начало

Георги Георгиев получи държавния печат Георги Георгиев получи държавния печат

Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Казуси за недвижими имоти

Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Мнениеот angelika » 22 Май 2008, 22:12

Здравейте колеги,

имам следният казус и бих желала да чуя и вашите мнения по въпроса!
На лице е земеделска земя, която след преминаване на новият околовръстен път е смалена до 800кв.м., собствениците са обещетени от държавата, решават да продадат терена и влизат в преговори с търговеца-наемател, който изявява желание да закупи земята.Има единодушие в решението за продажба от страна на продавачите - получават капаро от страна на купувача - пред свидетели- без писмен документ.Всичко хубаво до момента, в който притежател на 1\6 казва- йок - не продавам - и се започват безкрайните семейни разпри....всички други имат желание да продадат идеалните си части - с изключение на въпросната 1\6.Купувача от своя страна е съгласен да влезе в съсобственост и после да премине към съдебна делба.
Въпроса е - под каква форма да бъде извършена сделката, за да се избегне предложението за изкупуване на идеални части по ЗС и да бъде изповядана сделката.Дарението ми се струва доста рисковано, мисля за замяна, но не ми се нрави много...
:) Предварително благодаря!
angelika
Младши потребител

Re: Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Мнениеот Melly » 22 Май 2008, 23:39

angelika написа:Здравейте колеги,

На лице е земеделска земя, която след преминаване на новият околовръстен път е смалена до 800кв.м., собствениците са обещетени от държавата, решават да продадат терена и влизат в преговори с търговеца-наемател, който изявява желание да закупи земята.Има единодушие в решението за продажба от страна на продавачите - получават капаро от страна на купувача - пред свидетели- без писмен документ.Всичко хубаво до момента, в който притежател на 1\6 казва- йок - не продавам - и се започват безкрайните семейни разпри....всички други имат желание да продадат идеалните си части - с изключение на въпросната 1\6.Купувача от своя страна е съгласен да влезе в съсобственост и после да премине към съдебна делба.
Въпроса е - под каква форма да бъде извършена сделката, за да се избегне предложението за изкупуване на идеални части по ЗС и да бъде изповядана сделката.Дарението ми се струва доста рисковано, мисля за замяна, но не ми се нрави много...

Дайте разумен срок и предложете този с 1/6 ид.ч. за изкупи останалите 5/6 но на действителната цена. Ако не се яви в посочения ден и час при Нотариус, оформете с Протокол, и веднага след това продайте на Купувача. Не вярвам да може да извади една торба пари, но и да го направи - Вие сте постигнали целта си. Разбира се следва да върнете платеното от настоящия купувач капаро, независимо че няма документ - изисква го моралът.
Съвсем друго би било, ако имаше договор..., но в болшинството от случаите първо действаме, после питаме.

УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Изкупуване на идеални части от съсобствен, неделим имот

Мнениеот DEKAH » 23 Май 2008, 14:34

angelika написа:Здравейте колеги,

Дарете на купувача 1 кв.м. от земята. След това ще е съсобственик и можете спокойно да му продадете останалите идеални части.
След като изкупи 5/6 да си прави каквото иска - делба, предложения за изкупуване и т.н.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот punisher » 23 Май 2008, 14:55

Дарете на купувача 1 кв.м. от земята. След това ще е съсобственик и можете спокойно да му продадете останалите идеални части.

Това ми допада.И всичко си е съвсем съгласно закона :P
punisher
Потребител

Мнениеот angelika » 26 Май 2008, 08:28

Благодаря,
идеята е брилянтна, DEKAH!!! :D
angelika
Младши потребител

Назад към Имотни казуси