- Дата и час: 01 Дек 2024, 05:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване на наказателно постановление
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
53 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
ЖАЛБАТА СЕ ПОДАВА В АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗВАЩИЯ ОРГАН - ВИЖТЕ В НАКАЗАТЕЛНОТО СИ ПОСТАНОВЛЕНИЕ - ТЕ СЛУЖЕБНО ТРЯБВА ДА ПРЕПРАТЯТ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ В СЪДА. ВЪПРЕКИ ТОВА АДРЕСИРАТЕ ЖАЛБАТА ДО РАЙОНЕН СЪД ЧРЕЗ АДМИНИНСТРАТИВНО-НАКАЗВАЩИЯ ОРГАН. ЩОМ ВИ Е ВРЪЧЕН НА 20.10 КРАЙНИЯТ СРОК ИЗТИЧА НА 27.10 - ЗАЩОТО ДЕНЯТ НА УВЕДОМЯВАНЕТО НЕ СЕ БРОИ. ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕТЕ ЖАЛБАТА ДО КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН. ДРУГА ОСОБЕНОСТ - КОГАТО ВИ СЕ НАСРОЧИ ДЕЛОТО - ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ПРИЗОВКА. АКО ЩЕ СЕ ЯВЯВАТЕ САМА - ВЗЕМЕТЕ СИ НПК. КАТ В СОФИЯ ЛИ Е ИЗДАЛ НАКАЗАТЕЛНОТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ?
- ralitsarbg
- Потребител
не зная дали там имат вече компютъризирана система за насрочване на делата, но до края на годината, може да имате решение. ако искате намаляване на глобата поради прекомерност и сте с малка заплата - приложете копия от документи, които да удостоверяват това обстоятелство; успех!
- ralitsarbg
- Потребител
Благодаря за написаното
Благодаря за поясненията-щях да ходя направо в РС, не подозирах че трябва да я подам в КАТ.
Значи освен ЖАЛБАТА, трябва да напиша една МОЛБА до КАТ за придвижване на ЖАЛБАТА или нося само ЖАЛБАТА/
Значи освен ЖАЛБАТА, трябва да напиша една МОЛБА до КАТ за придвижване на ЖАЛБАТА или нося само ЖАЛБАТА/
- mariqnakk
- Младши потребител
подавате жалбата срещу кат в кат, като не е необходимо да пишете молба. Кат са задължени по силата на закона! за ваше спокойствие обаче можете да напишете подобна молба. прочетете ЗАНН - можете да го намерите в интернет!
- ralitsarbg
- Потребител
Дали са ви отнели точки пише в наказателното постановление. ако искате да ви отменят постановлението, не си плащайте глобата. едва след като наказателното постановление влезе в сила си платете глобата. сега е рано. още повече, че административно наказващият орган - кат - може да обжалва, ако съдът отмени постановлението.
- ralitsarbg
- Потребител
Това написах
Това написах, като целта ми е въобще да ми отменят НП, а не да го намалят.Права ли съм?
Чрез КАТ гр.Варна до РС-Варна
ЖАЛБА От ......................... с ЕГН ........................ живуща в гр.Варна ...................
Уважаеми г-н/г-жо Районен съдия, моля да отмените НП № ............./ ................ издадено от Началника на ПП-КАТ
не съм съгласна с описаното в акта и в НП административно нарушение. Твърдя че съм невинна, а единствено виновен е водача които ми отне предимството и навлезе в моята лява лента. Поради това качвайки се на бордюра с цел да избегна удъра претърпях ПТП, но не засегнах нито един участник в движението, включително и виновния. Акт по чл.79 ал.1 т.5 от Закона за Движението по пътищата би следвало да се състави на водача, които отне моето предимство, но които органите на КАТ така и не положиха усилия да открият. Според мен наложеното наказание за несъобразена скорост е незаконосъобразно, защото ако скоростта ми беше несъобразена бих предизвикала ПТП с други участници, а аз избегнах именно това. С оглед на това Ви моля да образувате съдебно производство и след приключването му, да постановите решение, с което да отмените наказателното постановление.
Прилагам:АКТ, НП, Възражението отправено до Началника на КАТ. Списък на свидетели.
А какво е препис-не зная и не съм го писала
Чрез КАТ гр.Варна до РС-Варна
ЖАЛБА От ......................... с ЕГН ........................ живуща в гр.Варна ...................
