалъм да Ви излезе делбата и "безплатна", но за подробности - вашия адвокат попитайте.
Щом искате да се спогодявате само двамата - купете 1/3 част от третия и се спогодявайте колкото си искате. Така ще Ви излезе по-евтино делото.
Има чалъм да Ви излезе делбата и "безплатна", но за подробности - вашия адвокат попитайте.
- hristev
- Потребител
Каква спогодба бе човек? Той човека да не е подсъдим? Спогодби се правят пред нотариус, но вече е късно за това
Обясни какъв е казуса, кой какъв дял има и т. н.
Обясни какъв е казуса, кой какъв дял има и т. н.
- sedicivalvole
- Младши потребител
Там е проблемът, че третия се е самозабравил и смята, че трябва да му се свалят звезди и му се наливат злата... Гледа в тавана и търси камара пари за дела си...
Чак "безплатна"... не ми се вярва съдът да не потърси това, което може да се грабне....
Благодаря Ви
Чак "безплатна"... не ми се вярва съдът да не потърси това, което може да се грабне....
Благодаря Ви
hristev написа:Спогодба се сключва между всички страни по делото. Спогодба между 2/3 от съдените не следва да се одобрява.
- dhdimitrov
- Нов потребител
От това което чета не сте влизали в съдебна зала.
Преди втора фаза съда назначава вещо лице и прави оценка на имота. Всеки може да вземе толкова за колкото е оценен имота според квотата.
Нищо не казваш в качеството на ищец ли си или ответник. Кой каква квота има и кой какви искания има?
Защо се е стигнало до съд, не можахте ли просто да намерите купувач за имота и да го продадете?
Преди втора фаза съда назначава вещо лице и прави оценка на имота. Всеки може да вземе толкова за колкото е оценен имота според квотата.
Нищо не казваш в качеството на ищец ли си или ответник. Кой каква квота има и кой какви искания има?
Защо се е стигнало до съд, не можахте ли просто да намерите купувач за имота и да го продадете?
- sedicivalvole
- Младши потребител
Еми, след като съдът обезсили решението си (по реда на 249 ГПК), и доколкото с решението Ви е осъдил на разноски, то естествено, че и в частна за разноските решението се обезсилва, респективно делбата ще Ви излезе "безплатна" от към съдебни разноски.
Тоест - нямаме съдебно решение, не се прилага 355 ГПК --->
Ако пък се постигне спогодба в процеса (не по реда на 249 ГПК) и съдът я одобри, то държавната такса ще е по-ниска - 2% вместо 4%. (арг. чл. 78, ал. 9 ГПК).
Да се прави разлика между спогодба в процеса и спогодба извън процеса. Ето - в подкрепа на всичко написано по-горе
Sedicivalvole е писал неща, които категорично не следва да се споделят. Делбата си е делба още от първата фаза. Този процес има специална уредба в ГПК. Всяка участващата страна има качеството и на ищец и на отвентик. В делбата е допустима спогодба, впрочем спогодбата е уредена в общата част на ГПК - тоест отявлено приложима е в гражданския процес.
В първия ми коментар "безплатна" е в кавички, защото в хипотезата на 249 ГПК ще платите само простата такса - на страна до 100 лв., но не по-малко от 25 лв. (а някои състави дори и толкова общо не присъждат, но това е друга тема).
При всички случаи, щом не сте ме разбрали какво имам предвид - потърсете адвокат - делбар. Ако желаете - пишете ми на лично за конкретни съвети.
Тоест - нямаме съдебно решение, не се прилага 355 ГПК --->
Ако пък се постигне спогодба в процеса (не по реда на 249 ГПК) и съдът я одобри, то държавната такса ще е по-ниска - 2% вместо 4%. (арг. чл. 78, ал. 9 ГПК).
Да се прави разлика между спогодба в процеса и спогодба извън процеса. Ето - в подкрепа на всичко написано по-горе
Sedicivalvole е писал неща, които категорично не следва да се споделят. Делбата си е делба още от първата фаза. Този процес има специална уредба в ГПК. Всяка участващата страна има качеството и на ищец и на отвентик. В делбата е допустима спогодба, впрочем спогодбата е уредена в общата част на ГПК - тоест отявлено приложима е в гражданския процес.
В първия ми коментар "безплатна" е в кавички, защото в хипотезата на 249 ГПК ще платите само простата такса - на страна до 100 лв., но не по-малко от 25 лв. (а някои състави дори и толкова общо не присъждат, но това е друга тема).
При всички случаи, щом не сте ме разбрали какво имам предвид - потърсете адвокат - делбар. Ако желаете - пишете ми на лично за конкретни съвети.
- hristev
- Потребител
Никакви првхвърлителни сделки не могат да се правят докато тече дело.
И пак нищо не казваш какво искате двамата и какво третия?
Искате да изкупия дела на единия и да останете двама съсобственици вместо трима ли? Това не може да стане.
