начало

КЧСИ предлага да бъдат наложени глоби на ЧСИ заради имотната измама на 90-годишна жена КЧСИ предлага да бъдат наложени глоби на ЧСИ заради имотната измама на 90-годишна жена

Въпрос относно удостоверение за тежести

Казуси за недвижими имоти

Въпрос относно удостоверение за тежести

Мнениеот ogn1an » 05 Май 2025, 18:48

Здравейте. Предстои ми покупка на имот и вече имаме предварителен договор. Наел съм адвокат, който да движи сделката и да комуникира с адвоката на продавачите, относно документите, които трябва да се изкарват. Днес разбрах, че всички документи по сделката са готови и вече чакаме само да настъпи денят за окончателната сделка. Всички документи, освен удостоверението за тежести, което било по-добре да се види директно при нотариуса, преди да се подпише самата сделка. В предварителния договор изрично пише, че трябва да бъдат представени всички необходими документи, като поименно са изброени и удостоверението за тежести присъства там.
Въпросът ми е следния - нотариусите имат ли достъп до абсолютно цялата необходима информация или трябва да настоявам документите да бъдат представени черно на бяло? За колко години назад трябва да има информация в документите? Знам, че брокерските агенции правят проверка за 10 години назад, но може ли да се провери за целия период, откакто е купен имота или пък ако има такава практика, да се напише в нотариалния акт, че към момента на подписване на сделката, няма тежести?
Много благодаря на всички!
ogn1an
Нов потребител

Re: Въпрос относно удостоверение за тежести

Мнениеот n_ikito » 05 Май 2025, 21:04

За купувач, удостоверението за тежести е задължително. Колкото по - голям период, толкова по-добре. Нотариусът има достъп до електронната база, но...това не е достатъчно...
n_ikito
Активен потребител

Назад към Имотни казуси