Уважаеми г-н/г-жо Районен съдия, моля да отмените НП № ............./ ................ издадено от Началника на ПП-КАТ
не съм съгласна с описаното в акта и в НП административно нарушение. Твърдя че съм невинна, а единствено виновен е водача които ми отне предимството и навлезе в моята лява лента. Поради това качвайки се на бордюра с цел да избегна удъра претърпях ПТП, но не засегнах нито един участник в движението, включително и виновния. Акт по чл.79 ал.1 т.5 от Закона за Движението по пътищата би следвало да се състави на водача, които отне моето предимство, но които органите на КАТ така и не положиха усилия да открият. Според мен наложеното наказание за несъобразена скорост е незаконосъобразно, защото ако скоростта ми беше несъобразена бих предизвикала ПТП с други участници, а аз избегнах именно това. С оглед на това Ви моля да образувате съдебно производство и след приключването му, да постановите решение, с което да отмените наказателното постановление.
Прилагам:АКТ, НП, Възражението отправено до Началника на КАТ. Списък на свидетели.
А какво е препис-не зная и не съм го писала
- mariqnakk
- Младши потребител
Ксерокопирайте документите - не е необходимо да давате оригинала. Дали ще отмени постановлението зависи от съдията. Ако има основание, ще го отмени. Не мога да ви гарантирам нищо, за съжаление!
- ralitsarbg
- Потребител
Какви пропуски
Какви пропуски да търся в АКТА и в НП. В Съставеният ми акт има свидетел, но не му е посочено е ЕГН.
- mariqnakk
- Младши потребител
Здравейте,искам да попитам нещо свързано с обжалване на наказателно постановление Значи проблеми е следния: постановлението няма да се обжалва по същество а по допуснато процедурно нарушение и въпроса ми е има ли срок за издаване на това наказателно постановление като акта ми е съставен май месец а постановлението ми го връчиха чак октомври и мога ли да използвам този факт като някакво процедурно нарушение благодаря предварително
- mandajieva
- Нов потребител
mandajieva написа:Здравейте,искам да попитам нещо свързано с обжалване на наказателно постановление Значи проблеми е следния: постановлението няма да се обжалва по същество а по допуснато процедурно нарушение и въпроса ми е има ли срок за издаване на това наказателно постановление като акта ми е съставен май месец а постановлението ми го връчиха чак октомври и мога ли да използвам този факт като някакво процедурно нарушение благодаря предварително
З А Н Н:
Чл. 52. (1) Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й.
(2) Ако се установи, че актът не е бил предявен на нарушителя, наказващият орган го връща веднага на актосъставителя.
(3) След получаване на преписката наказващият орган уведомява за съставения акт пострадалите от нарушението, ако има такива и адресите им са известни.
(4) Преди да се произнесе по преписката, наказващият орган проверява акта с оглед на неговата законосъобразност и обоснованост и преценява възраженията и събраните доказателства, а когато е необходимо, извършва и разследване на спорните обстоятелства. Разследването може да бъде възложено и на други длъжностни лица от същото ведомство.
- gosho72
- Потребител
Благодаря много,прегледах ЗАНН,но явно съм пропуснала тази част. Ще се пробвам да да обжалвам на това основание пък каквото стане
- mandajieva
- Нов потребител
Re: Обжалване на наказателно постановление
Здравейте!
На 20.02.2009 г. ми бе връчено наказателно постановление на основание чл. 53 от ЗАНН и по чл. 182, ал.2, т.5 от ЗДвП: налагане на глоба в размер на 150 лева и лишаване за 2 месеца от право да управлявам МПС.
Възнамерявам да обжалвам постановлението и се интересувам дали бихте могли да ми помогнете във връзка със следното:
Фактическата обстановка при съставянето на акте беше следната:
На 15.12.2008 г. се движех по пътя Варна-София. Малко преди Велико Търново имаша знак, ограничаващ скоростта до 60 км/ч. В момента, в който видях знака намалих скоростта и бях изпреварен от джип. Смея да твърдя, че влязох в зонта на действие на занка с разрешената скорост, но на около 150-200 метра след знака ме спряха полицай. Показаха ми, че радарът е отчел скорост от 104 км/ч. Погледнах си часовника и установих разминаване между това, което показваше моя и този на радара от около 1 мин. Обясних на полицаите, че това най-вероятно е скоростта, с която се е движил джипа, който ме изпревари, но те настояваха, че са засекли точно мен. Поисках снимка, който да удостовери това твърдение, но ми бе отговорено, че радарът е стар и не могат да ми предоставят такава. Попитах как мога да бъда сигурен, че радарът е настроен да засича скоростта на движение след ограничението, а не преди знака, отговорът беше, че ако се стигне до съд ще предоставят експертиза. Поисках сертификат, че радарът е минал технически преглед в метрологията не по-късно от 6м. но полицаите нямаха такъв!
Интересувам се как би погледнал съда на моята жалба ако опиша това, което изложих по-горе? Има ли шанс Наказателното постановление да падне въз основа на невъзможността КАТ да докаже, че са засекли точно мен?