И пак не казаш нищо за квотите? Питам те защото има делби и делби. Ако единия има 3/4 а другите двама 1/4 няма как да продадат целия имот че да си вземат парите,а такъв дял няма кой да купи
И пак нищо не казваш какво искате двамата и какво третия?
Искате да изкупия дела на единия и да останете двама съсобственици вместо трима ли? Това не може да стане.
И пак не казаш нищо за квотите? Питам те защото има делби и делби. Ако единия има 3/4 а другите двама 1/4 няма как да продадат целия имот че да си вземат парите,а такъв дял няма кой да купи
- sedicivalvole
- Младши потребител
Много странна тема - както като питане (много объркано), така и като коментари.
Хем
хем се говори за делба на имот?
По-коректно ще е - делба на имуществените права и тук трябва да се спомене - кой какъв дял притежава. Както е попитал Sedicivalvole
Това съждение също е много измислено. Няма как - хем проданта да е публична, хем да е само между двамата. Щом е публична - всеки заинтересован ще може да участва.
Тук за коя делба се говори - доброволната или съдебната? Макар и двете да са делби - има известна разлика.
Хем
dhdimitrov написа:имотът е един и неподеляем
хем се говори за делба на имот?
По-коректно ще е - делба на имуществените права и тук трябва да се спомене - кой какъв дял притежава. Както е попитал Sedicivalvole
dhdimitrov написа:Ако е допустима такава спогодба, очевидно имотът ще иде на публична продан между останалите двама съделители...
Това съждение също е много измислено. Няма как - хем проданта да е публична, хем да е само между двамата. Щом е публична - всеки заинтересован ще може да участва.
hristev написа:Делбата си е делба още от първата фаза.
В делбата е допустима спогодба ...
Тук за коя делба се говори - доброволната или съдебната? Макар и двете да са делби - има известна разлика.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
sedicivalvole написа:Никакви првхвърлителни сделки не могат да се правят докато тече дело.
Това не е вярно. Висящото в съда дело за делба не е пречка да се извърши разпоредителна сделка с процеснен имот. В такава хипотеза обаче съдебното решение ще засегне правата и на приобретателя.
- hristev
- Потребител
hristev написа:Това не е вярно. Висящото в съда дело за делба не е пречка да се извърши разпоредителна сделка с процеснен имот. В такава хипотеза обаче съдебното решение ще засегне правата и на приобретателя.
Значи казвате, че въпреки пропуснатия момент на доброволно делба - единия съсобственик може да сключи сделка с друг - без да се съобразява с чл. 33.
Колкото до „правата му (на приобретателя)“ - той нали си е в кюпа?
- guest1
- Активен потребител
Ще иде на публична продан ако не е единствено жилище.
Продажби на дялове не могат да се правят докато тече производството
Продажби на дялове не могат да се правят докато тече производството
- sedicivalvole
- Младши потребител
sedicivalvole написа:Ще иде на публична продан ако не е единствено жилище.
А когато Е единствено жилище да единия от съсобствениците, но той няма вариант - да овъзмезди другите?
- guest1
- Активен потребител
То никой няма, банките дават, след излизане на решението срока за изплащане е 6 месеца.
Затова попитах и кой каква квота има.
Ще ти го обясна по друг начин за да ме разбереш.. Двамата с теб имаме една банкнота от 10 лева от която аз имам 8. Как ще я поделим, еми то е логично даваш ми я ти връщам рестото
Затова попитах и кой каква квота има.
Ще ти го обясна по друг начин за да ме разбереш.. Двамата с теб имаме една банкнота от 10 лева от която аз имам 8. Как ще я поделим, еми то е логично даваш ми я ти връщам рестото
- sedicivalvole
- Младши потребител
sedicivalvole написа:Ще ти го обясна по друг начин за да ме разбереш.. Двамата с теб имаме една банкнота от 10 лева от която аз имам 8. Как ще я поделим, еми то е логично даваш ми я ти връщам рестото
Добре опитваш, ама я пробвай с по-голяма банкнота, редп. скъп имот!
Двамата имаме обща банкнота от 100 000 долара! Виждал съм само на снимка, но все пак съм виждал!

Ти имаш 2/10, а аз 8/10 идеални части. Даваш ми цялата банкнота, но аз ... нямам други пари - откъде да взема „рестото“?
sedicivalvole написа:То никой няма, банките дават, след излизане на решението срока за изплащане е 6 месеца.
Банките дават, ама искат (освен залог) и стабилен доход, и кредитно досие ...
- guest1
- Активен потребител
Еми той като не може утре като нищо и сметките няма да може да си покрива. Пуска се 1/6 на търг и се продава, а дали ще го купи някой (едва ли). При единствено жилище няма как да се продаде цялото без съгласие на всички. И дори да се продаде тая 1/6 или колкото и да е ще е мноого много под пазарната цена. Чси-то знаеш колко% взема
- sedicivalvole
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|