ПП: на 15.12.2008 г. ми накипя да се разправям с полицаи, киото явно очакваха да ги попитам "Момчета няма ли начин да направим нещо" (смятах, че не съм нарушил правилника) и не писах, че имам възражения, а впоследствие се оказа, че съм изтървал 3-дневния срок за излагане на допълнителни писмени възражения пред КАТ.
Много ще съм благодарен ако ме посъветвате как точно да подходя за да падне в съда НП!!
Поздрави от Варна,
Никола
На 20.02.2009 г. ми бе връчено наказателно постановление на основание чл. 53 от ЗАНН и по чл. 182, ал.2, т.5 от ЗДвП: налагане на глоба в размер на 150 лева и лишаване за 2 месеца от право да управлявам МПС.
Възнамерявам да обжалвам постановлението и се интересувам дали бихте могли да ми помогнете във връзка със следното:
Фактическата обстановка при съставянето на акте беше следната:
На 15.12.2008 г. се движех по пътя Варна-София. Малко преди Велико Търново имаша знак, ограничаващ скоростта до 60 км/ч. В момента, в който видях знака намалих скоростта и бях изпреварен от джип. Смея да твърдя, че влязох в зонта на действие на занка с разрешената скорост, но на около 150-200 метра след знака ме спряха полицай. Показаха ми, че радарът е отчел скорост от 104 км/ч. Погледнах си часовника и установих разминаване между това, което показваше моя и този на радара от около 1 мин. Обясних на полицаите, че това най-вероятно е скоростта, с която се е движил джипа, който ме изпревари, но те настояваха, че са засекли точно мен. Поисках снимка, който да удостовери това твърдение, но ми бе отговорено, че радарът е стар и не могат да ми предоставят такава. Попитах как мога да бъда сигурен, че радарът е настроен да засича скоростта на движение след ограничението, а не преди знака, отговорът беше, че ако се стигне до съд ще предоставят експертиза. Поисках сертификат, че радарът е минал технически преглед в метрологията не по-късно от 6м. но полицаите нямаха такъв!
Интересувам се как би погледнал съда на моята жалба ако опиша това, което изложих по-горе? Има ли шанс Наказателното постановление да падне въз основа на невъзможността КАТ да докаже, че са засекли точно мен?
ПП: на 15.12.2008 г. ми накипя да се разправям с полицаи, киото явно очакваха да ги попитам "Момчета няма ли начин да направим нещо" (смятах, че не съм нарушил правилника) и не писах, че имам възражения, а впоследствие се оказа, че съм изтървал 3-дневния срок за излагане на допълнителни писмени възражения пред КАТ.
Много ще съм благодарен ако ме посъветвате как точно да подходя за да падне в съда НП!!
Поздрави от Варна,
Никола
- nikola74
- Нов потребител
На Аспарухов мост ми засякоха 95км/ч като ми съставиха наказателно постановление за 200лв, 2 месеца лишаване от правоуправление и отнемане на 10 точки поради превишаване с 45км/ч скоростта в населено място. Въпросът ми е за границите в които може да се приложи това наказание - минимум и максимум на тройната санкция.
Вторият ми въпрос е свързан с целесъобразността от ограничение от 50км/ч на Аспарухов мост, където движението е много интензивно и реалната скорост с която се движат колите е между 60 и 90 км/ч.
Там всички са свидетели, че когато има проверяващи и водачите се съобразяват с ограничението от 50км/ч стават огромни опашки и задръствания. Практиката е показала реалната нецелесъобразност на това ограничение върху моста.
Моля за компетентни коментарии.
Вторият ми въпрос е свързан с целесъобразността от ограничение от 50км/ч на Аспарухов мост, където движението е много интензивно и реалната скорост с която се движат колите е между 60 и 90 км/ч.
Там всички са свидетели, че когато има проверяващи и водачите се съобразяват с ограничението от 50км/ч стават огромни опашки и задръствания. Практиката е показала реалната нецелесъобразност на това ограничение върху моста.
Моля за компетентни коментарии.
- idalgo
- Нов потребител
Чл. 182. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
5. за превишаване над 41 км/ч - с глоба 200 лв. и два месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство;
НАРЕДБА № Iз-1959
Чл. 4. (1) За нарушения на ЗДвП от водач на МПС се отнемат контролни точки, както следва:
13. за превишаване на разрешената максимална скорост от 41 до 50 км/ч (чл. 182, ал. 1, т. 5; ал. 2, т. 5 и ал. 3, т. 5 ЗДвП) - 10 к.т.;
Няма граници- санкциите са фиксирани.
Практиката може и да сочи нещо, но Аспаруховия си е на територията на община Варна.
- Гост.
- Старши потребител
Много ви благодаря за разяснението. Ще си позволя само в рамките на една общочовешка дискусия да подчертая, че единия край на Аспарухов мост продължава в магистрала Черно море, където ограниченията на скоростта са съвсем други. От 30 години минавам редовно по няколко пъти на ден Аспарухов мост и наблюденията ми са такива, че почти няма кола която да кара под 60км/ч. Средната скорост дори на автобусите от градската мрежа е 80 к/ч. Водачите негласно приемат Аспарухов мост като част от магистралата, като искам да отбележа че там няма пешеходни пътеки и движение на пресичащи хора. Поне досега не съм чувал там да има произшествия с пешеходци, защото такива наистина няма.
Получава се абсурдна ситуация като негласно всички нарушават ограничението от 50 км/ч, а на катаджиите когато им трябва да си изпълнят плана просто бъркат на слуки в казана и хващат някого за ушите. Искам да подчертая, че за първи път ми се случва за 30 години да ми съставят акт за превишение на скоростта върху моста, въпреки че винаги карам с основния поток който е около 80 км/ч. За тези 30 години нямам нито един инцидент по пътищата.
Не ви ли се струва, че от гледна точка на здравият разум и практиката, която животът е наложил, ограниченията на Аспарухов мост трябва да претърпят корекция?
Получава се абсурдна ситуация като негласно всички нарушават ограничението от 50 км/ч, а на катаджиите когато им трябва да си изпълнят плана просто бъркат на слуки в казана и хващат някого за ушите. Искам да подчертая, че за първи път ми се случва за 30 години да ми съставят акт за превишение на скоростта върху моста, въпреки че винаги карам с основния поток който е около 80 км/ч. За тези 30 години нямам нито един инцидент по пътищата.
Не ви ли се струва, че от гледна точка на здравият разум и практиката, която животът е наложил, ограниченията на Аспарухов мост трябва да претърпят корекция?
- idalgo
- Нов потребител
Може и да сте прав в гледната си точка. Истина е, че прекалено ниската скорост по основни пътни артерии, понякога също е предпоставка за ПТП. То и затова съществува пътен знак за задължителна МИНИМАЛНА скорост.
Лошото е, че нецелесъобразността на определените от община Варна минимални и максимални разрешени скорости по градските пътища, не са и не могат да бъдат основание за нередовност на съставения акт, нито на издаденото, въз основа на него наказателно постановление. Мисля, че това изчерпва юридическата страна на въпроса.
Служителите от КАТ по силата на закона са задължен да контролират спазването на ТЕЗИ правила и е логично периодично да поставят постове за пътен контрол И на това място. Това, че обективно "просто хващат за ушите" няколко от ВСИЧКИ, които нарушават, вече вероятно е проблем на неудачно поставни правила, а не на пътния контрол върху тези правила.
Следователно, за допълнителна информация или постъпки към решаване на поставения от Вас проблем, вероятно най-правилния адрес е Община Варна, която би трябвало да стопанисва описания от Вас пътен участък.
Лошото е, че нецелесъобразността на определените от община Варна минимални и максимални разрешени скорости по градските пътища, не са и не могат да бъдат основание за нередовност на съставения акт, нито на издаденото, въз основа на него наказателно постановление. Мисля, че това изчерпва юридическата страна на въпроса.
Служителите от КАТ по силата на закона са задължен да контролират спазването на ТЕЗИ правила и е логично периодично да поставят постове за пътен контрол И на това място. Това, че обективно "просто хващат за ушите" няколко от ВСИЧКИ, които нарушават, вече вероятно е проблем на неудачно поставни правила, а не на пътния контрол върху тези правила.
Следователно, за допълнителна информация или постъпки към решаване на поставения от Вас проблем, вероятно най-правилния адрес е Община Варна, която би трябвало да стопанисва описания от Вас пътен участък.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Скоростта на движение по Аспаруховия мост винаги е била контролирана, заради уникалността на конструкцията си и голямото натоварване на което е подложен. Почти веднага след откриването му през 1976г, там бяха разположени и едни от най-съвремените за времето си способи за негласен контрол на скоростта. Това бе една швейцерско-френска разработка за заснимане на автомобили превишаващи скорстта на движение в разлика от няколко секунди, позволяващо да се индетифицира МПС-то движещо се с по-голяма скорост. По онова време освен на Аспаруховия мост, тази система беше разположена, само още на един известен столичен булевард. Тогава техниката, вършеше това, което сега вършат хората . Впрочем Община Варна винаги е била пионер в безопасността на движението и не случайно това е града с множество изградени пешеходни подлези въдени в експлоатация още по онова време.
- marmarinov
- Потребител
53 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Административно право
|
|